Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
05
září

Hráč (výstava) | Sbírka Leona Tsoukernika

Magnus Art Galerie

zpět na výpis akcí

Výstava českého i světového umění ze soukromé sbírky Leona Tsoukernika.

Začátek:05. 09. 24
Konec:14. 12. 24
Cena:Zdarma
Čas:12:00 - 20:00
Kategorie: kultura|galerie

Znáte ten pocit, když vám oči těkají z jednoho místa na druhé a nemohou se rozhodnout, čemu budou věnovat pozornost jako první? Přesně to zažívá každý alespoň trochu uměnímilovný návštěvník domu Leona Tsoukernika. Pohled vám přirozeně přitáhne rozměrné plátno Emila Filly, po cestě si ale všimne jemné lyrické malby Josefa Šímy a svižně přeskakuje dál na Jindřicha Štyrského, Toyen či Vasilije Kandinského. Jedno významné jméno střídá druhé a nelze se zbavit pocitu, že procházet se tímto domem je jako listovat stránkami učebnic dějin umění.

Jméno Leona Tsoukernika bylo dlouhé roky spojováno s jeho hráčským impériem. Jeho povaha hráče se ale ani zdaleka neomezuje jen na byznys, vysokou hru hraje i jako sběratel umění. Ve světě investic, a platí to i pro trh s uměním, se vžil pojem „blue chip“ neboli modrý žeton. Ten zvláštní shodou okolností odkazuje právě ke hře v kasinu, kde modré žetony drží nejvyšší hodnotu. Zaslechnete-li zmínku o blue chip umění, mluví se o nejcennějších dílech od těch nejetablovanějších autorů.“

Leon Tsoukernik (1973)
Podnikatel, sběratel a filantrop Leon Tsoukernik se narodil v Moskvě do rodiny akademiků. V šestnácti letech odešel do Izraele a žil postupně v několika dalších zemích, aby se v devadesátých letech přesunul do Česka, kam původně přijel na krátkou dovolenou. Z týdne se stalo třicet let. V Česku se Leon Tsoukernik několik let zabýval obchodováním se starožitnostmi, mj. provozoval kamenný obchod v Dejvicích, v němž prodával zejména obrazy a biedermeierovský nábytek. Později byl vášnivý hráč pokeru majitelem rozvadovského kasina a rezortu King’s. Po celou dobu se věnuje sbírání umění. Leon Tsoukernik hovoří osmi jazyky, získal černý pás v judu, sponzoruje hokejový tým Plzně, nikdy nevkročil do supermarketu a nepoužívá e-mail ani počítač. Aktuálně pracuje na projektu nové synagogy v Mariánských Lázních. Je ženatý a má dvě děti.

V rámci výstavy Hráč pořádáme komentované prohlídky pro veřejnost. Vstup na ně je zdarma, přihlašujte se prosím pomocí formuláře v odkazu.

Magnus Art Galerie
Tel:
Sokolovská 700/113a
Praha, 18000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: