Naučíme vás poznat nejlepší zmrzlinu: sledujte barvu, sortiment i cedule!
Vanilková, jahodová nebo čokoládová? Češi začínají experimentovat i s exotickými příchutěmi zmrzliny. Mražený
mléčný výrobek je jedním z ikon léta. A v Česku se vyrábí jedna unikátní příchuť zmrzliny. Uhádnete jaká?
Odpověď najdete v našem druhém článku, kde najdete tipy na nejlepší zmrzlinárny Prahy.
Připravil: Lukáš Rozmajzl
Pojďme exkurzi do světa zmrzliny začít pocimrmanovsku, tedy krátkou edukativní přednáškou na téma "Jak vlastně
zmrzlina vznikla?" Znali ji už ve starověkém Řecku, i když tehdy to byla spíš demo verze, kdy si lidé na led
lili med či ovocnou šťávu. Poctivá zmrzlina k nám přišla pravděpodobně z Asie, ale cesty se liší. Děkovný
pohled za osvěžující hmotu v kornoutu můžete poslat třeba do Mongolska. Tamní pastevci totiž vyráběli ochucené
mléčné nápoje, které jim ale čas od času kvůli chladnému horskému klimatu zmrzly.
Druhá teorie pak vynález zmrzliny přisuzuje Číňanům (pokud ji tedy neokopírovaly od Mongolů?!), od nich ji převzali
Arabové a ti ji nakonec nějakým způsobem dovezli až do jižní Evropy. Ostatně arabské slovo "scherbet", v překladu
"sladký sníh", dalo vzniknout italskému "sorbetto".
V současné době jsou v Česku mezi zmrzlinami jako zmrzlá svatá trojice nejpopulárnější příchutě čokoládová,
vanilková a jahodová. Ale i tady se začínají pevné ledy pomalu hýbat. Třeba letos při červnovém Apetit Pikniku
byl u zmrzlinářství Tři kopečky největší zájem o netradiční příchutě, jako byla levandule nebo bezinka. Také firma Angelato ráda
experimentuje a její chřestová a parmezánová zmrzlina nebo jahodový sorbet s balsamikem byly hodně rychle vyprodány.
Poctivá zmrzlina je ve výsledku velká alchymie (nikoli chemie!), protože musíte při výrobě smíchat tři rizikové
produkty - vejce (u kterých je obava ze salmonelózy), mléko a smetanu (které se mohou zkazit) a čerstvé ovoce (které
velmi rádo a rychle hnije a chytá plísně).
Jak tedy poznat kvalitní zmrzlinu od zmrzlé vody smíchané s práškem? Radí Pavel Kočička, zmrzlinář od vyhlášených
Tří kopečků:
Barva - Poctivá zmrzlina nemá zářivé a syté barvy. Pokud je kupříkladu vanilková zmrzlina bílá a jsou v ní tečky,
je to vanilková zmrzlina. Pokud je žlutá se syntetickou chutí, je to práškařina. Pistáciová není ostře zelená,
protože takovou barvu ty oříšky prostě nemají, a v reálu je spíše hnědá.
Sortiment - Potom je to nabídka příliš velkého množství zmrzlin (Těch dvacet druhů asi nedělali dneska ráno, že?)
nebo nabídka druhů, které nemají sezonu - jahody v zimě, meruňky na jaře. Takové zmrzliny se buď musí dělat z prášku,
nebo z mraženého ovoce, přičemž ani jedno není pro dobrou zmrzlinu ideální.
Reklama - Třetím indikátorem můžou být přehnaně křiklavé vývěsní štíty typu velký poutač ve tvaru zmrzliny
nebo všechno vybavení od výrobce zmrzlinových prášků. Většinou to znamená, že zmrzlinář opustil svou invenci
a spoléhá se na výrobce surovin, že mu vše dodá.
Vybaveni schopnostmi rozeznat kvalitní zmrzlinu koukněte do našeho druhého článku, kde najdete tipy na nejlepší zmrzlinárny
Prahy, kde rozhodně nenajdete prefabrikovanou chemickou zmrzku!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.