Exkluzivně: 25 nových restaurací, kaváren, barů a obchodů
Čert vem, jestli je koncept multi-kulti mrtvý, v Praze to v posledních týdnech voní cizokrajným kořením. Hned několik
nově otevřených podniků se totiž specializuje tu na asijskou kuchyni, jinde točí pivo z bavorských vesniček, támhle
je zase nová americká restaurace. Připravili jsme pro vás hodně pestrou sestavu 25 nově otevřených podniků. Račte
vstoupit!
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Archiv podniků
Foto z Art Café v novém Mánesu
Pastrami bistro ve Francouzské
Bistro La BiBiche se chlubí tím, že je prvním pražským podnikem, který začal připravovat pastrami. Fajn, a co to
je pastrami? “Tence nakrájené plátky šťavnatého masa s lehkým nádechem uzení, které jsou základem sendvičů.
Maso se připravuje z hovězího hrudí, které se na sedm dní naloží do speciálního láku, poté se udí a peče a ještě
vaří v páře,” vysvětluje nám Veronika. V nabídce mají ale taky krůtí pastrami nebo uzený hovězí jazyk. V červenci
k nim budou točit i cider. A název podniku? “Moje malá sestřička neuměla vyslovit bříško, a tak říkala prostě
bibiš…,” uzavírá Veronika. A rozhodně ochutnejte Reuben pastrami sendvič.
La Bibiche
...
Kavárna jako v Etiopii
Než vám v kavárně Kaldi (kousek od Albertova) připraví vaše kafe, vyslechněte, jak vlastně tenhle podnik přišel
ke svému jménu: “KALDI byl etiopský pasáček koz. A jemu můžeme vděčit za objevení kávy. Jednou při pastvě jeho
kozy začaly ožírat keříky s červenými bobulemi. A po pastvě měly tolik energie, že začaly tančit. A ty červené
bobule byly právě zralé kávové třešně.” Tak pravil provozovatel Jan Donáth. V nově otevřeném podniku servírují
krom kávy i čerstvé ovocné a zeleninové šťávy z pomalootáčkového odšťavňovače a k jídlu snídaně nebo brunche.
“A v neděli 21. června oslavíme slunovrat tančírnou. Hrát bude DJ Růžový partner,” zve Honza Donáth.
Kaldi fresh coffee bar
Nová kavárna...
American Pub na Senovážném náměstí
Restaurace Meat and Greet vaří hlavně americkou kuchyni. Staví na dvou principech: 1) Vše je domácí výroby, včetně
omáček, slaniny, denně čerstvě upečených housek na burgery i toustového chleba k předkrmům. 2) Preferují malé
dodavatele a farmáře. “Maso nám vozí z malé krkonošské farmy, brambory zase od farmáře u Prahy, sýry jsou od italských
profesionálů,” popisuje manažer podniku Igor Pánek. Z menu by čtenářům CityBee.cz doporučil Burger Pastrami. “Je
to skvělá kombinace hovězího burgeru, zauzeného pastrami, švýcarského sýru, domácího nakládaného zelí a ruského
dressinku.”
Meat & Greet
Burgerhouse...
Kvalitní Asie v Mandarinu
Pod klenutými renesančními stropy restaurace a baru Spices na Malé Straně (uvnitř hotelu Mandarin Oriental) nehledejte
knedlo zelo, ale asijskou gastronomii. Menu je rozděleno do tří asijských regionů, takže s každým pokrmem můžete
ochutnat jiný kout tohoto kontinentu. “Nově byla otevřena naše venkovní zastřešená terasa,” láká k návštěvě
Eva Šafrová. Za kolektiv restaurace Spices dodává ještě jedno doporučení, co byste rozhodně měli ochutnat: “Tikka
Masala s kuřetem pečeným v tandúru, basmati rýže a chléb pappadam je domácí recept, který do Spices přivezl náš
indický kuchař.”
Restaurace a bar Spices
S každou asijskou specialitou budou hosté přeneseni do specifických asijských...
Pivo z Bavor i ze Středozemě
Kdo zná Hobita, tomu netřeba vysvětlovat, co znamená Dno pytle. Kdo má rád výjimečná piva, tomu stačí prozradit,
že se stejnojmenná nekuřácká restaurace nově přestěhovala na vinohradskou třídu. “Už nám to v původních prostorách
bylo malé, museli jsme odmítat hosty,” popisuje jeden ze zástupců podniku. Adresa je sice jiná, koncept zůstal stejný
- a sice nabídka bavorských vesnických nebo českých minipivovarů. Čepuje se postaru, ze sudu naraženého palicí a
pivo teče samospádem, bez jakéhokoli hnacího plynu. To má prý zásadní vliv na pitelnost piva a navíc pivo v sudu
dozrává.
Dno pytle
Piva vybraná s láskou a čepovaná s péčí....
