Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Zavřít reklamu
  Nová fusion restaurace Semmering

CityBeeCityBee

Menu

Nová restaurace Semmering nabízí unikátní výhledy na „pražské Alpy“

redakce@citybee.cz | 4. 10. 2024

Restaurace Semmering na začátku Prokopského údolí láká na netradiční spojení moderní gastronomie a výhledů na strmé vápencové skály s výjimečnou železniční stavbou. Pouze pět minut ze Smíchova a dostanete se do prostředí, která připomíná rakouské horské středisko. Po pilotní fázi nyní Semmering zahájil ostrý provoz a představil nové, podzimní menu.

Foto: archiv restaurace

clanky11/DSD_5127-HDR.jpg

 

Semmering restaurace

Semmering to jsou výhledy na skály, sezónní jídlo, skvělé víno a výborná káva....


 

Pražský Semmering je unikátní, 19 kilometrů dlouhá železniční trať pojmenovaná podle horské dráhy z Vídně do Štýrského Hradce. Stejný název nese i nedávno otevřená restaurace, která propojila dvě rodiny, genius loci jedné z nejkrásnějších částí Prahy a prvotřídní gastronomii postavenou na sezónních surovinách.

Restaurace Semmering vznikla v budovách bývalé prádelny a holubníku na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí. Výsledná podoba objektu je dílem architekta Šimona Brnady z ateliéru PH6, který stojí za architektonickým návrhem mnoha gastro podniků.

clanky11/IMG_1384_hdr.jpg


Díky citlivé rekonstrukci mají hosté z prostorné terasy i všech míst v interiéru zaručený výhled na neopakovatelné pražské panorama – ostré skalní útvary nasvětlené zapadajícím sluncem, stáda ovcí na barevných podzimních pláních nedotčených civilizací, houkající vlak projíždějící přes dvojici až 25 metrů vysokých viaduktů a o kus dál výběh Zoo Praha pro ohrožené koně Převalského.

clanky11/SEMMERING_LOGO.png

Logo restaurace Semmering v podobě písmena „m“ odkazuje nejen k obloukům železničního viaduktu, ale zároveň symbolizuje propojení dvou rodin, které stály u zrodu podniku.

„Dvacet let se naše rodiny potkávaly, společně vařily, grilovaly, degustovaly a do noci jsme debatovali o chutích, receptech a restauracích, které jsme navštívili. Teď chceme naše zkušenosti zprostředkovat ostatním,“ popisuje Matyáš Šachta, provozní restaurace a zástupce jedné ze zakládajících rodin.

clanky11/DSD_5019-HDR.jpg

[clanky11/IMG_2093.jpg]

Lokální suroviny, nové chutě

Pravidelně obměňované sezónní menu doplňují vždy týdenní speciality. „Kuchyně ani menu není velké, o to větší pozornost věnujeme surovinám a technikám jejich zpracování. Snažíme se, aby hosté mohli objevovat i méně známé suroviny, které připravujeme tak, aby vynikla jejich přirozená chuť,“ doplňuje Stanislav Sekyra, zástupce druhé zakládající větve.

Některé ze surovin odebírá Semmering od lokálních dodavatelů. Například saláty a sezónní zeleninu dodává sousední Prokopská farma, na čepu je mimo jiné i pivo z pivovaru Prokopák.

clanky11/Semmering6_MatyasSachta(vlevo)JanSekyra(kopie).jpg
Spoluzakladatelé Semmeringu: Vlevo Matyáš Šachta, vpravo šéfkuchař Jan Sekyra.

clanky11/DSD_5142-HDR.jpg

Nové menu pod starými kolejnicemi

Restaurace Semmering, sevřená mezi meandrující železniční tratí a Dalejským potokem, je jednou z mála pražských restaurací, kam lze pohodlně dojet železnicí. Vlakem ze Smíchovského nádraží jste tu za pouhé čtyři minuty a z nástupiště ke dveřím restaurace vám stačí udělat asi 120 kroků.

„Železnice se tak trochu náhodou propsala i do interiéru restaurace. Při rekonstrukci jedné z místností jsme objevili, že ve stropě jsou jako nosné trámy použité staré kolejnice z roku 1867, které si možná tehdejší majitelé ‚vypůjčili‘ ze stavby místní tratě,“ popisuje Matyáš Šachta.

Přes léto měla restaurace otevřeno v rámci soft openingu pouze od čtvrtka do neděle, v říjnu zahájí ostrý provoz a rozšíří otevírací dobu na každý den kromě pondělí. „V říjnu představíme nové sezónní menu. Hitem letošního podzimu budou sladkovodní ryby, celer, dýně, lanýže nebo vodní drůbež jako husy a kachny,“ uzavírá Stanislav Sekyra.

 

Semmering restaurace

Semmering to jsou výhledy na skály, sezónní jídlo, skvělé víno a výborná káva....

Výpis článků