Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
října

Olympijské příběhy

Národní muzeum

zpět na výpis akcí

Přijďte si do Nové budovy Národního muzea připomenout úspěchy českých sportovců za posledních více než 100 let.

Začátek:16. 10. 24
Konec:30. 09. 25
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie zážitky|

16. 10.30. 9.Olympijské příběhy – výstava v Nové budově Národního muzea v Praze
Výstava Olympijské příběhy mapuje úspěchy českých sportovců od jejich účasti na olympijských hrách v Londýně v roce 1908 až po letošní olympiádu v Paříži. Představuje mnohdy nikdy nevystavené předměty ze sportovních sbírek Národního muzea či unikátní zápůjčky. Výstavu připravilo Národní muzeum ve spolupráci s Českým olympijským výborem.

Z muzejních sbírek se můžete těšit například na modely stadionů v Berlíně nebo v Pekingu či účastnické medaile – bronzovou medaili z roku 1924 prvního československého olympijského vítěze Bedřicha Šupčíka, zlatou medaili jezdce na koni Františka Ventury (Amsterdam, 1928), zlatou medaili gymnastky Věry Děkanové (Berlín, 1936) nebo stříbrnou z Mnichova 1972 diskaře Ludvíka Daňka. Zajímavou zápůjčkou je pak Zátopkova medailová kolekce a medaile Dany Zátopkové z olympiády v Římě, které uchovává Národní archiv.

K vidění jsou také pozvánky na společenské akce, které se konaly již od prvních novodobých olympijských her a na které byli zváni členové Mezinárodního olympijského výboru a předsedové národních olympijských výborů, mezi které patřil Jiří Guth Jarkovský a později například Josef Gruss, druhý český člen Mezinárodního olympijského výboru. Součástí výstavy jsou také pravidla a programy různých olympijských soutěží v průběhu uplynulých desetiletí, propagační tisky a dalších archiválie.

Vystaveny jsou rovněž olympijské pochodně od té první berlínské, až po ty z posledních let, současně s informačním tiskem, který byl k prvnímu běhu s olympijskou pochodní vydán. Olympijská pochodeň byla v té době také poprvé a naposledy nesena i přes naše území.

Dále se můžete těšit na Cenu Jiřího Gutha Jarkovského, která je již od roku 1934 nejvyšším tuzemským oceněním pro osobnosti z oblasti sportu a olympismu. Národnímu muzeum se pro výstavu Olympijské příběhy podařilo získat také unikátní, sto let starý reprezentační dres fotbalisty Paula Mahrera, účastníka olympijských her v roce 1924.

K vidění jsou také artefakty připomínající olympijské hry z roku 1924 i ty poslední, které proběhly letos v létě, a to včetně repliky 100 let starého nástupového oděvu z Paříže roku 1924 a oděvu od Jana Černého, který vzbudil letos v létě tolik pozornosti. Z letošních olympijských her uvidíte bronzovou medaili šermíře Jiřího Berana, kterou po měsíci vystřídají paralympijská ocenění.

Vystaveny jsou i další oděvní doplňky a památky, které provázely sportovce na nebo z olympijských her, telegramy, kterými fanoušci opěvovali vítězství Emila Zátopka v Helsinkách v roce 1952 či dopisy krasobruslařce Hance Maškové z období její účasti na zimních olympijských hrách v Grenoblu.

Výstava je doplněna projekcí z archivu Mezinárodního olympijského výboru (muzea v Lausanne), kterou tvoří z velké části záběry z her v Paříži v roce 2024, ale i záběry ze zapalování olympijského ohně v průběhu desetiletí.

Národní muzeum
Tel: 224 497 111
Václavské náměstí 68
Praha 1, 11579
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: