Symposium Živé zemědělství přinese inspirativní přednášky a workshopy
Může být zemědělství produktivní a zároveň ohleduplné k přírodě? Jaká je budoucnost zapojení nových technologií do ekologické produkce potravin? A v čem spočívá přínos malých zemědělců a rodinných farem v České republice? Na to vám odpoví Symposium Živé zemědělství.
Foto: Šárka Krčílková
Symposium se tentokrát zaměří zejména na postupy při pěstování zeleniny a připomene stoleté výročí biodynamického
zemědělství. Těšit se můžete na inspirativní přednášky, praktické workshopy, debaty a na možnost setkat se s
inspirativními zástupci farmářů, odborníků, vědců, studentů, neziskového sektoru i firem z České republiky i
ze zahraničí.
„Jedná se o jedinou akci svého druhu v České republice. Je to jedinečná možnost potkat se se zástupci všech aktérů,
které spojuje téma ekologického zemědělství a zodpovědné produkce i spotřeby potravin. Letos jsme vybírali zajímavé
příklady z praxe od světových špiček ekologického a biodynamického zemědělství. Promluví například Martin Ott,
Mar van der List, Martin von Mackensen nebo Jonas Machnik. Chybět nemohou ani zástupci místních farmářů, sociálního
zemědělství a enviro-sociálního podnikání jako je například sociální podnik Jasan, Svobodný statek na soutoku,
Biozelenina Velehrad, Farma Hany Součkové a další,“ představuje program jeden z organizátorů, Jiří Prachař.
100 let biodynamického zemědělství
Letos uplyne přesně 100 let od doby, kdy Rudolf Steiner poprvé představil koncept biodynamického zemědělství. To představovalo jakousi první vlaštovku na cestě k ekologickému zemědělství. V rámci Symposia Živé zemědělství tento významný milník připomene Martin Ott, dlouholetý člen správní rady a výkonné rady Výzkumného ústavu ekologického zemědělství (FIBL) ve Fricku. Na symposiu promluví také biodynamický zemědělec a pedagog Martin von Mackensen ze statku Dottenfelderhof u Frankfurtu nad Mohanem.
Rodinné farmy jsou přínosem pro celou společnost
Rodinné farmy představují dnes funkční a trvale udržitelný model pro venkov v Evropě i ve světě. Plošně jsou nejrozšířenějším způsobem obdělávání půdy a zemědělského hospodaření vůbec. V roce 2020 bylo v Evropské unii přibližně 9,1 milionu farem.
Foto: Šárka Krčílková
Stále je zapotřebí posilovat cesty odbytu potravin malých producentů
Téma lokálních odbytových tržišť na symposiu přiblíží Michal Bajgart. Ten se v rámci Hnutí DUHA věnuje koordinaci Živého regionu zaměřeného na podporu biodiverzity v krajině, rozvoje ekozemědělství a krátkých odbytových řetězců. Tento model je v současnosti pilotovaný v regionu Podbrněnska. Michal Bajgart se ale zabývá také regionalizací a potravinovou bezpečností, které jsou spjaty s konceptem BIO regionů. Praktické příklady přidají manželé Jakub a Radka Formánkovi ze spolku Malá jižní stráň a Barbora Gottwaldová z MAS Brána Vysočiny.
Program Symposia Živé zemědělství
• 100 let biodynamického zemědělství | Martin Ott
• Pěstování zeleniny na farmě Velehrad | Petr Weidenthaler
• Výživa půdy v zelinářských podnicích – na co se zapomíná? | Martin von Mackensen
• Příklady dobré praxe | Farma Částkov | Králíčkova biozelenina | Dobrodružný statek | Farma mezi poli
| Farma Jednorožec | Svobodné hory
• Zelinářská praxe na dánské farmě Svanholm | Mar van der List
• Praktické příklady z oblasti sociálního zemědělství a enviro sociálního podnikání | Biostatek na Nábřeží
| Ekozahrada Raková | Levandulovna | Sociální podnik Jasan | Svobodný statek na soutoku
• a mnoho dalšího…
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.