6x6 příběhů kaváren: Baristi, kteří umí nejlepší kávu pod sluncem
Už jsme vám odkryli (někdy tajné) významy jmen kaváren a doporučili místa, které zaručeně nadchnou vašeho psa.
Tentokrát jsme si pro vás připravili 6 příběhů baristů, kteří se živí tím, že dělají lidem radost. Dozvíte
se, jak osoby z kavárenské branže ke své práci přišly.
Text: Lukáš z KafeBloku
Foto: archiv KafeBloku
Petr Hrabánek
Dejvický espresso bar Kafemat se velmi rychle etabloval mezi pražskými kavárnami a velkou měrou je to právě díky
přátelskému přístupu místních baristů Petra a Petry. Majitel po vlastním podniku pokukoval dlouhou dobu, spolupráce
s kamarádkou byla na spadnutí. Mezitím se věnoval své hlavní práci a živil se grafickým designem.
Nakonec to ale dopadlo jinak. "Pustil jsem se do toho sám, a proto jsem zvolil ten menší formát. Rozjezd ničeho většího
bych ani finančně nezvládnul. Kromě toho, formu espresso baru znám z venku a líbí se mi," uvedl. Petrova původní
profese je ale ze stylu kavárny cítit každým coulem, z jednoduchého interiéru či menu.
Kafemat
Obchod s kávou...
Jiří Sládek
Málokdo si umí sobotní dopoledne na Náplavce představit bez kelímku s logem Brewbaru. Cesta k filtrované kávě ale
vedla oklikou, přes Anglii. "Když jsem se vrátil z Londýna, přišlo mi hrozné, že je tu všechno "presso s mlékem".
I když mají lidé dobrý materiál, tak to nepojmou jinak. Chtěl jsem dělat to, co má většina profesionálů rádo,
to, co lidi vyhledávají, takové kafe tady tenkrát ještě nebylo," říká Sládek.
A to je i jedním z důvodů, proč nabídka Brewbaru neobsahuje konkrétní metodu přípravy kávy. Kávu si totiž vybíráte
jen z jednoho konkrétního terroiru, pro kterou Jirka se svým kolegou Radkem, vyberou tu nejlepší možnou metodu.
Brewbar
Delikátní káva na náplavce....
Jiří Mahr
A v Londýně ještě chvíli zůstaneme. Inspirací byl totiž i majiteli vinohradského Coffee Roomu, byť káva byla tehdy
jen přechodná záležitost. Jiří po studiích žurnalistiky psal pro sportovní média, ale brzy zjistil, že v tom dlouho
nevydrží.
"Teprve praxe ukázala, že mě psaní nebaví a chci dělat něco jiného. Zjistil jsem, že je to nudný stereotyp a navíc
se ve mně už odmala prala touha odjet do zahraničí. Přítelkyně Monika je naštěstí podobně založená. Jednoho dne
jsem přišel domů z práce a zeptal jsem se, jestli nepojedeme do Londýna. Přítelkyně kývla a v podstatě ihned jsme
jeli," upřesnil Mahr. Po návratu z Londýna už byla jen otázka času, kdy pár najde vhodnou lokalitu a otevře si vlastní
podnik.
Coffee Room
S dostatkem kávy není nic nemožné....
Adam Dvořák
Věčně usměvavou dvojici Kávového klubu Adama a Zdeňka najdete na trzích, kávových kurzech a hlavně v jejich podniku
Kafe Karlín. Adam se ke kávě dostal tak trochu náhodou - rozhodl se založit web o gastronomii, ale brzy zjistil, že
aby přilákal čtenáře, bude muset začít sám psát. Tak se dostal i na charitativní akci, kde poprvé potkal svého
parťáka Zdeňka Smrčku.
"Myslím si, že kdybychom si nepotkali, tak já dělám dneska v knihovně a Zdeněk… A Zdeněk by dělal v nějaké kavárně
pro někoho jiného," doplňuje Adam.
Kafe Karlín
Espresso a brew bar v pražském Karlíně. Prodej zrnkové kávy z českých a evropských...
Veronika Urbanová
Ne vždy ale cesty vedou skrz lásku ke kávě. Příkladem budiž právě Veronika, která pracuje v pobočce doubleshotu,
v Alza Café. "Já jsem vystudovala umělecký obor, takže jsem jeden z těch typických důkazů toho, že jít na uměleckou
školu je sice děsně cool a maturita je v kapse, ale člověk se tím málokdy uživí."
Její cesty pak vedly přes pivo a utopence k lepším restauracím, osudovou ale byla nabídka, která přišla z jedné
karlínské kavárny. "Volali mi tehdejší zakladatelé Šálku, že by mě chtěli vidět, tak jsem k nim přišla a druhý
den jsme rovnou nastoupila. Tím se mi otevřel celý nový svět - za barem byl Zdeněk Smrčka, který mě naučil kávu
milovat." A láska trvá dodnes. Vypadá to, že bez Zdeňka by kávová scéna opravdu nebyla takovou jakou je dnes.
Alza Café
Kávový ostrov pražírny doubleshot v centrále obchodu Alza....
Karel Gregor
Tradičnější cestu si vybral majitel a hlavní barista kavárny Al Cafetero. Po studiích pracoval v několika podnicích,
ale po určité době si uvědomil, že to nebude to pravé ořechové. "Být zaměstnanec má výhodu v tom, že můžu na
konci šichty odejít s čistou hlavou a nic neřešit. Po určité době jsem si ale řekl dost - tohle mi za to nestojí,
chci si dělat věci po svém."
Měl to štěstí, že jeho manželce se v hlavě točily stejné myšlenky, byla tak jen otázka času, kdy si otevřou
vlastní kavárnu. Společně vytvořili místo, kde se cítí dobře, jak stálý host, tak i nový návštěvník.
Al Cafetero
Al Cafetero je malá útulná rodinná nekuřácká kavárnička v samém srdci Prahy - na...
Příběh každého baristy je opravdu unikátní. Nebojte se svého oblíbeného baristy zeptat, jak se dostal ke své práci
právě on. Dozvíte se totiž zajímavé věci, poznáte minulost člověka a kdo ví, třeba najdete nové kamarádství.
Sdílejte vaše oblíbené příběhy kaváren na #6x6příběhů, budeme se těšit!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.