Chcete výjimečný večer? Jděte do vítězných barů!
Pokud chcete, aby bylo zakončení dnešního dne skutečně výjimečné, připravili jsme pro vás okružní jízdu
po těch nejlepších pražských barech. Vybrali jsme celkem pět podniků, které letos získaly prvenství v anketě Czech
Bar Awards a hodí se na sobotní večer. Pokud je zvládnete navštívit všechny na jeden zátah, čeká vás nezapomenutelná
horečka sobotní noci.
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Archiv podniků
Vinograf
Majitele nebo provozovatele každého baru jsme se zeptali, jaký drink mohou doporučit, na který jsou nejvíc pyšní,
a pak vás také nalákat na akce, které budou v nejbližších dnech pořádat.
NEJLEPŠÍ COCKTAIL BAR
Tretter's New York Bar
Bar ve stylu starých art deco newyorských barů, jak pojetím koktejlu, skla, žánru hudby, tak oblečením barmanů,
kteří nosí původní staré barmanské rondony ze 30. let minulého století. Tretter's New York Bar patří mezi klasické
koktejl bary pro střední třídu a věkově pro hosty od 35 ti let.
1) Doporučujeme Hawaian Salt, což je Diplomatico Rum, Lilet (francouzský vermut), střik Becherovky, cukr, citronový
fresh, celerový bitter´s, drink je zdoben krustou z černé havajské soli a řapíkatým celerem. Celkem zde hosté naleznou
60 vlastních receptur takzvaných Tretter´s Signatures Cocktails.
2) Jen pro tento měsíc je v nabídce speciální menu s názvem Michael Tretter 25 let, což je malé ohlédnutí za čtvrt
století trvající barmanskou kariérou majitele podniku a presentuje jeho soutěžní vítězné koktejly od roku 1988 do
roku 1996.
NEJLEPŠÍ DESIGN BAR
Hemingway bar
Provozovatel tvrdí, že podstatu jeho podniku nejlépe vystihuje jejich slogan “fine mixology and luxury spirits. Bar
je pojmenovaný po slavném spisovateli a do značné míry se věnuje i jeho oblíbeným destilátům - absinthu, rumům
a champagne.
1) Jako pozvánka snad zaujme Becher Butter Sour, neboli Becherovka infuzovaná ghee máslem s cukrovým sirupem a čerstvou
citronovou šťávou, servírováno s pomerančovým chipsem.
2) Na tento víkend bohužel žádnou speciální akce nepřipravujeme, před několika dny jsme ukončili nabídku halloweenského
drinku Scary Pumpkin, který se servíroval v čerstvé dýni.
NEJLEPŠÍ HOTELOVÝ BAR
Black Angel's Bar
Bar je jedinečný svou “prohibiční” atmosférou 30. let a nevšední nabídkou koktejlů a servisu. Byl dokonce zařazen
mezi 10 nejlepších hotelových barů na světě v soutěži The Tails Of The Cocktails 2013.
1) Naším nejprodávanějším drinkem je Black Angel's Oldfashioned. Speciální Black Angel's „elixír“ kombinuje
šafránový gin s Beefeater 24, cukrový sirup a pár kapek rebarborového a Peychaud’s bitters. Servírujeme přes velký
ledový diamant a zdobíme pro vůni grepovou kůrou.
2) Na tento víkend bohužel žádnou speciální akci nepřipravujeme.
NEJLEPŠÍ KLUB ČR
Music club Phenomen
Manažer baru podnik charakterizuje slovy: “Na prvním místě jsou u nás bezpečnost, čistota, produkce a v neposlední
řadě nabízený sortiment. Celý tým, tedy ochranka, přes barový tým, konče paní uklízečkou se snaží s maximální
pokorou orientovat na zákazníka.”
1) Doporučili bychom celou jednu kategorii koktejlů, a sice bartenders´s signature cocktails. Jedná se o originální
drinky z dílny našich barmanů. Deset koktejlů, které jsou k dispozici pouze v klubu Phenomen.
2) V sobotu se mohou návštěvníci klubu těšit na živé perkuse v podobě bongomana Rafaela, doprovodí ho rezident
klubu DJ Marrtin. Po celý víkend navíc budou na oslavu obhajoby Bar Awards akční drinky za speciální ceny.
NEJLEPŠÍ NOVÝ PODNIK
Vinograf
Tento podnik je unikátní velkou nabídkou pečlivě vybíraných vín s ohledem místo původu jejich vzniku a zejména
mimořádně velkou nabídkou vín na skleničku, které se obměňují každý den. Můžete tak ochutnat denně cca 30 různých
vín ve všech cenových kategoriích.
1) Doporučujeme víno, které uchováváme v amfoře zakopané do vlhčeného písku. Servírujeme přímo z amfory. Víno
před tím zrálo mnoho měsíců v sudu za částečného přístupu vzduchu a je zcela oproštěno od obvyklých konzervantů,
má specifické chuťové vlastnosti. Momentálně jde o Pinot Noir Rosé od Petra Nejedlíka z Dobré Vinice v Šaldorfu
od Znojma.
2) Ve dnech 11. až 16. listopadu pořádáme "Týden s mladým vínem aneb stojí to letos za to?". Připravili jsme vybranou
selekci mladých vín od renomovaných moravských vinařů v doprovodu grilovaných husích foie gras na domácím meruňkovém
chlebu, cibulovo-balzamicového konfitu a konfitovanéo husího stehna, brusinkového červeného zelí, kysaného bílého
zelí s jablky, s domácím chlupatým knedlíkem a nádivkou. V úterý 12. listopadu pořádáme degustaci velkých rakouských
červených vín.
MAPA: Nejlepší bary 2013
A jestli se vám podaří všech pět barů navštívit během jediného večera, měli byste pak jízdu zakončit stylově
- suchým Martini se slovy “Promíchat, netřepat,” v originále "Shaken, not stirred."
Kompletní výsledky ankety Czech Bar Wards 2013 najdete ZDE.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.