Semmering restaurace
Semmering to jsou výhledy na skály, sezónní jídlo, skvělé víno a výborná káva....
Pražský Semmering je unikátní, 19 kilometrů dlouhá železniční trať pojmenovaná podle horské dráhy z Vídně do
Štýrského Hradce. Stejný název nese i nedávno otevřená restaurace, která propojila dvě rodiny, genius loci jedné
z nejkrásnějších částí Prahy a prvotřídní gastronomii postavenou na sezónních surovinách.
Restaurace Semmering vznikla v budovách bývalé prádelny a holubníku na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí.
Výsledná podoba objektu je dílem architekta Šimona Brnady z ateliéru PH6, který stojí za architektonickým návrhem mnoha gastro
podniků.
Díky citlivé rekonstrukci mají hosté z prostorné terasy i všech míst v interiéru zaručený výhled na neopakovatelné
pražské panorama – ostré skalní útvary nasvětlené zapadajícím sluncem, stáda ovcí na barevných podzimních pláních
nedotčených civilizací, houkající vlak projíždějící přes dvojici až 25 metrů vysokých viaduktů a o kus dál
výběh Zoo Praha pro ohrožené koně Převalského.
Logo restaurace Semmering v podobě písmena „m“ odkazuje nejen k obloukům železničního viaduktu, ale zároveň symbolizuje
propojení dvou rodin, které stály u zrodu podniku.
„Dvacet let se naše rodiny potkávaly, společně vařily, grilovaly, degustovaly a do noci jsme debatovali o chutích,
receptech a restauracích, které jsme navštívili. Teď chceme naše zkušenosti zprostředkovat ostatním,“ popisuje
Matyáš Šachta, provozní restaurace a zástupce jedné ze zakládajících rodin.
Lokální suroviny, nové chutě
Pravidelně obměňované sezónní menu doplňují vždy týdenní speciality. „Kuchyně ani menu není velké, o to větší
pozornost věnujeme surovinám a technikám jejich zpracování. Snažíme se, aby hosté mohli objevovat i méně známé
suroviny, které připravujeme tak, aby vynikla jejich přirozená chuť,“ doplňuje Stanislav Sekyra, zástupce druhé
zakládající větve.
Některé ze surovin odebírá Semmering od lokálních dodavatelů. Například saláty a sezónní zeleninu dodává sousední
Prokopská farma, na čepu je mimo jiné i pivo z pivovaru Prokopák.
Spoluzakladatelé Semmeringu: Vlevo Matyáš Šachta, vpravo šéfkuchař Jan Sekyra.
Nové menu pod starými kolejnicemi
Restaurace Semmering, sevřená mezi meandrující železniční tratí a Dalejským potokem, je jednou z mála pražských
restaurací, kam lze pohodlně dojet železnicí. Vlakem ze Smíchovského nádraží jste tu za pouhé čtyři minuty a z
nástupiště ke dveřím restaurace vám stačí udělat asi 120 kroků.
„Železnice se tak trochu náhodou propsala i do interiéru restaurace. Při rekonstrukci jedné z místností jsme objevili,
že ve stropě jsou jako nosné trámy použité staré kolejnice z roku 1867, které si možná tehdejší majitelé ‚vypůjčili‘
ze stavby místní tratě,“ popisuje Matyáš Šachta.
Přes léto měla restaurace otevřeno v rámci soft openingu pouze od čtvrtka do neděle, v říjnu zahájí ostrý provoz
a rozšíří otevírací dobu na každý den kromě pondělí. „V říjnu představíme nové sezónní menu. Hitem letošního
podzimu budou sladkovodní ryby, celer, dýně, lanýže nebo vodní drůbež jako husy a kachny,“ uzavírá Stanislav Sekyra.
Semmering restaurace
Semmering to jsou výhledy na skály, sezónní jídlo, skvělé víno a výborná káva....