Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
26
září

Festival Film a architektura

Kruh z. s. - Den architektury

zpět na výpis akcí

Festival Film a architektura letos zaostří na výstřednosti a utopické projekty z celého světa i přední osobnosti architektury.

Začátek:26. 09. 24
Konec:01. 10. 24
Čas:12:00 - 22:00
Kategorie: kultura|kina, poznání| ostatní zážitky|

Divnosti a jinakosti – tak zní podtitul třináctého ročníku mezinárodního festivalu Film a architektura, který proběhne od 26. 9. do 1. 10. v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice. Unikátní přehlídka filmů o architektuře a designu se u příležitosti 100. výročí úmrtí spisovatele Franze Kafky zaměří na architektonická díla, jež ve své době nebyla považována za hodnotná, ba dokonce vyvolávala pozdvižení až odpor. Festival přiblíží jak atypické, byť dnes už zásadní realizace zapsané do dějin architektury, tak zapomenuté stavby, jejichž autory ani mnohdy nebyli architekti, a nabídne i netradiční, humorná až absurdní filmová zpracování. Festival se zaměří i na významné osobnosti architektury, jako jsou například Mies van der Rohe, Balkrišna Doši, Rem Koolhaas, Álvaro Siza Vieira, Sigurd Lewerentz, Karl Schwanzer či Emilio Ambasz. „Letošní téma inspirované Kafkou nám umožnilo se zaměřit na opravdové výstřednosti a podivnosti, které se v jiných letech často do programu nakonec neprobojují. Neznamená to však, že bychom zapomněli na současnou architekturu či velké osobnosti,” dodává Václav Ševčík, kurátor festivalu Film a architektura.

Festival letos nabídne na 40 celovečerních i krátkometrážních snímků převážně ze zahraniční produkce. Hostujícím kurátorem sekce Inspirace je tentokrát Philippe U. del Drago, umělecký a výkonný ředitel Le FIFA, největšího festivalu o umění, konaného každoročně v kanadském Montréalu. Do svého výběru zahrne filmy nejen o architektuře, ale i umění. Projekce doplní besedy s tvůrci filmů nebo architekty. Diváci se mohou těšit i na blok krátkých filmů nebo na přednášku historika Lukáše Berana věnovanou zobrazení architektury v českých filmech 80. a 90. let. Více informací bude průběžně zveřejňováno na www.filmarchitektura.cz. Předprodej vstupenek bude zahájen na začátku září. Pořadatelem festivalu je spolek Kruh.

Mapa po Praze

Tato akce má více míst konání po Praze

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: