Restaurant Week nabídne lanýže, jedlé zlato i ukrajinské vareniky. Máte rezervaci?
Jedlé zlato v restauraci, která je oceněna Michelinským Bib Gourmand a vedle toho podnik, který nabízí tradiční ukrajinské jídlo, včetně boršče a vareniků. Takový rozsah nabízí podzimní festival Restaurant Week 2024. Začíná 2. října a pokračovat bude až do 27. října. Rezervujte si svou návštěvu včas.
Italská restaurace Amano láká například na Ravioli s kozím sýrem a omáčkou z černých lanýžů.
Menu za 790 nebo 490 Kč na osobu
Velké rozkročení připravila podzimní edice světového festivalu Restaurant Week v Praze. Akci otevřou dveře známé fine diningové
restaurace, kde zaplatíte vyšší cenu čili 790 korun za osobu. Objevit můžete ale také méně známé podniky nabízející
levnější menu za 490 korun, a k tomu nečekané zážitky. Zajímavé bude podívat se do etnických restaurací připravujících
ukrajinské, japonské, nebo halal jídlo.
Poznat kulturu můžete například v gruzínském Samefo nebo Vazi. V obou restauracích totiž každý pátek pořádají ve večerních
hodinách tradiční gruzínské taneční vystoupení, které určitě stojí za zhlédnutí.
Gruzínský Vazi Restaurant vedle Ječné ulice: Dáte si Adžaruli Khačapuri (zapečená lodička z těsta, plněná gruzinským sýrem
a vejcem)?
Dejvická 34 s oceněním Bib Gourmand
Kdo volí fine diningové restaurace, toho určitě potěší zapojení podniku Dejvická 34, který se pyšní michelinským Bib Gourmand.
Menu zde reprezentuje italskou kuchyni šéfkuchaře Tomáše Černého, který se zaměřuje na jednoduchá, ale kvalitní
jídla inspirovaná středomořskou kuchyní.
Čokoládové crème brulée s kokosovou šlehačkou a jedlým 22karátovým zlatem - dovedete si představit ještě něco
výstřednějšího než jíst zlato?
Kromě zlatého dezertu láká Dejvická 34 třeba na Sicilský salát Caponata s dresinkem z červených pomerančů a sýrem burrata.
River Smokes Club a pokrmy připravené metodou uzení
Nebude to ale jediné lákadlo. Restaurant Week se rozkročil i pokud jde o počet restaurací. Bude jich rekordních 55.
Další úžasné menu najdete například v River's Smokelab.
Tady můžete ochutnat pokrmy připravené metodou uzení, což dodává jejich chuti výraznou hloubku. Jen si představte
to složení dezertu: čokoládové brownies se smoukovanými třešněmi, slaným karamelem, malinovým gelem a slaninovou
solí. Není to bomba?
Experimentální moderní kuchyně od River´s smokelab můžete ochutnat u Palackého mostu.
Novinka? Čtyři chody!
Nabízíme i další novinku, která potěší všechny milovníky gurmánských zážitků. Restaurace, které jsou označené
hvězdičkou * (jako premium), nabízejí výjimečné menu, jež zahrnuje ne tři, ale rovnou čtyři chody.
„To znamená, že hosté, kteří si vyberou tuto nabídku, dostávají za stejnou cenu přidanou hodnotu v podobě amouse
bouche. Tato exkluzivní možnost umožňuje návštěvníkům festivalu zažít ještě bohatší gastronomický zážitek
a objevit nové chutě i dovednosti šéfkuchařů, kteří své umění povýšili na prémiovou úroveň,” popisuje Anna
Grosmanová alias Foodpioneer, úspěšná foodblogerka, která za akcí v Česku od počátku stojí.
Španělská Tapárna, která je letos součástí festivalu poprvé, takto například nabídne manchego Curado s černým lanýžem.
Teprve po něm budou jako předkrm následovat foie gras.
Alcron Restaurant nabídne jako dezert například hruškový „Crumble“s ostružinami, drobenkou, zmrzlinou s tonka fazolí.
Stálice a hvězdy minulých let
Zůstávají i stálice a hvězdy minulých let. Například titul nejoblíbenější restaurace získala letos na jaře hotelová
restaurace Alcron Restaurant.
Celkové vítězství jarního Restaurant weeku si odnesla fine-diningová restaurace Apelace 21, kterou můžete navštívit i teď
na podzim. Steak z vyzrálé vepřové plumy, smažená bramborová terina, lanýžová emulze, křenová omáčka, nakládané
houby – to je masová varianta hlavního chodu, který rozhodně chcete ochutnat.
Luxusní restauraci Apelace 21 najdete na Vinohradech, kousek od náměstí Míru.
Jídlo nezná hranic
Zapomenout bychom neměli ani na tipy v podobě asijských restaurací, které jsou obvykle oblíbené zejména kvůli rybím
pokrmům a sushi. Na jaře bodovalo například japonské Bisutoro. Oblíbené jsou i tradiční vietnamské Nhà hai hành a Teplá kačka, nebo Imperial Sushi.
„Prostřednictvím našich restaurací se ale můžete podívat opravdu po celém světě. Itálii reprezentují například
pobočky La Bottega, do Francie se podíváte v Bílé krávě, máme indické, americké i argentinské menu. Samozřejmě nezapomínáme ani na to
české, ochutnáte ho V zahradě nebo hotelové restauraci The Artisan oceněné v minulém ročníku za nejlepší obsluhu,” láká dál Anna
Grosmanová.
Stále platí, že účastníci si mohou na webu vybírat z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty,
a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.