Rozhovor: Hostina pro tisíc lidí, z odpadků a zadarmo
V úterý 10. září se na Václaváku bude servírovat oběd z potravin, které měly za normálních okolností skončit v koši. Nejsou přitom zkažené, jen nevyhovují estetickým ideálům a pro supermarkety jsou tak údajně neprodejné. Přijďte ochutnat na Hostinu pro tisíc, jestli malá a zahnutá okurka chutná stejně jako ta dokonale rovná! Vy můžete přispět talíři a příbory na těchto sběrných místech.
Iniciativa Zachraň jídlo se inspirovala ve Velké Británii projektem Feeding5000. Pro začátek si dala v Praze menší cíl - uvařit tisíc porcí a hostinou v srdci metropole upozornit na zbytečné plýtvání. Ročně totiž podle OSN skončí v popelnicích až 1,3 miliardy tun jídla. Organizátoři jdou ostatně příkladem i v dalších oblastech ohleduplného chování k životnímu prostředí. "Díky veřejné sbírce jsme sehnali normální porcelánové talíře, abychom nemuseli kupovat plastové. Po akci je rozdáme organizacím, které je dál zužitkují. Zároveň slupky ze zeleniny a další odpad zkompostujeme jako bioodpad," popisuje v rozhovoru pro CityBee Adam Podhola, hlavní organizátor iniciativy Zachraň jídlo a hostiny pro tisíc lidí.
Začněme úplně na začátku, jak a proč vznikla iniciativa Zachraň jídlo?
Loni v listopadu jsme se sešli s kamarády u mě doma, když jsem dělal promítání dokumentu Z popelnice do lednice (info
o filmu ZDE), který na festivalu Jeden svět v roce 2012 vyhrál cenu diváků. Poté, co jsme viděli, jak stovky tun potravin
končí zbytečně v koších, tak jsme si řekli, co bychom proti plýtvání mohli udělat? Ještě ten večer jsme sepsali
žádost o grant do nadace O2Think Big, která podporuje mladé lidi do 26 let s podobnými projekty, a v únoru jsme se dozvěděli,
že jsme uspěli.
Vaše aktivita vyvrcholí v úterý na Václaváku hostinou pro tisíc lidí. Co všechno máte v plánu?
V pravé poledne se začne servírovat tisíc obědů pro tisíc příchozích, kolemjdoucích nebo zájemců. Bude se podávat
zeleninové kari. Kvůli přísným hygienických normám je velmi obtížné vařit v takovém množství jídlo ve veřejném
prostoru, proto se pokrm připraví pod dohledem profesionálních kuchařů ve střední škole hotelnictví a gastronomie
v Klánovicích, odkud ho ve dvou várkách budeme převážet na Václavské náměstí.
Kdo bude hostinu vařit? Postavíte se taky za plotnu?
Vařit bude Petr Pešek z restaurace Rybárna, který kvůli Hostině pro tisíc na den zavře svoji restauraci. Sám se rozhodl,
že sežene koření a čerstvé bylinky. Pomáhat mu bude ještě šéfkuchař hotelové školy v Klánovicích a asi dvacet
dobrovolníků. Kuchaři sami se nabídli, že přijedou už ve tři ráno, aby se všechno stihlo.
Máte připravený i doprovodný program?
Na pódiu vystoupí k tématu nejrůznější hosté - od nutričních specialistů, přes zástupce OSN nebo supermarketů.
Chceme, aby lidé získali informace v širších souvislostech. K příjemnější atmosféře při hostině pak bude hrát
naživo klavírista.
Co je hlavním cílem úterní akce?
Podstatou je upozornit na zbytečné plýtvání, protože v obchodních řetězcích se ztrácí spousta zeleniny a ovoce
často jen proto, že nevyhovují estetickým nárokům supermarketů nebo evropským směrnicím. Pro hostinu budeme používat
suroviny, které jsou právě z těchto důvodů neprodejné - mrkev je moc zahnutá nebo cukety moc velké. Potraviny na
hostinu získáme od dodavatelů Makra, menších farmářů a Teska.
Spoluviníky současné situace jsou ale i spotřebitelé, kteří často nakoupí hodně věcí a po několika dnech půlku
z nich vyhodí. Dozví se při hostině, jak se chovat šetrněji?
Rozhodně ano. Ztrácíme odhad nad tím, co všechno jsme schopni sníst. Často se stává, že při pondělní cestě
z práce, kdy máme hlad a jsme unavení, máme nutkání v obchodě nakoupit zbytečně velké množství jídla, které
během týdne nejsme schopni zkonzumovat. Jedním z našich cílů je na Václaváku ukázat, jak se mají potraviny správně
skladovat, aby vydržely déle. Když si třeba koupím salát, neměl bych ho dávat jen tak do lednice, ale je lepší ho
posadit do nádoby s vodou, tam vydrží o čtyři dny déle. Cukety a lilky by správně neměly být v lednici, protože
se orosí a snadno kazí. Nebo kořenová zelenina by měla zůstávat ve vertikální poloze, třeba mrkev je vhodné zabořit
do nádoby s pískem.
Spolupracujete i s Potravinovou bankou Praha, která se snaží zužitkovat potraviny, které jsou údajně již neprodejné.
Jsou prodejci naklonění spolupráci s ní?
Ano, někteří farmáři nebo supermarkety už jí pomáhají. Nicméně narazili jsme na jeden legislativní problém -
když chce obchodník darovat potraviny, musí z nich odvést daň z přidané hodnoty. Pro řadu z nich je to silný argument,
aby jídlo raději vyhodili, protože je to vyjde ekonomicky levněji, než ho darovat.
Jeden z iniciátorů akce Adam Podhola
Jak jste na tom vy osobně? Změnilo vaše angažmá v iniciativě Zachraň jídlo nějak přístup k nakupování a skladování
jídla?
Rozhodně ano. Začal jsem hodně přemýšlet, co kdy a kolik toho kupuju. Tím, že mám obchod dole v domě a ještě
v deset hodin večer tam můžu zajít, tak se mi už nestává, že bych si nakoupil na týden dopředu a v neděli pak půlku
z toho vyhodil. Chápu, že podobně to nemůže praktikovat každý, ale já žiju ve městě, takže si to můžu dovolit.
Když mi rodiče přivezou třeba hodně zeleniny, kterou bych sám nesnědl, tak z toho udělám večeři a pozvu kamarády.
Víte, jak správně skladovat potraviny? A jak to dělali naši předci, když ještě neměli ledničku?
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.