Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
09
října

Předaukční výstava v Expo 58 ART

Expo 58 ART

zpět na výpis akcí

Předaukční výstava od 9. října – 9. listopadu od 10 do 18 hodin (včetně víkendů a svátků)

Začátek:09. 10. 24
Konec:09. 11. 24
Cena:Zdarma
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie, vizuální umění, Benefiční poznání| památky,

Lídr českých aukcí s uměním, aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, nabídne ve své příští Výběrové aukci hned několik mistrovských děl. V aukci se objeví pouze 86 pečlivě vybraných, prvotřídních uměleckých děl.

Nejvýznamnější položkou aukce bude skvostné plátno Zdeňka Sýkory Linie č. 226. Dražit se budou také vzácné oleje Františka Kupky, Josefa Šímy, Václava Boštíka či obrazy současných předních umělců Josefa Bolfa a Jana Merty. V aukci se objeví kvalitní sochy Josefa Mařatky i Olbrama Zoubka. Designové sklo budou reprezentovat jména jako Václav Cigler, František Vízner či Rony Plesl. 

K nejvýznamnějším položkám podzimní aukce se řadí velkoformátové plátno mimořádných kvalit Zdeňka Sýkory, nazvané Linie č. 226, které se v aukci objeví s vyvolávací cenou 9.500.000 Kč. Zdeněk Sýkora, jeden z nejvýraznějších a nejoriginálnějších osobností evropského umění druhé poloviny dvacátého století, světový průkopník ve využití počítače jako pomocného nástroje při komponování výtvarného díla, vytvářel liniové obrazy od poloviny 70. let. Tato díla patří mezi vůbec nejvýznamnější práce jeho mezinárodně uznávané tvorby, která je mezi sběrateli velice žádaná.

Do aukční nabídky se podařilo získat hned tři reprezentativní oleje česko-francouzského malíře Josefa Šímy. Vrcholné, galerijní dílo Josefa Šímy, Chladné světlo (Lumiére froide), z roku 1969, jde do aukce s vyvolávací cenou 6.500.000 Kč.  Dílo pochází původně ze sbírky vydavatele a významného sběratele umění Jeana Huguese, který byl blízkým přítelem Josefa Šímy a vlastnil jeho nejlepší obrazy. Šímův olej galerijních kvalit Krajina, z roku 1929, ze sbírky slavného architekta, malíře a scénografa Bedřicha Feuersteina bude vyvoláván za 4.000.000 Kč. Obraz byl vystavován na výstavě Umělecké besedy v roce 1936 v Praze. Z této sbírky pochází i raritní Portrét Bedřicha Feuersteina z roku 1934, který bude v aukci nabídnut za vyvolávací cenu 2.000.000 Kč. Obě díla získal Feuerstein darem přímo od Josefa Šímy a do aukce je zařadila rodina Bedřicha Feuersteina.

Václav Boštík, nejvýraznější představitel lyrického proudu české poválečné abstrakce, bude v aukci zastoupen mimořádným velkoformátovým plátnem Genesis 1, z roku 1995, na kterém malíř zachytil magický okamžik božského stvoření světa, vznik rostlinné a živočišné říše. Dílo z proslulé sbírky Wannieck Gallery, Brno, bude vyvoláváno za 4.800.000 Kč.

Součástí předaukční nabídky bude také unikátní Mořská krajina u Trégastelu od světoznámého Františka Kupky. Olej na dřevě, z let 1900–1902, Kupka namaloval v okolí městečka Trégastel v Bretagni, kam následně často jezdil na dovolenou. Dílo bude vyvoláváno za 2.000.000 Kč. Dalším Kupkovým dílem, které se v aukci objeví, bude abstraktní, mnohokráte vystavovaný akvarel z roku 1931, Trojúhelníková kompozice za vyvolávací cenu 1.800.000 Kč.

Dalším mimořádným konvolutem galerijních kvalit, který se objeví v aukci, budou díla ze sbírky Wannieck Gallery, Brno. V rámci nabízených děl z této jedinečné kolekce aukce nabídne mimo již zmíněného Sýkory či Boštíka také například Jana Mertu a jeho prvotřídní obraz Lom, z let 1991–1997, s vyvolávací cenou 900.000 Kč nebo dílo populárního Josefa Bolfa, Bez názvu svyvolávací cenou 700.000 Kč. Mezi třicet dalších děl s touto unikátní proveniencí se budou v aukci dražit významné obrazy od Jiřího Načeradského, Lubomíra Typlta, Vladimíra Kokolii, Jiřího Petrboka, Vladimíra Skrepla, Jiřího Davida, Petra Písaříka a mnoha dalších.

Pozornost sběratelů a investorů nepochybně přitáhne i nabídka sochařských děl. Josef Mařatka bude v aukci zastoupen jedinečným patinovaným bronzem, sochou Inteligence, která alegoricky ztvárňuje lidskou inteligenci jako mladou štíhlou ženu oblečenou v dlouhých splývavých šatech, držící v levé ruce knihu. Vyvolávací cena díla je stanovena na 500.000 Kč. Aukce nabídne také tři bronzové sochy Kazi, Teta, Libuše od Olbrama Zoubka s vyvolávacími cenami 500.000 Kč za kus.

Milovníci skla se mohou těšit na unikátní skleněný objekt z dílny Františka Víznera. Dílo Mísa s linkou, 1989, se bude vyvolávat za 490.000 Kč.Čiré optické sklo z dílny Václava Ciglera Z bodu do vesmíru, z roku 1993, se bude vyvolávat za 380.000 Kč. Rony Plesl bude v aukci zastoupen dílem Foculus Small, 2022, s vyvolávací cenou 390.000 Kč.

Česká malba první poloviny dvacátého století bude v dražbě zastoupena vyhledávanými jmény jako je Václav Radimský, Joža Uprka, Otakar Kubín, Alois Kalvoda, Alfons Mucha, Josef Lada, Josef Čapek, Václav Špála, Bedřich Feuerstein, Jan Hála a další. Druhá polovina dvacátého století představí díla malířů jako je Vlastimil Beneš, Josef Jíra, Jan Bauch, Pravoslav Kotík, Bohumír Matal či Josef Istler.

Současné české a slovenské umění budou dále reprezentovat špičková díla Jiřího G. Dokoupila, Jaroslava Róny, Jána Mančušky, Jana Mikulky, Jana Gemrota, Ivana Exnera a dalších.

 

Všechna umělecká díla jsou prověřena nejvýznamnějšími českými experty a zahraničními odborníky.

 

Aukční síň poskytuje jako jediná v České republice doživotní záruku pravosti nabízených uměleckých děl.

 

Termín aukce: 10. listopad 2024 od 16 hodin

Místo konání aukce: Výstavní síň Expo 58 ART, Letenské sady 1500/80,                      

170 00 Praha 7

 

Místo konání předaukční výstavy: Výstavní síň Expo 58 ART v Letenských sadech,

9. října – 9. listopadu od 10 do 18 hodin (včetně víkendů a svátků)

10. listopadu od 10 do 15:30 hodin

(otevřeno denně včetně víkendů a svátků)

Adolf Loos Apartment...
Tel:
Letenské sady 1500/80
Praha 7, 17000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: