Zajděte si na oběd do restaurace, kde nevaří
Studená polévka není úlet šéfkuchaře, ale naopak záměr. Tady se totiž nevaří. Vítejte v restauraci, kde se pokrmy
nesmí zahřát nad 42 stupňů Celsia. Takový je svět syrové (RAW) stravy, tady jedí vitariáni.
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Secret of Raw
Až do chvíle, než vám na stole přistane jídlo s pokrmem, to vypadá jako klasická restaurace. Od tohoto momentu ale
můžete zapomenout na všechno, co jste dosud znali - vítejte v podniku, kde podávají pouze syrovou stravu. Rozdíl první
- jídlo nevoní (až na přirozené aroma například nakrájené zeleniny). Rozdíl druhý - jídlo je studené. Rozdíl
třetí - ačkoli vše vypadá jako vám známé pokrmy, buďte připraveni, že chutnat budou úplně jinak.
Tak třeba hranolky. Nečekejte variantu jako v Mekáči. Tyhle jsou křupavé, mokré a studené, protože jsou dělané
z bílé ředkve. Nebo špagety. Kroutí se na talíři jako vařené těstoviny, ale pod nánosem omáčky je vylisovaná
cuketa. Taky hamburger má standardní kabát - dvě housky a uvnitř maso s dipem, jenže místo pečiva svíráte v dlani
placku z oříšků a semínek, flákotu nahradily pláty syrové zeleniny a tatarku pistáciové pesto.
Když vaří tělo
Návštěva ve vitariánské restauraci, kde vaří pouze za syrova, je tak vlastně nekončící gastro-hádanka, z čeho
je další pokrm na talíři a když vypadá jako pizza, jak vlastně bude chutnat? "Lidé sem chodí kvůli zážitku. Nikdo
vám nepřijde na salát a zelí. Jídlo musí být atraktivní, dobře vypadat a skvěle chutnat. Někdo tomu říká gourmet
raw, kde se hodně dbá i na estetiku jídel," vypráví Honza Plajner z restaurace Secret of Raw naproti VŠE na Žižkově.
Vitariáni jsou podskupinou veganů, navíc ale preferují jídlo v co nejvíce syrovém stavu. Maximální povolená teplota
u nich v kuchyni je 42 stupňů Celsia. Tento limit nebyl zvolen náhodně, ale odpovídá maximu lidského těla, což je
podle vitariánů nejlepší hrnec na vaření. Při vyšších teplotách se totiž podle nich ničí nebo ztrácí vitaminy
a další minerální látky z jídel. Neplatí to ale u všeho, například lykopen (červené barvivo z rajčat) se lépe
uvolňuje až po tepelném zahřátí.
Po konzumaci syrové stravy (vitariáni preferují výraz "živá") nečekejte vitaminovou bombu, naopak můžete z restaurace
odcházet s pocitem, že je vám trochu těžko. Strávit syrovou pizzu nebo svíčkovou může být totiž pro tělo namáhavé,
protože při vaření se mnohé látky tepelně naruší a pro organismus už je lehčí je zpracovat. Rovněž čaj a kafe
vám vitariáni připraví klasickým způsobem.
Na dnešní večeři si tak můžete zarezervovat stůl v jedné z pěti pražských restaurací, kde mají RAW jídla na
menu (pokud nepočítáte zeleninový salát servírovaný v každé hospodě). Je to kulinářský zážitek podobně jako
jste poprvé v životě ochutnali sushi. V lednu se navíc kousek od Ípáku otevřela i první syrová cukrárna.
5 vět, které ve vitariánské restauraci raději neříkejte
- Prosím, nemohli byste mi to ještě trochu přihřát?
- Přinesete mi tatarku nebo kečup?
- Když jste syrová restaurace, uděláte mi tatarák?
- A sushi máte?
- Kde je tady nejbližší Mekáč?
Restaurace, kde vaří syrová jídla
Restaurant Jelica BioGurmania
Srbská národní kuchyně...
Maitrea
Vegetariánská restaurace s interiérem ve stylu feng shui....
Rawcha
Raw Food Restaurant...
Secret of Raw
Dokážeme Vám, že jíst syrovou stravu je nejenom zdravé, ale hlavně obohacující,...
Sweet Secret of Raw
Cukrárna zameřená na raw food = syrovou, nevařenou stravu...
MAPA
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.