Standa Sekyra: Grand Restaurant U …
Na přelomu roku opět vyšla nenápadná brožurka, jež se snaží popsat zajímavé restaurace v České republice. V "komunitě" dlouhodobě
bují diskuze o (ne)závislosti a kompetentnosti hodnotitelů, na základě nichž se restaurace posuzují a stanovuje se jejich
pořadí. Jsou i takové restaurace, které se v brožuře cíleně ani vyskytovat nechtějí, byť patří mezi
ty respektované...
Z blogu Standy Sekyry (sledujte blog)
Fanoušky CityBee a milovníky dobrého jídla může těšit, že v TOP 10 máme sedm pražských želízek!
O vánočních svátcích jsem měl víc času, a tak jsem porovnal především, kolik a jaké restaurace vypadly z
předchozí brožury. A musím říci, že hodnotitelé a/nebo vydavatel do toho pro letošní rok pořádně "řízli".
V předchozích letech se vždy našlo jen pár odpadlíků. Často jsem si i říkal, co jsou zač některé restaurace,
o kterých jsem nikdy ani neslyšel a v brožurce se rok co rok stále vyskytovaly. A letos BUM!
Desítky vyřazených restaurací. Jsou mezi nimi často ty, jež mají v názvu "U (někoho či něčeho)", tedy
hlavně pivnice a pseudobary. Další skupinou restaurací jsou ty řetězcové (třeba ty s tím postřeleným
ptákem). Také vypadly hotelové restaurace. Přišli jsme dále i o kdysi velké ikony (Hacienda Mexicana, Villa Voyta, Radost
FX, atd.), jejichž životní cyklus a koncept se pod uvedenými názvy z části nebo zcela naplnil. No
a samozřejmě ty "bezpohlavní", o niž jsem se zmínil výše.
Doufejme, že tento "exit" nezpůsobí až taková lidská neštěstí, o nichž čas od času slýcháme ve spjatosti
se ztrátou Michelinské hvězdičky.
Ne že bych s "generálním úklidem" v brožuře nesouhlasil, spíše naopak. Jsou tu jako vždy ALE. Některé
vypadnuvší "adresy", jako například Sansho (stále trendy excentrik Paul Day), Da Emmanuel (sice komerčnější, ale stále italskou
kuchyni respektující "náš" Emmanuel), mně stále říkají, že brožurka je fajn věc, ale stále je třeba také používat
při výběru vlastní rozum, tipy přátel, odvahu experimentovat a jiné.
Motto brožury by tak v duchu slov Járy Cimrmana mohlo nebo mělo znít: "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést
spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat".
A o těch podnicích, co do brožury nově přibyly, měly by v ní být a nejsou, nebo se rodí a mají
šanci se tam dostat, vám napíšu zanedlouho v mém dalším příspěvku.
Na závěr si pro přání/výzvu dole symbolicky půjčím heslo duchovního otce brožury a tak tedy: Do not eat crap
food in year 2014!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.