Chřest to dokázal - první cool zelenina znovu na scéně
Po roce a dvou týdnech je tu opět chřestění! Ano, sezona sklizně chřestu, a to opět toho českého, který vstal nedávno
z popela. Z chřestu teď všichni šílí, protože se tu neohřeje dlouho - jeho středoevropská sezóna trvá totiž
obvykle jen pár týdnů a končí zhruba v červnu.
CityBee gurmání mají tu výhodu, že si pro chřest mohou zajet přímo "na pole". Jeho hlavní producent - firma Český chřest - sídlí
pár kilometrů za Letňanami směrem na Mělník. Až tam budete, zajděte se podívat, jak se klube na svět, a pozdravujte
pana Červenku, jež je duší jeho pěstování a zasloužil by si řád Zlatého chřestu za to, že nám ho v Čechách
dokázal zase umět vypěstovat. Můžete si také počkat a koupi chřestu spojit s Chřestovými slavnostmi, které se uskuteční tamtéž.
Malý výlet za Prahu můžete zkombinovat s návštěvou restaurace Na pekárně v Čakovičkách, kterou vlastní
Václav Fryč, jež se zároveň zaměstnává jako šéfkuchař. V restauraci patřící tomuto guru tradiční kuchyně
a dlouholetému kuchaři Prakulu Romanu Vaňkovi je třeba si raději udělat rezervaci. Kdo chce kuchyni modernější,
tak doporučuji Prosecco na Proseku nebo Epopey, kde si v květnu můžete pochutnat na chřestovém krému, tartaru nebo rebarborovo-chřestovém
crumblu!
Nejen dvě, ale i mnoho dalších restaurací bude z této kdysi běžné sezonní suroviny vařit v rámci Chřest festu 2013,
takže si pořádně užijte "chřestěníčko"!
Eat asparagus!
Stanislav
CityBee food blogger Standa právě sbírá bílý chřest, který se pěstuje výhradně pod zemí.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.