9. ročník festivalu malých a mini českých pivovarů
Název festivalu Pivo na Náplavce se mění na Pivo v Tržnici. Celkem 40 tuzemských minipivovarů představí své pivní speciály v první polovině září v Pražské tržnici v Holešovicích v Praze 7. „Změna lokality po tolika letech bude pro všechny znamenat jakýsi nový začátek, začátek nové tradice. Výběr lokality jsme volili hned z několika důvodů - holešovická tržnice nabízí oproti náplavce lepší hygienické zázemí, možnost se schovat do stínu pod stromy, parkování pro pivovary i návštěvníky přímo v místě konání. Výhodou je i genius loci, který historický areál bývalých jatek nabízí. Věříme, že se Pražská tržnice brzy zařadí mezi zajímavá pivně festivalová místa v Praze,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Pivo v Tržnici.
Festival vypukne v pátek 11. září ve 14 hodin. V sobotu mohou návštěvníci dorazit už v 10 hodin dopoledne. V oba dny festival potrvá do 22. hodiny. „V žádném případě jsme nechtěli festival zcela rušit, když jsme se dozvěděli, že červnový termín nebude možný, hned jsme začali vybírat nový termín a volba padla na září. Doba startu festivalu zůstává v oba dny zachována jako v předchozích ročnících. Areál Pražské tržnice umožňuje zachovat dobu trvání festivalu do 22 hodin, protože mírně zvýšená intenzita hluku neobtěžuje okolní obyvatele. Bytové domy jsou totiž od areálu dostatečně vzdáleny,“ vysvětlil Jiří Sedláček.
Novinkou bude host festivalu – tím se letos stane národní pivovar Budvar. „Pivo v Tržnici je festivalem malých a mini českých pivovarů. Pro letošní rok jsme se ale rozhodli pozvat i jednoho ze zástupců velkých pivovarů a ozvláštnit tak letošní ročník. Výběr Budvaru má hned několik důvodů. Je to jediný velký pivovar v českých rukách, jedná se o národní podnik. Z velkých pivovarů je jediným řemeslným pivovarem, technologické postupy při výrobě piva probíhají tradičně, nikoliv například ve zkrácených lhůtách, při výrobě je používán výhradně hlávkový chmel, nikoliv granule, které používá většina tuzemských pivovarů, pivo dozrává v ležáckých tancích. Navíc je blízkým partnerem šesti minipivovarů a pomáhá jim s distribucí piva,“ vysvětlil Jiří Sedláček.
Způsob degustace piv zůstává i pro letošní ročník stejný. Během všech ročníků se pivo pije výhradně z degustačních sklenic – organizátoři se tak snaží zamezit zbytečnému odpadu v podobě plastových kelímků a navíc pivo ze skla chutná lépe. Klasických půllitrů se návštěvníci festivalu ale nedočkají ani letos. „Pivo v Tržnici je degustačním festivalem, pít se tedy bude maximálně po třetinkách. Chybět nebude ani novinka předloňského ročníku, která měla u návštěvníků velký úspěch – možnost degustace i po 0,15 litru. Vstupné je zdarma. Podmínkou konzumace piva je koupě degustačního setu, který sestává z festivalového skleněného džbánku o objemu 0,3 l, festivalového katalogu a propisky. Set bude stát 100 korun, senioři ho budou mít k dispozici za 70 korun a bude použitelný po oba dny konání festivalu,“ popsal Jiří Sedláček.
Chybět nebude ani festivalové pivo – várka piva uvařeného speciálně pro festival. „Dosavadní festivalová piva vždy nesla názvy spojené s plaveckými styly. Od letoška začínáme s názvy, které budou vztaženy k jatkám či trhům. Letos bude na čepu Holešovický beyk - nefiltrovaná a nepasterovaná spodně kvašená světlá třináctka. Tu k příležitosti konání festivalu v objemu 500 litrů uvařil Pivovar Starokladno, nejoblíbenější pivovar loňského ročníku festivalu. Název jsme volili proto, že v prostorách Pražské tržnice byla dříve jatka, navíc hned u hlavního vstupu se nacházejí dvě plastiky mužů s býkem,“ vysvětlil Jiří Sedláček.
Vedle stánků s pivem bude na místě dalších 15 stánků s gastronomií hodící se právě ke zlatavému moku. „Návštěvníci budou mít opravdu z čeho vybírat. Po oba dny jsou pro návštěvníky připraveny například burgery, stařené biomaso, pastrami sendviče, sendviče s grilovaným sýrem a BBQ masy a domácí slaninou, součástí bude i indonéská kuchyně, pizza z pece, grilovaná žebírka, vepřové a jehněčí klobásy, teplá uzená krkovička a mnoho dalšího. Na své si přijdou i vegetariáni, pochutnat si budou moci na špenátové pitě, grilované cuketě nebo grilovaném lilku. Některé z pivovarů nabídnou své vlastní limonády,“ popsal Jiří Sedláček
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.