300km coffee and bakery
Kafe a pečené mňamky nejen podle receptů babičky Anny....
Jak vlastně vznikl název 300km?
Havlíčkovo náměstí v Praze, kde se nachází naše nová kavárna, a domov mojí babičky Aničky, podle které se tu peče, jsou od sebe vzdáleny právě 300 km. Tak proto ten název.
Jaký je koncept podniku? Jaký chcete, aby váš podnik byl?
Rád bych, aby v Praze vzniklo místo, kde originální produkt, ať v oblasti toho, co pečeme, kávy nebo třeba fantastického věrnostního programu, za který od našich zákazníků sklízíme ovace, doplní rodinná atmosféra a jedinečné vztahy, které s našimi zákazníky budujeme.
Jakub Zubatý, zakladatel a majitel kavárny 300km, na fotce druhý zprava, s týmem.
Co by kdokoli měl ochutnat jako první? Co je váš majstrštyk?
Určitě kokosový řez (viz foto níže). Korpus tvoří kokos ušlehaný s vaječnými bílky, následuje karamel s máslem,
a to celé je polité čokoládou.
Nejvíc originální máme určitě „převalované“ vdolečky, kde je i nejsložitější postup přípravy. Pečeme
ale i dvojctihodné koláče nebo třeba bábovku.
Jak vypadá váš nápojový lístek?
Z hlediska nápojů máme kromě klasických espresso drinků, které připravujeme z „té našé nekyselé“ od Coffeespot
(pražírna z Babic u Uherského Hradiště, asi 20 km od mé rodné obce Lipov) i speciální metodu na přípravu překapávané
kávy „Pure Brew“ – vždy do dvou minut připravíme čerstvou kávu až při objednávce.
Kávy, které používáme na tuto metodu, střídáme a vždy můžete ochutnat jinou. Aktuálně je to Indonésie Hendra
a Avatara, která má cupping skóre 90 a je na Pure Brew dokonalá.
Chystáte něco speciálního na Vánoce a advent?
Letos chceme Vánoce pojmout klasicky. Pečeme cukroví podle babiččiných a maminčiných receptů a podle receptů našich
pekařů Lucky a Říši. Voní u nás vánočka a svařák, objednat si můžete i vaječný koňak.
Na adventní víkendy pak chystáme specialitu v podobě Vánočního poháru. V něm najdete banány, šlehačku, vaječný
koňak a čokoládu.
Kde se vlastně zrodila myšlenka otevřít si vlastní podnik?
Za nápadem stojím já. Nápad byl přinést do Prahy ověřené recepty od babičky a maminky a k tomu dělat výběrovou kávu. Sám jsem pracoval 15 let pro Starbucks, posledních pět let jako oblastní manažer a s kávou mám tedy zkušenosti a moc mě baví. Byl jsem během let ve Starbucks i ve Rwandě a věnoval se šíření kávové kultury.
Co bylo na začátku nejsložitější?
Nejtěžší bylo rozhodnutí po 15 letech opustit moji druhou „rodinu" ve Starbucks. Celé to začalo před rokem výpovědí,
kterou jsem dal v prosinci. V červnu jsem se přestěhoval zpátky do Prahy a postupně začal hledáním lokality, řešením
grafiky a marketingu, nábory, stavbou, focením a ochutnávkami až po otevření 1. 11. 2024
Byl to pro mě nový svět, najednou jsem za sebou neměl desítky lidí ze support centra na centrále, ale až do otevření
byl téměř na všechno sám. Podpora rodiny a kamarádů ovšem byla fantastická a přiložili obrovsky ruku k dílu. Bez
nich bych to nezvládnul!
300km coffee and bakery
Kafe a pečené mňamky nejen podle receptů babičky Anny....