Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
21
května

Hry Franze Kafky

Muzeum literatury

zpět na výpis akcí

Výstava bourající klišé, že Franz Kafka byl „světem unavený člověk, kterého sžíraly bizarní fantazie“.

Začátek:21. 05. 24
Konec:15. 09. 24
Čas:10:00 - 18:00
Kategorie: poznání|knihy, po praze, ostatní

Slavný spisovatel praktikoval k zakoušené existenciální úzkosti svobodný, hravý přístup a koneckonců byl sám poměrně aktivním sportovcem. Výstava v této perspektivě přistupuje ke Kafkovým deníkům i korespondenci, literárním textům mnohdy tematizujícím prvek hry a pohrávajícím si se čtenářem, k jejich tvůrčímu uchopení v různých hudebních a výtvarných žánrech, i ke svrchovaně „translačnímu“ umění – překladu.

Vedle unikátních dokumentů, rukopisů a fotografií budou na výstavě k vidění – a slyšení – díla Jana Baucha, Jaroslava Róny, Ivana Urbánka, Otty Coestera, Petr Nikl, Alberta Schamoniho, Vladimíra Holuba, Andyho Warhola, strojopis překladu Bohumily Grögerové Kafkovy povídky Venkovský lékař či hudební skladby Maxe Broda a Jana Klusáka.

Autorem koncepce výstavy a textů je germanista Štěpán Zbytovský, kurátorkami Alena Petruželková a Vilma Hubáčková.

 

Vernisáž:

Vernisáž začíná v 18 hodin. Vstup zdarma

Hlavní letošní výstava Muzea literatury Hry Franze Kafky si žádá osobitou a hravou vernisáž. Můžete se těšit na baletky a akrobaty včetně provazochodců na laně mezi budovami, protože my všichni jsme metaforičtí chodci nad hlubinou. Vše za hudebního doprovodu v duchu Kafkovy doby. O výstavě bude hovořit i její autor Štěpán Zbytovský, přítomny budou též kurátorky Vilma Hubáčková a Alena Petruželková.

Výstava stylizovaná jako procházka tělocvičnou bourá klišé, že Franz Kafka byl „světem unavený člověk, kterého sžíraly bizarní fantazie“. Slavný spisovatel praktikoval k zakoušené existenciální úzkosti svobodný, hravý přístup a koneckonců byl sám poměrně aktivním sportovcem. Výstava v této perspektivě přistupuje ke Kafkovým deníkům i korespondenci, literárním textům mnohdy tematizujícím prvek hry a pohrávajícím si se čtenářem, k jejich tvůrčímu uchopení v různých hudebních a výtvarných žánrech, i ke svrchovaně „translačnímu“ umění – překladu.

Vedle unikátních dokumentů, rukopisů a fotografií budou na výstavě k vidění – a slyšení – díla Jana Baucha, Jaroslava Róny, Ivana Urbánka, Otty Coestera, Petra Nikla, Alberta Schamoniho, Jana Lukase, Vladimíra Holuba, Andyho Warhola, strojopis překladu Bohumily Grögerové Kafkovy povídky Venkovský lékař či hudební skladby Maxe Broda a Jana Klusáka.

Muzeum literatury
Tel:
Pelléova 44/22
Praha 6, 16000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: