Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
16
srpna

Zahrady rajské, štěpné a zpustlé

Galerie Klementinum

zpět na výpis akcí

V rámci výstavy se setkává svět starých iluminátorů a současných ilustrátorů.

Začátek:16. 08. 24
Konec:29. 09. 24
Cena:Zdarma
Čas:10:30 - 18:00
Kategorie: kultura|galerie

Výstava v galerii Klementinum, v rámci které se setkává svět starých iluminátorů a současných ilustrátorů. Výstava nese název Zahrady rajské, štěpné a zpustléa podtitulPříroda a krajina v historické i současné ilustraci.

Jak vypadaly raně novověké herbáře, atlasy a lapidáře, a jak vypadají ty nejhezčí dnes? Výstava provádí bohatou knižní kulturou zobrazující přírodu a krajinu od pozdně středověkých herbářů přes bohatě ilustrované kabinety kuriozit vysoce učených doktorů až k současným ilustrátorům, kteří svou tvorbou vzdávají hold středověkým iluminacím i starým tiskům.

Sedm osobností české ilustrace (od etablovaných autorů po studenty) pod vedením PhDr. Aleny Císařové Smítkové nahlédlo do sbírek Národní knihovny a vylovili z nich každý po jedné knize, která je výtvarně oslovila nejvíce. Ve vizuálních dialozích mezi knihami pozdního středověku či raného novověku a současnou ilustrací se tu potkávají kreslíři a kreslířky s grafiky a grafičkami s podobným okem a vášněmi napříč staletími. Vizuální oslava zahrad pěstěných i zpustlých, od semínka k pásu hor, od středověku podnes.

Výstava vznikla ve spolupráci s Národní knihovnou a za podpory Městské části Praha 1.

Kurátorka: Barbora Müllerová

Odborná konzultace: Alena Císařová Smítková

Vystavující: Eva Horská, Jakub Hrdlička, Julie Kyryljuk, Lucie Lučanská, Barbora Müllerová, Barbora Satranská, Jozef Virányi

 

Galerie Klementinum – Výstavní sál (vstup od Mariánského náměstí, vchod B2)

Út - ne 10.30 – 18.00 hod. 

Vstup zdarma

Galerie Klementinum
Tel: 221 663 277
Křižovnická 190
Praha 1, 110 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: