Restaurace na čtyřech kolech: Proč je svět miluje
Nepochybně jde o sen mnoha českých stánkařů nebo příležitostných kuchařů na nejrůznějších akcích. Kdo by
také nesnil o pojízdném voze s okénkem, takzvaném foodtrucku, ze kterého by s úsměvem od ucha k uchu podával s láskou
uvařený pokrm.
Text: Daniela z Vývařovny
Foto: archiv podniků
Crush Street Food
Jistě se taková fantazie snadno přiživí filmem Chef, který shodou okolností měl premiéru během mého pobytu v Paříži, kde jsem loni na podzim poprvé propadla tomuhle trendu. Realita sice jistě nebude tak romantická, k foodtruckům ale zákonitě patří notná dávka naivního entuziasmu a mladického ducha.
Une Currywurst Paris- Berlin, Thai la route
Paříž? To jsou hamburgery, Mexiko i thai curry v foodtrucku
V Paříži jsem rychle pochopila, jak moc její obyvatelé milují jíst venku. A tím nemyslím a priori venku pod širým nebem, ale mimo domov. Restaurace a bistra jsou plná, pokud zrovna není odpolední pauza, kdy se na pár hodin všechny podniky zavřou. Asi jižanská inspirace. Další jižanskou inspirací je asi ta snadnost s jakou se zapovídáte s naprosto cizími lidmi. Obojí zajisté živí kulturu pojízdných restaurací, tedy foodtrucků, která má v Paříži velký boom.
Když mi kamarád, který v Paříži žije již několik let, nadšeně vyprávěl o stánku, kde se dají koupit nejlepší burgery, pochopitelně jsem se hned ptala na adresu. Nechápala jsem, když na moji otázku reagoval, že se musí podívat na jejich web. Oni totiž popojíždí po Paříži. Aha, zajímavé. Brzy nato jsem slavný Le Camion qui fume, který často postává v nádherné čtvrti Belleville, navštívila. Základ je nenechat se odradit frontou, ta totiž nabírá monstrózní délky již pět minut po otevření. Musela jsem kamarádovi dát za pravdu! Na hamburger českých kluků z We are burgers sice nedám dopustit, tenhle byl nepřekonatelný.
Le Camion qui fume
Už značně zamilovaná do tohoto stravovacího trendu jsem se vydala i na pařížský street food festival Bon Appetit, kde jsem této fascinaci již nadobro
propadla. Oproti pražským akcím se tahle událost lišila složením návštěvníků než nabídkou občerstvení. Nechyběly
hamburgery a jasně, bylo tady méně piva. Převažovali ale drtivě mladí krásně oblečení lidé, partičky kamarádů,
na rozdíl od Apetit pikniku, kde je typickým návštěvníkem rodina s dětmi a páry ve středním věku hrdě vystavující konopnou
plátěnku, ze které trčí bageta a celerová nať.
Došlo mi, že tohle nejsou festivalové nebo víkendové objevy jako v Praze, ale že jde o normální denní byznys. Sortiment
takového občerstvení je pochopitelně limitovaný technickými možnostmi, ale pokud byste čekali jen hamburgery nebo
Mexico, tak to vás mile překvapím. Úžasné thajské jídlo nabízí Thai la route, trochu jiný (teda spíš sakra dobrý) hot dog
si lze dát u Eat my Truck a berlínskou klasiku nabízí Une Currywurst Paris- Berlin. To, že je Paříž drahá, je známo. Pozor, i jídlo "z ulice" je v Paříži
drahá záležitost.
Eat my Truck
A jak je to v Praze...
Jíst venku především v jarních a letních měsících je nádherná věc a městskou kulturu to neskutečně oživuje.
Jistěže takový foodtruckový byznys má své úskalí a umím si představit, že administrativní a praktické zajištění
narazí na hodně překážek. Přála bych si ale něco takového potkávat častěji i v Praze, kde podle mě je pro to
také ta správná "venkovní" atmosféra.
Praha sice není úplně nepolíbená, ale jde o nestálé projekty. Food Spot a Dish truck to vzdali (podle informací
z kulinářského světa se druhý jmenovaný možná vzchopí). Zaznamenala jsem už několik brzo plánovaných projektů
a od 21. března začne ulice metropole brázdit oblíbený Chefparade foodtruck, který provozuje stejnojmenná škola vaření. Střídavě
na Jiřáku a Náplavce můžete potkat vozidlo podniku Crush Street Food nabízející zejména burgery. A přidat by se měl i Albrecht street food cirkus s pizzami. Nechte
se pohltit tou správnou jarní náladou!
Chefparade foodtruck
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.