Nový gastronomický ráj Prahy? Foodies míří na Jiřák
Náměstí Jiřího z Poděbrad, středeční odpoledne, právě se konají farmářské trhy. Mám dojem, že jsem se
přenesl někam do Francie. Nejen, že na náměstí stojí spousta stánků a k tomu hraje hudba, jak je na farmářských
trzích konec konců zvykem, ale navíc veselý gurmánský život lemují přilehlé podniky se svými zahrádkami, kdy přesně
nevíte, kde je ta hranice… A tržní atmosféru dokreslují lidé posedávající nejen na zahrádkách, ale i na lavičkách
a na trávě…
Asi nikde v Praze nenajdete na tak malém prostoru tolik vyhlášených gastronomických prodejen. Náměstí Jiřího z
Poděbrad se stalo rájem pražských foodies.
Text: Petr Ryska (autor webu Praha neznámá)
Foto: Petr Ryska, archiv podniků
Farmářské trhy
Mezi mezinárodními kuchyněmi Farmářských trhů vyhrává italská a maďarská. Najdete tu na více než jednom místě
domácí těstoviny rozličných tvarů a formací, které si můžete nechat hned na místě uvařit a ochutnat s jedním
z nabízených pest, to abyste věděli, co zakoupit domů. Aby zákazník nemusel pro čerstvé bylinky chodit daleko,
tak stolečky místo karafiátů zdobí květináče s bazalkou. Maďarskou provenienci zastupují uzeniny, nakládané druhy
zeleniny a škvarky větší než velké. Co na Jiřáku nechybí, jsou lisované šťávy ze všeho možného a nebo naopak
vše možné z kozy. Pro sladkomily jsou tu všechny ty dortíky z jejich odvážných snů, jako mrkvový dort, mandlový
nebo švestkový dort, chocolate brownie a klasika farmářských trhů - ořechový Louskáček. Maso všech druhů, slané
i sladké pečivo, sušené ovoce, uzeniny, vína, a na další nákup posilňující hotové pokrmy – i to je Jiřák…
Farmářské trhy
Gastro lemující náměstí
Tak hned na doslech veselé hudby z tržiště je stylové Cafe le Caveau, které nabízí kromě vlastní samostatné pekárny
také širokou nabídku specialit k vínu (včetně vína samotného) jako jsou vypiplané sýry, plněné bagety, quiche,
ale co víc - cenově přívětivé "produkty boulangerie" obložené lososem, proscuittem nebo kozím sýrem, ty konkrétně
s úchvatně brusinkovým terčem.
Přes ulici je připravena konkurovat Casa Nostra, venku s čerstými květinami a vevnitř se stylově kostičkovaně prostřenými
ubrusy a stylovým prodavačem. Nejvíc mě a mou vinohradskou kamarádku Petru zaujal, ač ne v italštině, ale snad i pravdivý
slogan: "Ze všeho nejupřímnější je láska k dobrému jídlu", což nemůžete zpochybnit při pohledu na naštosované
italské uzeniny pod sklem s vévodící obří mortadelou. S jejich velemegadlouhými těstovinami to dělá fakt velkolepý
dojem.
Řadu "neohraničených" zahrádek doplňují další dvě, zaměřující se na víno a kávu, z nichž stojí za zmínku
mamacoffee
- ač minimalistická svým prostorem, velkolepá svou kávovou nabídkou. Na opačném konci náměstí se hlásí o slovo
i francouzská kuchyně a sice svým typickým bistrem denního charakteru Milleme, prezentované jako Boulangerie, Patisserie
a Café v jednom.
Cafe le Caveau
Právě vyšla nová verze naší aplikace pro iOS CityBee Praha! Najdete v ní mimo jiné i trasu do podniků na Jiřáku. Stahovat můžete ZDE.
Lahůdky hned za rohem
Hitovkou posledního půl roku je Antonínovo pekařství v Laubově ulici, které i když nechcete, najdete podle dvou velmi
"přitažlivých" front. Sezónní záležitostí je točená zmrzlina, ne vanilkovo-čoko, ale tentokrát vanilkovo-rybízo
s možností dotvoření - ořech, čoko nebo jásavým posypem, dle nálady čekajících. Vevnitř fronta prahne po obměňujícím
se čerstvém pečivu, jež pekař peče za zády prodavačů. Jiní se těší na domácí polévku, masovou nádivku, jednoduchý
chléb s pórkem nebo komplikovanější obloženku, což je místní specialita.
Zlatým hřebem, kvůli kterému sem cestují lidé (mimo jiné i já) přes celé město je údajně nejlepší Pho v Praze
ve vietnamském bistru Pho Vietnam Tuan & Lan. A nebyl jsem tu sám, hned vedlejší spolustolovnící u poněkud nízkého
a trochu nepohodlného pultu radostně hlásili, že sem také přijeli speciálně kvůli zdejší mimořádné pověsti
této vyhlášené vietnamské polévky. A nejen to, v bistru skoncovali s nabídkami typu M1 – M68, zato se zaměřili
na pár vysoce kvalitních jídel z čerstvých surovin. Nic smaženého – cítíte tu ryzí chuť vložených ingrediencí.
