Zabijačková sezóna je tady! Chystáme pro vás zabijačku, jak se patří!
Zabijačka je jednou z nejstarších, dodnes dodržovaných tradic. Vepřovým delikatesám a pocitu pospolitosti, která během zabijačkových hodů panuje, totiž odolá málokdo. Tradiční zabijačku každoročně připravují hospody Lokál, a to v průběhu celého zimního období.
Dříve na vsích probíhaly zabijačky v podstatě každý týden, vždy v jiné rodině. Jelikož je k porážce prasete a přípravě všech pochoutek zapotřebí spousta rukou, sešla se pokaždé téměř celá obec. Zabijačky se tak staly událostí se společenský přesahem, který si udržely dodnes.
Na tuto tradici do jisté míry navazují hospody Lokál, které v současnosti tvoří devět podniků v Praze, Brně a Plzni. V období před Vánoci a poté až do postního období není v podstatě víkend, kdy by se v některém z Lokálů nekonala zabijačka nebo alespoň zabijačkové hody. Poslední se pak koná 17. února 2024 v pražském Lokálu U Bílé kuželky, který jako jediný má možnost udělat zabijačku se vším všudy přímo na místě.
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.