Terezka Balá: Přijďte se podívat, jak dělají kávu profíci
Od čtvrtka do neděle se můžete přijít podívat na svátek české kávové scény, a to na soutěž Barista roku v
přípravě kávy. Čeká nás letos už čtvrtý ročník, který slibuje mnoho změn k lepšímu nejen pro nás baristy,
ale i zajímavější zpracování pro vás diváky.
Text: Terezka Balá (twitter)
Foto: Jiří Tashi Vondráček
V pražském obchodním centru Arkády Pankrác proběhne ve čtvrtek první z kategorií, Cup Tasting. Ten je zaměřen
především na citlivé chuťové buňky soutěžících, cílem je na deseti stanovištích ze třech vzorků kávy vyřadit
vždy jeden vzorek, který je jiný než dva zbývající. Nelehký úkol je časově omezen, soutěží se ve dvojicích
a přesnější (při shodě případně i rychlejší) soutěžící postupuje dál. V Cup Tastingu máme dokonce druhého
vicemistra světa Jana Komárka z kavárny Monolok, na jehož konstantně skvělý výkon jsou všichni i letos zvědaví.
Další disciplínou je Latte Art. Barista si na tuto soutěž připraví dvě fotografie svých obrázků tvořených mléčnou
pěnou na macchiatu, cappuccinu nebo latté a jeho úkolem je pak před porotou předlohu ve dvou provedeních zopakovat.
Chuť kávy se nehodnotí, zato záleží na kontrastu cremy a mléka, symetrii a náročnosti zpracovaného motivu.
Kategorie, která má ke kávě přitáhnout kolegy barmany, ale je samozřejmě otevřena i pro baristy, se nazývá Coffee
in Good Spirit a zaměřuje se na míchání kávy s nejrůznějšími druhý alkoholu. Čeká na vás nejen tradiční nápoj
této disciplíny - irská káva - ale jistě i mnoho dalších lahodných kombinací kávy a kvalitních rumů, whiskey,
ovocných destilátů i nejrůznějších likéru.
Disciplínou nejmladší je pak Brewers Cup, soutěž zaměřená na čistou filtrovanou kávu. Zde se můžete těšit na nejrůznější metody přípravy, které kromě kaváren můžete používat i v pohodlí domova. Ačkoli letos máme pouze sedm přihlášených soutěžících, doufáme, že na přes rok se přihlásí více nadšenců z řad "domácích baristů". Brewers Cup je ze všech disciplín neodborné veřejnosti otevřen nejvíce, v loňských ročnících se na mistrovství světa objevilo hned několik soutěžících, jejichž povolání je kavárně na hony vzdálené.
Hlavní disciplínou, ke které je upřeno nejvíce pozornosti, je Barista roku. Zde mají soutěžící 15 minut na to, aby
pro čtyřčlennou senzorickou porotu připravili 4 espressa, 4 cappuccina a 4 nápoje podle vlastního receptu založené
na espressu. Přípravu doprovázejí prezentací, ve které mluví o původu zvolené kávy, jejím zpracování, pražení
a popisují aroma a chuť, které by v šálku měli porotci cítit. Ti pak hodnotí, jak tento popis chuti a vůně skutečně
odpovídá, ale také zakaznický servis a celkové působení baristy, jeho originalitu a zapálení pro kávu.
Obsazení letos máme rekordní, z čehož máme velkou radost, znamená to, že se další a další kavárníci snaží
rozšířit své znalosti a dovednosti. Vítězové všech kategorií mají pak právo reprezentovat Českou republiku na
mistrovství světa. Novinkou letošního ročníku, příjemnou především pro diváky, je možnost ochutnat kávy přímo
od soutěžících. Po skončení jejich vystoupení se přesunou na zvláštní stanoviště a diváci tak budou mít úplně
poprvé šanci dostat se mnohdy k velmi raritním kávám.
Doufám, že se tam s vámi v hojném počtu setkám!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.