Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
22
září

Poznej Vltavu - multižánrový festival

Magistrát hl. m. Praha

zpět na výpis akcí
Tip

Na jeden den vltavské břehy ožijí mixem zábavy a poznání. Nepřístupná místa otevřou brány. Náplavky roztančí kreativní workshopy i dětské hry.

Datum:22. 09. 24
Cena:od Zdarma
Čas:10:00 - 20:00
Kategorie: kultura|divadla, galerie, koncerty, ostatní, zábava| zábava - ostatní, poznání| muzea, po praze, památky, fauna a flora, ostatní

V neděli 22. září, na kterou připadá Mezinárodní den řek, ožije Vltava a její nejbližší okolí 1. ročníkem multižánrového festivalu pro širokou veřejnost „Poznej Vltavu“. První akce tohoto druhu v hlavním městě spojuje více než tři desítky aktérů s cílem ukázat řeku v co nejširší podobě a souvislostech – od její důležité role v infrastruktuře města přes environmentální aspekty až po její vlivy na oblast kultury, ale třeba i sportu. Od Podolské vodárny až po Starou čistírnu odpadních vod v Bubenči budou probíhat prohlídky běžných i netradičních prostor, umělecké intervence, workshopy, speciální program pro děti na náplavkách včetně divadélka na lodi bratří Formanů Tajemství a mnoho dalšího.

Festival pod hlavičkou Magistrátu hl. m. Prahy organizuje městská organizace Kreativní Praha ve spolupráci s magistrátním Odborem ochrany prostředí a s odbornou garancí Institutu plánování a rozvoje (IPR). Aktivity budou až na výjimky pro návštěvníky zdarma.

A na co konkrétně se mohou návštěvníci těšit?

Zpřístupní se prostory, kam se návštěvník běžně nedostane, jako ještě donedávna skrytý systém zásobovacích tunelů historické budovy Národního divadla vedoucí od zlaté kapličky k Vltavě nebo historicky cenná budova Staré čistírny odpadních vod v Bubenči. Otevře se i smíchovské stoleté zdymadlo, které budou moci lidé detailně poznat v rámci komentovaných prohlídek Povodí Vltavy.

Na programu je také řada komentovaných prohlídek stálých i aktuálních výstav (například v Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně, v CAMP nebo v Rudolfinu), budou probíhat i komentované procházky na téma historie pražských mostů. Pro děti jsou připraveny výtvarné workshopy v Galerii Rudolfinum a v Trojském zámku, speciální představení Řeka si pro nejmladší návštěvníky připravilo Divadlo bratří Formanů na lodi Tajemství. Náplavky zaplní vzdělávací programy na téma ochrany životního prostředí v režii Muzea hl. m. Prahy a Lesů hl. m. Prahy, lidé se budou moci svézt na plachetnicích, otevřou se historické parníky, prezentovat se zde budou čisticí vozy Pražských služeb a proběhnou ukázky integrovaného záchranného systému.

Podél Vltavy bude projíždět tramvaj Architram a návštěvníci budou moci zdarma využít festivalové lodní dopravy mezi Holešovicemi a Bubenčí.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: