Rikšu ověnčenou baristy i movember v kavárnách. To přinesl rok 2013!
CityBee kouká hlavně dopředu. Ale někdy je dobré se ohlédnout, protože minulost může hodně napovědět o budoucnosti.
A proto se Terezka Balá ohlédla za rokem 2013 ve světě kávy. Co všechno se stalo? A co nás čeká?
Připravila: Terezka Balá (twitter)
První významnou událostí, která nás probudila ze zimního spánku, byly soutěže pořádané pod záštitou české
pobočky Asociace pro výběrovou kávu. Proběhl již 3. ročník Baristy roku, jehož vítězem se stal zkušený František
Roháček. Se svou ethiopskou kávou a volným drinkem v duchu molekulární mixologie se dostal až na World Barista Championship
do australského Melbourne. V neméně divácky zajímavé disciplíně Coffee In Good Spirit, ve které se míchá káva
s alkoholem, zvítězil Kuba Swišť Fabián. Do francouzského Nice na mistrovství světa spolu s ním odjel i vítěz kategorie
Latte Art Jiří Sládek. Na medaili však nakonec dosáhl pouze vítěz další kategorie Cup tastingu – Honza Komárek,
a to velmi náročné disciplíně zaměřené na slepé rozeznávání káv.
Letní měsíce lákaly k posezení na zahrádce a příjemné teploty nahrávaly nejrůznějším "pop-up coffee spots".
S rikšou ověnčenou stylovými baristy vyjela do ulic Cukrárna Alchymista
a na Náplavce zakotvil Jirka Sládek se svým Brew Barem. V létě také došlo k dlouho očekávanému otevření sesterského
podniku Hunger Wall Café Lounge
a espresso baru EMA.
Kávovou událostí byla bezesporu i letní svatba baristky Petry Veselé, autorky Knihy o kávě. Petra si vzala Gwilyma
Daviese, jenž nese titul World Barista Champion pro rok 2009 a společně se rozhodli žít v Jilovém u Prahy, kde mají
i svá tréninková střediska.
V říjnu uspořádal Dani Kolský, stojící za kavárnami a pražírnou mamacoffee, již druhý ročník kávového
festivalu. Na podzim také proběhlo tradičně vyhlášení výsledků ankety Czech Bar Awards, která oceňuje nejlepší
bary, kavárny, kluby, pivní bary a také výjimečné nové podniky v republice. V kategorii Nové podniky zabodovala výše
zmiňovaná EMA
a k radosti mé i mých kolegů byl oceněn jako nejlepší kavárna náš-váš Můj Šálek Kávy.
Poslední velkou akcí letošního roku byl pak projekt Movember , jehož se letos aktivně účastnilo spoustu kaváren,
a to prodejem placek i speciálních nápojů nebo zákusků, jejichž výtěžek putoval právě na konto Movemberu. V Cukrárně
Alchymista
a v Kavárně Pražírna proběhly party s parádní atmosférou, při které baristé a přátelé kávy shazovali společně
vousy a nechávali růst kníry. Spojili se tak ve skupinu MoBaristas a společně vybírali příspěvky na konto Movemberu.
A co nás čeká v dalším roce? Doufejme, že další kvalitní podniky, kterým jde o dobrou kávu a kvalitní služby.
Některé projekty už jsou na spadnutí, a tak se snad brzy po Novém roce můžeme těšit například na kamenný prostor
dosavadního "stánkového" Kávového klubu. Zdeněk Smrčka a Adam Dvořák dokončují úpravy prostorů v blízkosti Karlínského
náměstí a posouvají tak hranice "hipster zóny" o další kousek směrem k centru. S potěšením také připomínám,
že jsou v plném proudu práce na našem vlastním Doubleshot tréninkovém centru.
Přeji vám všem v roce 2014 jen samé dobré kávy, díky za vaši přízeň a doufám, že vás kávovým světem
budu moci provázet i v roce příštím!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.