Nový bar nad městem
Vinohradečáci, chyběl-li vám dobrý bar, zkuste Uptown. Nekouří se tam. Chtějí dělat věci poctivě, ale za rozumné
ceny. A vůbec na to jdou trochu jinak. Když jsme po nich chtěli, aby napsali, jakou jednu věc z menu by vám doporučili,
odpověděli: “Domácí limonády. Připravujeme je z domácích sirupů bez jakýchkoliv umělých esencí, sladidel, barviv
nebo éček. Jediným konzervantem jsou látky obsažené v jednotlivých ingrediencích nebo cukru.” Limonády si můžete
navíc vylepšit ginem nebo vodkou. Tak vzhůru třeba na sobotní brunch.
Uptown
Nový bar na Vinohradech...
Párek v rohlíku na Letné
S hotdogárnami se v poslední době roztrhl pytel (nebo v masokombinátu pořádali totální výprodej?). Pro strávníky
na Letné je tu Mr.HotDog. Krom hotdogů nabízejí i malé burgery aka slidery a k pití koktejly nebo limonády. Tomas Oujezdský
za personál doporučuje hlavně Chicago style hotdog, který je kombinací grilovaného hovězího párku s nakládanou i
čerstvou zeleninou a celerovou solí. Já ho ochutnal a k doporučení se přidávám. Kromě jídla pak podnik nabídne
i občasné hudební produkce v obývákovém stylu. Naposledy se tu představil australský písničkář Phillip Bracken.
Mr.HotDog
Grilované hotdogy od Pana Hotdoga, domácí chili, slider a další až k vám domů....
Gin & tonic & slanina
Milujeme gin, milujeme tonic a baví nás vymýšlet originální drinky, které jinde...
Neskutečně pozitivní ohlasy zatím sbírá vinohradský bar Gin & Tonic Club. “V základní výbavě máme 653 kombinací,
50 druhů ginů a 11 druhů toniků,” chlubí se provozovatelé. Obě tekutiny si tak můžete dát s rozmarýnem, tymiánem,
petrželkou, skořicí nebo klidně slaninou. “Doporučili bychom dle preferovaných chutí hostů vyzkoušet méně tradiční
drinky s kokosem, banánem a citronovou trávou, čokoládou a ananasem, s dračími květy a rakytníkem, lipovým čajem,
se sušenými rajčaty a parmezánem.” Je to pro vás dostatečná výzva? Začněte experimentovat!
Gin & Tonic Club
Špajz plný jídla
“Jsme malá rodinná restaurace zakládající si na denně čerstvé nabídce ze sezonních surovin,” tak se prezentuje
nová restaurace Špajz pod vyšehradským vrškem. Na menu najdete italská rizota, rybí speciality stejně jako mexické
tortilly nebo quiche. A na pípě speciál z malého rodinného pivovaru Lobeč. Název Špajz si dvojice provozovatelů přinesla
už z Holešovic, kde vedli menší bistro. “Čtenářům CityBee bych doporučil denně čerstvé polévky (v naprosté
většině bezlepkové) nebo denní nabídku čerstvých těstovin,” uvedl Martin Šindelář.
Špajz
Polévky, hlavní chod, saláty, italské rizoto a těstoviny, koláče a domácí limonády....
Bez bot z obchodu ven
Ačkoli se jmenují Naboso, prodávají i boty, ale ne ledajaké, ale speciální, takzvanou bosou obuv. K tomu prstové
vložky, rovnače prstů, fyzioterapeutický kořenový koberec nebo uzemňující podložky. K nově otevřenému obchodu
v Dejvicích patří i speciální “klinika”, kde vás naučí správně běhat nebo cvičit bez bot. “Přijďte na
naše veřejné běhy naboso, výlety s bosou turistikou, dílny na výrobu vlastních sandálů, chůzi po žhavém uhlí
či střepech,” láká Petr Mühlhans.
naboso
Nový obchod s bosou obuví...
Nová Centrála místo Staré základny
Jak popisuje Martin Rozbroj, kulturní centrum Centrála navazuje na Starou základnu, tedy předchozí podnik v Kobylisích,
který se nyní přesunul do Holešovic a navíc se rozšířil o nekuřáckou kavárnu a taneční parket. Uvnitř je tedy
hospoda, bar, klub, kultura, komunita… Chtějí pořádat hudební akce, bazárky, vernisáže nebo přednášky. A ochutnat
byste prý rozhodně měli jejich domácí quiche.
Centrála
Nový kulturní prostor....
Jubilejní a sladký Světozor
Cukrárny Ovocný Světozor snad nezná jen glukofobik (člověk s chorobným strachem ze sladkostí). Provozovnu s pořadovým
číslem 10 nedávno otevřeli na Dejvické (první na levém břehu Vltavy!). Nabízí klasiku - ovocné, tvarohové i šlehačkové
dorty, obložené chlebíčky, saláty… Ale hlavně je uvnitř hooodně míst k sezení i dětský koutek s “kuchyňkou”.
