Bylinkový speciál: Kde je v Praze seženete a co na jaře frčí?
Bylinky dneska seženete celoročně, nikdy ale nebudou mít tak zajímavou a jemnou chuť jako právě nyní, na jaře. Patříte-li
mezi gurmány a máte rádi dobře ochucená jídla, přečtěte si, které bylinky teďka jedou a kde si je v Praze opatříte!
Napsal: Radek Jakubec
Šefkuchař Radek si pro vás každý měsíc připraví sezónní potravinu. Ukáže vám, kde si ji můžete koupit a co
z ní uvařit. Článek najdete u nás na CityBee nebo společně s gastro tipy v magazínu Chefparade.
Královny mezi jarními bylinkami
Pokud si myslíte, že pampelišky jsou jen k pletení věnečků, tak se mýlíte. Její lístky se hodí skvěle k jídlu,
třeba do salátu. Používejte ale jen ty mladé z ještě nekvetoucích rostlinek. Namočíte-li je na den do vody a nádobu
přikryjete (aby byly v temnu), můžete s lístky pracovat jako s čekankou, která se hodí třeba do Italského Risotta.
Mou nejoblíbenější bylinkou je libeček, který skýtá řadu gastronomického využití. Díky své příjemné vůni
a chuti se hodí do všech druhů příloh, zejména brambor či kuskusu. Podobně jako pažitku, petržel, koriandr, bazalku
nebo majoránku, bychom jej měli přidávat až k hotovému jídlu. Varem ztratí vůni i chuť.
Do povědomí Čechů se konečně dostává i medvědí česnek. Najdete ho na okraji listnatých lesů - nejčastěji od
dubna do června. Často se používá jako svěží alternativa česneku klasického. Já osobně z něj rád připravuji
bylinkové máslo nebo jej používám jako balící plát pro vegetariánské závitky.
Celoročně roste tymián, který je vhodný pro kterékoliv maso od ryb přes drůbež až po červená masa (hovězí,
kachnu, zvěřinu), dokonce i pro dezerty. Společně s čerstvým jalovcem ho používám také k nakládání mladých mas
jako telecí, selečí nebo jehněčí.
Jak s bylinkami pracovat?
Stejně jako zelenina mají i bylinky svá pravidla zpracování. Při jejich sekání (zejména to platí u bazalky) bychom
měli použít hodně ostrý nůž. Nemáme-li ho, je lepší bylinky podobného typu natrhat.
Chceme-li bylinkové lístky konzervovat, doporučuji je zmrazit vcelku v igelitovém sáčku nebo zpracované v podobě
pesta, tedy rozmixované s kvalitním olivovým olejem a solí.
Kde je v Praze seženete?
Pokud toužíte po čerstvých bylinkách, máte hned několik možností, kde si je opatřit. A do obchoďáků pro ně radši
nechoďte, vydrží vám jen pár dní. Nejlepší možností jsou farmářské trhy. Ať už se vydáte na Jiřák
či Náplavku, dostanete tam kvalitní bylinky ve svazcích pro rychlou spotřebu i v květináčích.
Pokud si chcete bylinky z celého světa vypěstovat za oknem či na balkoně, vydejte se do Zahradnictví Krulichovi na Břevnově. Koupíte tu
semínka i větší rostlinky. Díky správným hnojivům si navíc můžete pořídit BIO bylinky.
Komunitní zahrada Ulitej záhon (foto: Ivan Bumba)
Kde si bylinky vypěstujete?
I když nemáte zahradu ani balkon, můžete si i na sídlišti mezi paneláky bylinky vypěstovat. Stačí je zasadit do
pytlů, bedýnek či přepravek s hlínou v některé z komunitních zahrad. Tady máte jejich seznam:
Prazelenina
(Holešovice)
Zebra
(Braník)
KZ Kuchyňka
(Troja)
Meduňka
(Žižkov)
Ulitej záhon
(Krejcárek)
Plechárna
(Černý Most)
KC Zahrada
(Jižní město)
Sousedský záhonek Archangelská Kodaňská
(Vršovice)
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.