Víno je nuda, naučte se degustovat čokoládu
Pozor: V žádném případě nečtěte tento článek bez tabulky čokolády po ruce!!!
Ty nejluxusnější čokolády v Praze nenajdete v ulici U Čokoládoven (opravdu existuje!), ale v prostorách Katolické teologické fakulty v Dejvicích, kde pořádá čokoládové degustace firma Čokoláda.cz. Spojení sladkého pokušení a nadpozemské víry je přitom víc než příznačné. Vždyť kakaovník pravý, z jehož bobů se čokoláda připravuje, má latinské označení theobroma cacao - theo (bůh) a brosi (pokrm).
Autor: Lukáš Rozmajzl
Víte, jak správně poznat tabulku kvalitní čokolády od fialové Milky? Rozdíl není pouze v chuti, ale je potřeba
zapojit všechny smysly. Degustace čokolády je v tomto ohledu podobná koštování vín. Čokolatiér Ján Krajč nachází
ještě bližší srovnání: “Čokoláda je jako víno, jen je špatně archivovatelná.”
Jak degustovat čokoládu v pěti základních krocích
Dívejte se
Vnímejte barvu čokolády a její jednotlivé odstíny. Malé bublinky uvnitř nejsou vůbec na škodu, naopak je to znak
poctivé přípravy. Při tovární výrobě se s uvařenou čokoládou třese, takže vzduch, který v ní přirozeně je,
rychle vyprchá. U domácí výroby nestihnou bublinky utéct před ztuhnutím čokoládové hmoty.
Samotnou kategorií je pak prohlídka obalu čokolády, na kterém si především rodinné čokoládovny hodně zakládají.
Většina kvalitních produktů má na přebalu uvedeno místo, odkud pochází v něm použité kakaové boby.
Dotýkejte se
Když podržíte kostičku čokolády mezi prsty, poznáte rozdíl od masové produkce. Ta kvalitní se totiž rozteče velmi
pomalu. Podle toho také odlišíte mléčnou od hořké, což nemusí být okem vůbec poznat. Mléčná čokoláda obsahuje
totiž navíc mléko, tudíž se mezi prsty roztaví přeci jen trochu rychleji než hořká.
Poslouchejte
Kvalitu čokolády, především té hořké, můžete posuzovat také podle zvuku. Tabulka sama o sobě samozřejmě nevydává
žádný tón, ale rozhodující je sluchový vjem při zlomení. Ty méně kvalitní se ztuženým tukem nikdy nekřupnou,
ale jen se neslyšně rozdělí. Poctivá hořká čokoláda by měla hlasitě lupnout (mléčná nemusí). Zároveň by se
měl objevit hladký lom, nikoli zrnitý, mírné vyboulení není na škodu. To je další z důkazů, že hmota neobsahuje
ztužený tuk.
kakaové boby
Přivoňte si
Čichem dokážete identifikovat některé výrazné příměsi, například skořici nebo mátu. (Jiné doplňky jako třeba
oříšky nebo rozinky jsou samozřejmě patrné už na první pohled.) Nos je zároveň branou, kterou do vás vstoupí pořádná
porce čokoládové vůně a nastartuje chuťové buňky na to, co přijde vzápětí.
Ochutnávejte
“Doporučuju čokoládu dlouho válet po jazyku, nahoře, dole, vpravo, vlevo. Čím déle budete mít čokoládu v ústech,
tím víc z její chutě si zapamatujete,” radí při degustaci Ján Krajč. Nikam nespěchejte, teď čokoládu nejíte,
ale ochutnáváte jako bonbón! Zároveň se projeví kvalita zpracování, čokoláda by měla být v puse hladká a nikoli
se rozpadnout na několik drobků. V poctivých čokoládách můžete ucítit i nejrůznější květinové nebo oříškové
příchutě, i když žádnou takovou přísadu neobsahují. To je přínos poctivého pražení kakaových bobů z plantáží.
Po každé kostičce se doporučuje vypláchnout ústa dostatečným množstvím vody, aby se chuťové pohárky na jazyku pročistily a připravily na další explozi chuti. Když vám pak při degustaci přistane na talíři překvapení v podobě obyčejné čokolády ze supermarketu, máte chuť ji hned vyplivnout. Rozmočí se v prstech, drolí se v puse, lepí na patro v ústech a chuť připomíná víc tabulku chemických prvků než kakaové boby.
Rozdíl je samozřejmě patrný i v ceně. Jedna tabulka kvalitní čokolády stojí v průměru 100 Kč, tedy pětinásobek milky ze supermarketu. Ale spolu s cenou je u kvalitní tabulky nejméně pětinásobný i chuťový zážitek.
Chcete také zkusit degustaci čokolády? Více info ZDE
Luxusní belgické pralinky nebo dorty z pravé čokolády můžete ochutnat v Čokoládové cukrárně na Smíchově.
Vše o čokoládě se dozvíte v pražském Muzeu čokolády.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.