V pátek 26. června i v úterý 30. června dostanete za jakékoli vysvědčení dva kopečky zmrzliny nebo porci točené
zdarma. Podle vyjádření jednatelky Aleny Bártové se možná dočkáme i nových příchutí - ricottové s fíky a také
makové.
Ovocný Světozor - Dejvická
Světozor v Dejvicích....
Gay bar na Vinohradské
V redakci jsme se rozhodli, že žádnou pětiprocentní minimální hranici pro zařazení podniku do tohoto článku praktikovat
nebudeme, takže tady je pozvánka do nového gay baru AXM se sloganem “Sexy, Sharp a Gay”. V červnu jedou akci dva drinky
za cenu jednoho, takže jak nám v jedné odpovědi napsal majitel podniku “základem všeho jsou noci, na které nezapomenete.
A pak ty, na které si vzpomenout nedokážete.”
AXM Prague
Gay klub...
A další nováčci už jen telegraficky:
Od poloviny května je v provozu venkovní kulturní centrum a bar pod kyvadlem v Letenských sadech. Prostě tam, co stával
Stalin.
Stalin
Sezonní kulturní centrum pod kyvadlem...
Puro Gelato je nová zmrzlinárna kousek od železničního mostu pod Vyšehradem. Žádná voda s práškem, ale poctivá zmrzlina. V nabídce třeba i maková, ricotta s fíkem nebo aktuálně rybízová.
Puro - Výtoň
Naše gelato si můžete vychutnat při procházce podél Vltavy, příjemně si u nás posedět...
V okolí Anděla se to poslední dobou začíná zaplňovat gastronomickými novinkami. Jednou z nich je i Le Burger, který kombinuje americkou kuchyni s francouzskými chutěmi.
Le Burger
Nová burgrárna na Smíchově...
Další do kolekce podniků, kde servírují luxusní párky v rohlíku. Pro všechny nejen kolem náměstí Bratří Synků je tu bistro Hot God. Od 1. července otevřené i přes obědy.
Hot God
Nejbožštější Hot God na zemských pláních se blíží!...
Na 140 milionů přišla rekonstrukce budovy Mánes na pravém nábřeží. Takže rozhodně vyrazte prozkoumat obnovenou výstavní síň, kavárnu Art Café (dobré makrónky), lounge bar, venkovní grilovací terasu a českou restauraci, kde točí Svijany z tanků.
Mánes
Mánes - slavná budova s galerií, českou restaurací, grilovací terasou, kavárnou Art...
Nová nekuřácká restaurace Open na konci Korunní třídy. Věrna svému názvu servíruje otevřený pohled do kuchyně i na suroviny, které vám pak skončí na talíři.
Restaurace Open
Název „OPEN“ stojí v konceptu této restaurace: do kuchyně se dá nahlédnout....
Nedaleko restaurace Open na Vinohradech pak najdete i kavárnu Malý Amsterdam. Nabízí slané věci (sýry, bagety či saláty),
ale i sladkosti (především nizozemské vafle).
Pan Lavička? To je nová kavárna v těsném sousedství s Holešovickou tržnicí. Právě v ní jeden z majitelů prý
nakupuje suroviny na čerstvé pokrmy. Kávu berou od lokálních malých pražíren.
PanLavička
Coffee house...
Mezi I. P. Pavlova a začátkem Nuselského mostu najdete i novou Pekárnu Praktiku. Pečou toho spoustu - netradiční,
ale poctivé chleby, briošky, čokoloupáky, bagety atd.
Pokud v centru často hledáte podnik na jídlo, zkuste novou restauraci Mangal. Najdete ji kousek u vstupu do stanice metra Muzeum, a uvnitř exotickou kombinaci tradiční turecké a ázerbajdžánské kuchyně.
Mangal Restaurant
Originální turecká restaurace v srdci Prahy...
Pod Náměstím republiky směrem k řece už nějaký ten pátek vítá hosty i restaurace zaměřená na středomořskou
kuchyni - Saffran by Pasha.
Na Národní třídě je Kostel sv. Voršily. A v jeho těsném sousedství před několika dny otevřel Pivovar Národní.
K restauraci patří údajně největší pivní zahrada v centru Prahy. Do žaludku tu dostane menu z mezinárodní kuchyně,
o víkendu slibují opékání špekáčků.
Pivovar Národní
Nový pivovar v centru Prahy...
MAPA
Pokud kdykoli objevíte nějaký nový podnik v centru nebo na okraji Prahy, cokoli od nové restaurace po dětské hřiště,
dejte nám prosím echo na mail lukas@citybee.cz. Díky!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.