Zajděte za svou italskou rodinou na Aperitivo
Jako při rodinné návštěvě, přesně takový pocit jsem měl, když jsem přišel k panu Antoniu Ciullovi do jeho království.
Zpočátku vše začalo velmi všedně, vracel jsem se ve čtvrtek z práce a už se těšil domů. Bylo to na Vinohradské
třídě naproti Čechovým sadům, už kousek před vchodem do metra Jiřího z Poděbrad, když začalo příšerně pršet...
Text a foto: Karel Jahoda
Naštěstí před sebou vidím rozsvícený nápis Italo Merenda in Cucina… nový italský gastronomický projekt obchodu a restaurace v jednom, místo setkávání lidí nad dobrým jídlem a vínem, jehož ingredience si tu můžou i rovnou koupit a pak doma kreativně přetvářet.
Otvírám dveře do příjemného a útulně upraveného prostoru, kde postávají a posedavají lidé v družném rozhovoru se sklenicemi vína v ruce. Vedle širokých vitrín s čerstvými lahůdkami italské kuchyně je cosi jako raut - na mísách se blyští krásně na tenké plátky nakrájené prosciutto, vedle cuketa s rajčátky a mortadelou, o kousek dál ryba a ještě cosi, co vypadá jako český chlebíček (ale s italským obložením) a nad tím obrovská ošatka s kusy sýra. Nestačím se ani pořádně rozhlédnout a v mžiku mě osobně vítá hlavní manažer restaurace a seznamuje mě s tím, co se děje. Zrovna dnes tu probíhá typické italské "Aperitivo", které v celé Praze pořádá právě jen restaurace Italo Merenda (v češtině "svačina") in Cucina.
Ptám se proto pana Antonia Ciulla...
Co je to vlastně Aperitivo?
Aperitivo je denní rituál, kterého se žádný Ital nemůže vzdát. U nás je to akce, která se koná pravidelně každý
týden a je využívána jako podnět pro setkávání s přáteli a s kolegy v době mezi koncem práce a večeří. Každý
čtvrteční večer je jiného zaměření od Spritz párty až po vertikální ochutnávku Barbaresca od Bruna Giacosa z
Piemontu. Vše je samozřejmě provázeno bohatou nabídkou skvělých italských dobrot jako pozornosti podniku.
Vidím, že si s hosty povídáte, jako by to byli vaši blízcí známí, či dokonce mám pocit, jako bych přišel na nějakou
rodinnou akci. To je u vás obvyklé?
Víte, opravdová práce restauratéra je založena na vášni k jídlu, kterou dokáže přenést na své hosty. Hosté
s těmito pocity se stávají přáteli a nedílnou součástí restaurace. K tomu patří i osobní přivítání každého
hosta, přátelská atmosféra v místnosti a dobré vztahy s lidmi v sousedství. Tak například ta slečna, která mi před
chvílí zamávala z ulice, je moje bývalá zaměstnankyně ještě z Aldente.
Cítím, že restaurace je vaší srdcovou záležitostí. Jak jste se dostal ke gastronomii a co pro vás jako Itala znamená?
Jídlo je pro každého Itala opravdovým náboženstvím, jeho vírou. Ital žije, aby jedl, kdežto zbytek světa jí,
aby žil. Já osobně jsem se narodil uprostřed dobrého jídla, moje maminka pracovala v gastronomii. Když mi bylo 16
let, začal jsem pracovat v kuchyni v Rimini. Jedna kuchařka, obrovská vzrůstem i svými kuchařskými kvalitami, byla
zamilovaná do kuchyně a ovlivnila mě už tehdy natolik, že jsem našel svůj smysl života. Dnes pro mě jídlo a víno
představují moji jedinečnou a nenahraditelnou vášeň a lásku a dávají mi možnost vyjádření sama sebe, svého
charakteru, i toho co chci vyjádřit.
Jak jste přišel na myšlenku podnikat v Praze?
V roce 2003 jsem začal s řetězcem osterií s názvem Aldente Trattoria Italiana, první byly v Itálii, následovaly v
Mnichově, Oslu, na Islandu a nakonec v roce 2007 v centru Prahy. Poté jsem se rozhodl žít dál v Praze, kde jsem potkal
i svoji ženu Lenku.
Proč nový projekt Italo a jak byste ho popsal?
Italo je projekt vytvořený pro rozvoj italské gastronomické kultury. Chci všem nabídnout zdravé, chutné a kvalitní
jídlo za skvělou cenu a s výlučným MADE IN ITALY a tento koncept rozšířit po celém světě. Spojením obchodu a
restaurace Italo dokáže změnit způsob nahlížení na gastronomii jako na vášeň a inteligentní umění. Italo spolupracuje
výlučně s originálními italskými dodavateli. Vždyť to v dnešní době není až takový problém, vezměte si například,
že z takové Sicílie je to do Verony 1 500 kilometrů, ale z Verony do Prahy jen 700.
Všude na stěnách vidím různá poetická povídání typu "Káva musí být: Horká jako Peklo, Černá jako Ďábel,
Čistá jako Anděl... a sladká jako LÁSKA" a zdá se, že ke každému druhu jídla je tu nějaké. Co vás přivedlo
k poezii?
Jídlo a víno jsou uměním. Umění je třeba ocenit poezií, která vyvěrá z mého nitra a ke které jsem vždy tíhnul.
Právě píši knihu, která promluví o mém životě a spojení životních událostí právě s jídlem.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.