Velikonoce jedině s jehněčími hřebínky, kopřivami a libečkem
Právě probíhající jaro nabízí řadu surovin v té nejlepší kvalitě. Pro dnešní velikonoční díl jsem si připravil
hned tři z nich - jehněčí hřebínky, kopřivy a libeček. Doufám, že se necháte receptem inspirovat nebo si jej
sami připravíte.
Text: Radek Jakubec
Šefkuchař Radek si pro vás každý měsíc připraví sezónní potravinu. Ukáže vám, kde si ji můžete koupit a co
z ní uvařit. Článek najdete u nás na CityBee nebo společně s gastro tipy v magazínu Chefparade.
Kam za jehněčím masem?
Kromě bio kuřátek a králičího masa jsou jehněčí hřebínky v době Velikonoc nejčastěji upravovaným masem v restauracích
vyšší kategorie. Marinády se většinou skládají z malého množství kvalitního oleje, bylinek a hořčice. Po marinování
je důležité maso upravit "po anglicku", tedy zbytečně jej nevysušovat, ale nechat uvnitř krásně růžové.
V České republice je hned několik farem, kde jehněčí maso seženeme - například v Beskydech na farmě Prokeš,
na Vysočině jehněčí bio maso na farmě Kadeřávek, nejčastěji se k nám ale vozí z Nového Zélandu mražené či
vakuově chlazené. Cena se pohybuje kolem 450 korun za kilogram. Zakusíte-li jednou tu nezaměnitelnou chuť snoubenou
se šťavnatostí a křehkou strukturou, nebudete litovat.
V Praze se pro ně můžete vydat na Farmářské tržiště - Náplavku, do budovy číslo 22 v Pražské tržnici nebo
v prodejnách Sklizeno.
Foto: Sklizeno
Zkuste Velikonoce s kopřivami a libečkem
Kopřivy jsou symbolem Velikonoc od nepaměti, jejich využití je rozmanité jako třeba u špenátu. Při tepelné úpravě
se objem mnohonásobně zmenší, zřejmě proto se často do jídel zakomponovávají jen jako vložka - například do
rolády či tradiční nádivky. Vhodné jsou jen malé, nafialovělé lístky, ve kterých se nevyskytuje přirozená hořkost.
Libeček je mou nejoblíbenější bylinkou. Při grilování se nejlépe hodí k jakkoliv upraveným bramborám, zakomponovat
jej můžeme také do salátů, polévek nebo kuskusu. Roste prakticky všude a přesto se stále používá jen zřídka.
Recept: Jehněčí hřebínky s kopřivovými karbanátky a libečkovou omáčkou
Jehněčí hřebínky
Ingredience:
1 kg jehněčích hřebínků s kostí
½ svazku rozmarýnu
½ svazku tymiánu
0,1 l olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžíce hořčice
sůl, pepř mletý dle chuti
Postup:
1) V misce rozmícháme olej, hořčici, med, lístky rozmarýnu, nasekaný tymián, sůl, pepř a za důkladného promíchání
metlou vytvoříme hustou marinádu.
2) Jehněčí hřebínky odblaníme pomocí malého, ostrého nože, mírně je po stranách několikrát nařízneme a vložíme
do marinády.
3) Pánev rozpálíme na maximum a maso opékáme vcelku cca jednu minutu z každé strany. Orestované maso dopékáme v
troubě předehřáté na 185°C – 190°C maximálně šest minut.
Kopřivové karbanátky
Ingredience:
0,5 kg čerstvých kopřivových lístků
3 vejce
4 lžíce strouhaného sýra
4 lžíce strouhanky
sůl, pepř dle chuti
Postup:
1) Kopřivové lístky přelijeme horkou vodou a ihned a scedíme.
2) V míse rozmícháme strouhaný sýr, vejce, sůl, pepř a důkladně vše promícháme. Přidáme kopřivy a strouhanku
podle potřeby. Měli bychom dosáhnout takové konzistence, aby byla hmota snadno tvarovatelná.
3) Vyválíme válečky, které obalíme ve strouhance a smažíme na středně rozpáleném tuku dozlatova.
Libečková omáčka
Ingredience:
1 svazek libečku
4 šalotky
0,2 l vína
2 žloutky
0,2 l smetany (31%)
Postup:
1) Šalotku a libeček odděleně nasekáme najemno a rozpálíme si pánev.
2) Na oleji s máslem nejprve orestujeme šalotku do sklovata, přilijeme bílé víno a necháme jej téměř vyvařit.
3) V misce rozmícháme žloutky se smetanou, ochutíme solí, pepřem a vlijeme na zredukované víno se šalotkou. Do
omáčky přidáme najemno nasekaný libeček a společně povaříme maximálně jednu minutu.
4) Jednotlivé složky klademe na talíř tak, abychom vytvořili stejnou kompozici jako na fotografii, tedy nejprve doprostřed
talíře klademe karbanátky, o které opřeme dorůžova pečené hřebínky a omáčku nakapeme okolo středu.
O Chefparade...
Škola vaření Chefparade je opravdu pro každého. Nabízíme kurzy vaření pro začátečníky, pokročilé dospělé
i děti. Pro firmy pořádáme firemní akce, které vám jiná škola vaření nenabídne. Pro veřejnost nabízíme také
privátní párty.
Chefparade
Holešovice, Žižkov a Statek v Sukoradech. Neodolatelné chutě a mnohem více, to je...
Udělejte si na Velikonoce i další pochoutky!
Karotkový koláč s mandlemi
Ingredience:
5 vajec
1 lžíce prášku do pečiva
250 g sekaných mandlí
250 g najemno strouhané karotky
1 lžíce strouhané citronové kůry
250 g cukru krupice
80 g polohrubé mouky
Postup:
1) Z vajec pečlivě oddělíme žloutky od bílků.
2) Žloutky s cukrem vymícháme metlou do hladké pěny, ve které rozmícháme najemno nastrouhanou karotku, mandle, citronovou
kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3) Bílky vyšleháme do pevného sněhu a opatrným překládáním je smícháme s již připravenou směsí.
4) Hotové těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené formy a pečeme v troubě při 160°C.
Bramborový Quiche s kontryhelem
Ingredience:
těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
voda dle potřeby
náplň:
150 g šalotky
300 g brambor
200 ml smetany (30 %)
3 vejce
200 g sýra
½ muškátového oříšku
sůl, pepř dle chuti
Postup:
Hladkou mouku, studené máslo a sůl vymícháme do pevného těsta. V případě potřeby můžeme přidat trochu vody.
Těsto důkladně vyválíme na 3 mm tenký plát, který vložíme do formy vyložené pečícím papírem.
Náplň:
1)Brambory oloupeme, omyjeme, krátce uvaříme v osolené vodě a nakrájíme na dvoucentimetrové kostičky.
2) V misce smícháme strouhaný sýr, vejce, smetanu, strouhaný muškátový oříšek, najemno nasekaný kontryhel, sůl
a pepř.
3) Na pánvi si zprudka orestujeme šalotku společně s brambory. Na těsto vložíme tenkou vrstvu náplně, prosypeme
orestovanými brambory se šalotkou a vrstvení dokončíme zbytkem směsi.
4) Pečeme na 200 °C asi 20 minut
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.