Reportáž: Měřit od oka je to nejhorší, co se sushi může stát
"Umotat sushi? Prosím tě, na tom nic není," říká si kdekdo. Sama jsem se už také o sushi pokoušela, ale až po kurzu
v Café Buddha Balbínova vím, jak doopravdy na to. Tak, aby rýže měla správnou chuť a konzistenci, aby byla správně ochucená a rozložená
na řase, aby náplň byla sladěná, aby se rolka neotevírala, aby moje plátky ryby nebyly jak cáry, prostě aby moje
sushi bylo sushi a ne "To kolem opravdového sushi ani neprošlo," jak pokusy nazýval náš učitel a majitel restaurace
Štěpán Návrat.
Text: Jana Samšuková
Foto: Andrea Cassady
Na stole v intimním asijském podniku v Balbínově ulici bylo pro každého účastníka kurzu připraveno velké prkénko, nůž, miska s hotovou rýží, podložka obalená igelitem (podložka tak déle vydrží) a zástěra. Štěpán (který je překvapivě vegetarián!) nám během úvodu kurzu postupně rozdal veškeré suroviny, které jsme do našich rolek vkládali. Tedy avokádo, okurky, žlutou ředkev, krabí tyčinku. Vše, včetně kousků ryby, jsme si museli sami naporcovat a připravit. Někdy trochu oříšek. Taky jsme společně umíchali extrémně pálivou pastu wasabi, (které jsem ochutnala doslova jen, co by se za nehet vešlo a málem mi shořela pusa), a uvařili rýži v rýžovaru a dochutili ji. Štěpán nám u každé ingredience naznačoval, jak je třeba ji dobře připravit a že je nutné být precizní, například v množství vody na rýži. Měřit od oka je prý to nejhorší, co můžeme našemu sushi provést!
Když jsme měli vše nakrájeno, nachystáno a dochuceno, přišlo na řadu samotné rolování. Nejdříve jsme připravovali maki sushi, konkrétně kappa maki, což je vegetariánská rolka s avokádem a okurkou. Druhým typem potom bylo sake maki s lososem a třetím druhem bylo futto maki. To mě bavilo ze všech nejvíc. Jedná se totiž o tlustou rolku naplněnou tím nejlepším – tuňákem, majonézou, žlutou řasou, krabí tyčinkou... (Mimochodem - zajímavý fakt. Krabí tyčinky nikdy nejsou z kraba, jinak by jedna stála 3000 Kč!) Nakrájené futto maki pak nakrájené vypadá úplně jako obrázek! Posledním typem, který jsme si vyzkoušeli, byly známé California Rolls, neboli rolky naruby, které máte určitě nejradši. Rýže se rozloží na řasu, která se obrátí, a i s náplní sroluje obráceně. Vznikla tak krásná bílá rolka, kterou jsme na závěr ještě obalili v kaviáru či v sezamových semínkách.
Nejtěžší a nejriskantnější částí večera bylo jednoznačně krájení! Já jsem své rolky krájela snad třikrát déle než Štěpán. Za prvé jsme na vše museli používat obrovský "žabikuch" a za druhé jsem nechtěla, aby se mi po takovém snažení rozpadly. Máčela jsem tedy nůž ve vodě jako divá, což bylo sice neprofesionální, ale rolky mi vydržely! Když jsem je poté servírovala na talíř, byla jsem nadšená. Kousky vypadaly krásně, barevně a dost lákavě. A to se také potvrdilo – když jsme své výtvory s ostatními účastníky kurzu společně jedli (ano, to je hřeb večera!), byli jsme nadšení! Vlastnoručně udělané sushi totiž chutná daleko lépe než koupené. Po takovém úsilí si ho vychutnáte do posledního zrnka rýže a do posledního plátku nakládaného zázvoru.
Na kurz si stačí přinést jen dobrou náladu a nadšení. Všechny potřeby a suroviny vám lektor poskytne, stejně jako svou ochotu a milý přístup. Na večerní lekci Sushi I. v ceně 2399 Kč se můžete přihlásit emailem přes webové stránky Café Buddha Balbínova. V ceně mimo vše, co potřebujete, dostanete také něco dobrého k pití (napřílkad thajskou limonádu) a všechny nutnosti a výbavu si později můžete přímo v restauraci zakoupit. Myslím, že už mám tip na dárek k Vánocům…
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.