Poněkud horší je to s jídelním prostředím, ale jsme v bistru a jde nám hlavně o požitek z jídla! V sezóně si
ale můžete vzít jídlo do malé zahrádky před vchodem, nebo na lavičku přímo na Jiřák a pozorovat okolní cvrkot.
Pho Vietnam Tuan & Lan
Kdo si víc potrpí na prostředí, ten si může odskočit přes náměstí za roh do restaurace Hanoi
ve Slezské. Nenechte se odradit běžným zevnějškem, uvnitř vás za odměnu překvapí nečekaně příjemný a útulný
interiér.
Beergeek
(což by se dalo do češtiny přeložit jako pivní maniak) ve Slavíkově má ve svých regálech bláznivých (názvu
obchodu odpovídajících) cca 500 druhů lahvových piv. Ty jsou pro snažší orientaci v policích označeny podle zemí.
Cenová hladina vybraných pivních značek může směle soutěžit s jakostními víny z okolních vinoték. Přímo na
místě si můžete u malého stolečku ve výloze ochutnat i čtyři různé druhy nevšedních piv točených.
Na rohu Ondříčkovy a Fibichovy otevřel v lednu italský šéfkuchař Riccardo Lucque gastronomické bistro inspirované
světovými trendy Gastronomica La Bottega di Aromi, což je obchod a restaurace v jednom. Jedná se o odnož luxusnější
Aromi
pro slavnostnější posezení v Mánesově ulici. Bistro se spoustou italských dobrot má uprostřed bohatého bufetu navíc
grilovací "rosticcerii", kde nabízí jako specialitu podniku grilovaná kuřata. Nápaditý interiér bistra vás přímo
vybízí, abyste si vytáhli své víno ze stěny, která odděluje váš stolek od ostatních.
Gastronomica La Bottega di Aromi
Dobroty o kousíček dále
Na Vinohradské třídě v prvorepublikovém funkcionalistickém domě je i prvorepubliková Erhartova cukrárna, jak jinak
než také ve funkcionalistickém stylu, včetně stropních svítidel a prodeje dortů na váhu (cena/dkg). Místo, kam Pražáci
jen kvůli laskonkám nebo větrníku dokáží jet i přes celou Prahu. Specialitou je, jak jinak dort Erhart se zelenou
krustou a nikdo nedá dopustit na zdejší proslavený marcipán.
Hned kousek šikmo naproti za rohem v Kolínské ulici je jediný skutečně autentický obchod se španělskými potravinami
v Praze Toro Blanco, což potvrzují i v Praze žijící "španělští rodilí mluvčí". Ten, komu se po návratu z dovolené
stýská po Španělsku, si tu může udělat alespoň kulinářskou vzpomínku.
Erhartova cukrárna
Když po Kolínské doběhneme až na Korunní, tak přímo na zastávce tram Perunova je hodně zajímavý podniček Pivo
a párek, jehož služby přesně odpovídají názvu. Takže nejen že tu nabízejí 90 druhů lahvových piv z 20 regionálních
pivovarů a k tomu šest druhů na čepu, ale nabídka se neustále mění, a záleží jen na hostech, jak rychle jsou schopni
zkonzumovat sud daného druhu, aby se mohl narazit další s jiným. A hlavně mají své vlastní pivo s registrovanou značkou
– "Velkopražské pivo", původně vyráběné v bývalém Vinohradském pivovaru hned naproti. No pak je tady hodně párků,
klobás a dalších dobrůtek k pivu z malých uzenářství. Obzvlášť lákavá je zahrádka uvnitř v útulném vinohradském
dvoře.
Ještě o kus dál na Korunní třídě, směrem k Ludmile, je zbrusu nově otevřená prodejna vietnamské (!) kávy Trung
Nguyen. Mojí kamarádce tu nabídli dámskou kávu, která obsahuje kolagen (na kůži) a palmový olej (aby to bylo sladší).
Jeden z prodávajících nás poučil, že Vietnamci pijí kávu jinak než jsme zvyklí my, dají si 1 cm silné kávy a
1 cm jakoby našeho kondenzovaného mléka - je to "taková kalorická bomba", ale nezdá se, že by její konzumenti příliš
přibírali na váze...
Líbí se vám naše články, přehledy a výběry akcí i podniků? Nominujte nás na Křišťálovou lupu v kategorii Nástroje a služby. Jen do konce srpna. Moc děkujeme!!! http://kristalova.lupa.cz/nominace/
Pražské čtvrtě:
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.