Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Bylinkový speciál: Kde je v Praze seženete a co na jaře frčí?

doporučujeme | 29. 5. 2014

Bylinky dneska seženete celoročně, nikdy ale nebudou mít tak zajímavou a jemnou chuť jako právě nyní, na jaře. Patříte-li mezi gurmány a máte rádi dobře ochucená jídla, přečtěte si, které bylinky teďka jedou a kde si je v Praze opatříte!

Napsal: Radek Jakubec

[Herbs%28Big%29.jpg]
 

Šefkuchař Radek si pro vás každý měsíc připraví sezónní potravinu. Ukáže vám, kde si ji můžete koupit a co z ní uvařit. Článek najdete u nás na CityBee nebo společně s gastro tipy v magazínu Chefparade.
 

Královny mezi jarními bylinkami

pamp.jpgPokud si myslíte, že pampelišky jsou jen k pletení věnečků, tak se mýlíte. Její lístky se hodí skvěle k jídlu, třeba do salátu. Používejte ale jen ty mladé z ještě nekvetoucích rostlinek. Namočíte-li je na den do vody a nádobu přikryjete (aby byly v temnu), můžete s lístky pracovat jako s čekankou, která se hodí třeba do Italského Risotta.

libecek.jpgMou nejoblíbenější bylinkou je libeček, který skýtá řadu gastronomického využití. Díky své příjemné vůni a chuti se hodí do všech druhů příloh, zejména brambor či kuskusu. Podobně jako pažitku, petržel, koriandr, bazalku nebo majoránku, bychom jej měli přidávat až k hotovému jídlu. Varem ztratí vůni i chuť.

medved.jpgDo povědomí Čechů se konečně dostává i medvědí česnek. Najdete ho na okraji listnatých lesů - nejčastěji od dubna do června. Často se používá jako svěží alternativa česneku klasického. Já osobně z něj rád připravuji bylinkové máslo nebo jej používám jako balící plát pro vegetariánské závitky. 

thyme%281%29.jpgCeloročně roste tymián, který je vhodný pro kterékoliv maso od ryb přes drůbež až po červená masa (hovězí, kachnu, zvěřinu), dokonce i pro dezerty. Společně s čerstvým jalovcem ho používám také k nakládání mladých mas jako telecí, selečí nebo jehněčí.



Jak s bylinkami pracovat?

Stejně jako zelenina mají i bylinky svá pravidla zpracování. Při jejich sekání (zejména to platí u bazalky) bychom měli použít hodně ostrý nůž. Nemáme-li ho, je lepší bylinky podobného typu natrhat.

Chceme-li bylinkové lístky konzervovat, doporučuji je zmrazit vcelku v igelitovém sáčku nebo zpracované v podobě pesta, tedy rozmixované s kvalitním olivovým olejem a solí.

bb.jpg

 

Kde je v Praze seženete?

Pokud toužíte po čerstvých bylinkách, máte hned několik možností, kde si je opatřit. A do obchoďáků pro ně radši nechoďte, vydrží vám jen pár dní. Nejlepší možností jsou farmářské trhy. Ať už se vydáte na Jiřák  či Náplavku, dostanete tam kvalitní bylinky ve svazcích pro rychlou spotřebu i v květináčích. 

Pokud si chcete bylinky z celého světa vypěstovat za oknem či na balkoně, vydejte se do Zahradnictví Krulichovi na Břevnově. Koupíte tu semínka i větší rostlinky. Díky správným hnojivům si navíc můžete pořídit BIO bylinky.
 

ulitej.jpg
Komunitní zahrada Ulitej záhon (foto: Ivan Bumba)


Kde si bylinky vypěstujete?

I když nemáte zahradu ani balkon, můžete si i na sídlišti mezi paneláky bylinky vypěstovat. Stačí je zasadit do pytlů, bedýnek či přepravek s hlínou v některé z komunitních zahrad. Tady máte jejich seznam:
prazelenina.jpgPrazelenina (Holešovice)
Zebra (Braník)
KZ Kuchyňka (Troja)
Meduňka (Žižkov)
Ulitej záhon (Krejcárek)
Plechárna (Černý Most)
KC Zahrada (Jižní město)
Sousedský záhonek Archangelská Kodaňská (Vršovice)

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!