V budově bývalého prvorepublikového kina Alma, kousek od Národního divadla najdete nový košatý, kulturně-gastronomický projekt.
Alma je nový život uprostřed starého města. Avantgardní duše, která po dekádách chátrání a necitlivých zásahů ožívá na místě populárního prvorepublikového biografu Alma, kam se ještě v šedesátých letech chodilo na Felliniho nebo trezorové filmy.
Srdce Almy tepe v restauraci s koktejlovým barem a otevřenou kuchyní pod taktovkou Petra Žídka a Michala Daňka. Na rohu ulice z kavárny voní výběrová káva a domácí pečivo, ve wine baru na dvorku vás čeká objevná jízda po naturálních vínech, které vybíráme po celé Evropě, i našich vlastních kofermentech. S Almou prostě můžete být od první ranní kávy do poslední skleničky na dobrou noc.
Dlouho se o ní v gastronomickém éteru mluvilo a konečně je tady. Koncept Alma, za kterým stojí Vojta Václavík a Petr Němec z Kro Kitchen, otevřel v krásném pražském zákoutí ulice V Jirchářích. Schválně používám slovo koncept, jelikož nejde pouze o restauraci, ale také o kavárnu a vinný shop, ve spodní části se pak nachází multifunkční sál, kde se budou konat rozmanité akce či promítání – podnik totiž vznikl v prostorách již neexistujícího kina Alma, na které se dá v sálu aspoň částečně navázat. Kuchyni zde šéfují Petr Židek a Michal Daněk a jejím srdcem nejsou nutně lokální suroviny, ale především na první pohled obyčejné ingredience, ze kterých dokážou vyčarovat chody, na které se jen tak nezapomíná. Třeba tempura ze sezónní zeleniny, špíz z kachních srdíček nebo bramborová placka s mákem. „Nejvíce se u nás zatím prodává grilovaný pstruh s omáčkou beurre blanc. To mi dělá vážně radost, jelikož ryby se v Česku jedí úplně minimálně,“ říká Václavík po uplynutí zkušebního provozu. Od 19. června je Alma otevřená pro veřejnost, na jídlo sem ale lze zatím vyrazit jen na večeři. Obědy Václavík slibuje od července.
Zavítejte i do Klub by Alma.