Chuťovky #11: Sýry ze salaše, maracujové věnečky i vína z Botanické či pivo zdarma
Tentokrát jsem pro vás z nových gastro novinek na pražské scéně poskládali rovnou kompletní menu. Objevili jsme
pro vás výborný sýrový předkrm, několik hlavních chodů, ze kterých si vybere každý, a jako dezert budeme servírovat
unikátní věneček. Párovat můžete dané pokrmy třeba s víny z Botanické zahrady nebo to spláchnout pivem zdarma
z nové FUZE.
Foto: archiv podniků
Předkrm: Ovčí sýry ze salaše
V novém československém Bistru U Býka v centru Prahy jsou nyní k dostání vyhlášené 100% ovčí sýry z Muránské salaše. Ovčí
sýry patří k nejoblíbenějším slovenským gastronomickým specialitám. Brynza, oštiepky, uzený ovčí sýr… Za
plnou, výraznou chuť ovčí sýry vděčí vyššímu obsahu tuku v ovčím mléce.
V Muránské salaši vyrábějí sýry podle tradičních receptur ze 100% ovčího mléka z vlastního chovu v čisté,
nádherné přírodě na okraji Národního parku Muránská planina, v samém srdci Slovenska.
Bistro U Býka
Bistro U Býka na jednom místě nabízí to nejchutnější ze slovenských lahůdek....
Hlavní chod #1: Veganské lunch menu
Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila nové lunch menu, které se podává ve všední den od 11:00 do 15:00
a vychází z asijské fusion kuchyně.
Menu začíná poledním „street food menu“, které je rozdělené na malé předkrmy a hlavní chody. Tato sekce se
mění každý týden. Pro představu lze jmenovat oblíbené Pad Thai Chicken Noodles nebo Fish & Chips.
Novinkou je samostatné veganské polední menu, které se skládá z malých a středních chodů. Je libo Hiyashi Chuka
Wakame Salad, Summer Beet’s Roll Tahini nebo Yam Avocado Chilli Jam? Za zmínku stojí Thai Red Curry Mushrooms nebo Yasai
Shiitake Poké Bowl.
PRU58
Asijská kuchyně v nejvyšší kvalitě. Štěpán Návrat si dal záležet a vdechl podniku...
Hlavní chod #2: Nedělní menu pro dva
Každou letní neděli si v restauraci La Gare můžete vychutnat sdílené menu pro dvě osoby. Menu se skládá z předkrmu (presovaný
tuňák), dvou hlavních chodů (pečené hovězí hrudí a vykostěný mořský vlk) a dezertu (zmrzlinový dort).
Ke všem chodům navíc místní sommelier vybral ta nejvíce vhodná vína, která celý zážitek posunou ještě o stupínek
výše. Cena za menu pro 2 osoby bez párování: 990 Kč
Hlavní chod #3: Pizza jako v Itálii
Na zahrádce restaurace Spojka Karlín najdete nový pop-up pizza stánek. Zdejší sous-chef Noam strávil měsíce studiem těsta a výrobou
pizzy v Neapoli a Florencii. Jeho pizza je připravována ve speciální peci s kamny na dřevo, které Noam sám štípe.
Pizza má díky tomu krásnou kouřovou příchuť.
Zajděte si do Karlína třeba na Pizzu Puttanesca, méně obvyklou Carbonara, vyletněnou Zucchini, klasickou Prosciutto
Crudo nebo vyzkoušejte Calzone-Fritta.
Dezert: Věneček z butiku
Cukrářský boutique Věnečky Janeček zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, kterým je – jak název podniku
napovídá – věneček. Ten zde vyrábí v mini verzi a aktuálně sedmi různých příchutích, a to sladkých i slaných.
Stálou nabídku nyní rozšířila letní limitovaná edice, kterou se pro letošní rok stala maracuja. Na podzim ji pak
vystřídá griliáš, který si zákazníci oblíbili loni.
Věnečky Janeček
Bůh stvořil Věnečky, ďábel namíchal krém a zakoupit je můžete v našem věnečkovém...
A co pít? Vína z Prahé!
Vyrazte do Botanické zahrady nejen kvůli rozkvetlým záhonům a přehlídce vzácných rostlin, ale i za vínem. V současné
době už si můžete vychutnat vína ročníku 2023 z produkce Vinice sv. Kláry.
Místní vinaři v roce 2023 sklidili téměř 25 000 kg hroznů a vyprodukovali 18 000 lahví vína. V nabídce Vinotéky
sv. Kláry jsou dvě bílá odrůdová vína Tramín červený a Rulandské šedé, cuvée Botanica, ve kterém se snoubí
Muškát moravský, Müller Thurgau a cuvée Klára, spojující chutě a vůně Sauvignonu a Rulandského modrého. Nechybí
ani oblíbená růžová Klára z Modrého Portugalu.
Vinice a vinotéka sv. Kláry
Přeneste se do zlatých časů pěstování vinné révy a vychutnejte si posezení uprostřed...
Mimochodem, v srpnu můžete do Botanické zajít také na promítání filmů do letního kina.
Co pít? Bublinky, nebo pivo zdarma
Máte raději bubliny v koktejlech, nebo jen tak? Ve FUZI si tohle léto vychutnáte oblíbený alsaský Crémant v různých
kombinacích, chutích i voltech. Objednat si můžete třeba Cranberry Mimosu nebo FUZE Spritz (Crémant, bezový sirup,
limetka a máta).
FUZE má i skvělou nabídku pro milovníky piva – přijďte s přáteli o víkendu, objednejte si každý pivko a druhé
pak dostanete na nás. Nechte se unést chutí lahodné TransFUZE 12° a osvěžte své letní dny a večery.
Čerstvá várka nových podniků:
Crème de la Crème - Stross
Crème de la Crème je kvalita, čistá a dokonalá chuť zmrzliny. A láska. Zamilujte se s...
Semmering restaurace
Semmering to jsou výhledy na skály, sezónní jídlo, skvělé víno a výborná káva....
Dim Sum Pub - Lidická
Specializujeme se na plněné knedlíčky připravované na páře. Společný podnik Dim Sum...
The Miners - Letná
The Miners není jen kavárna a občerstvení. Je též místem pro sdílení a další rozvoj...
Enoteca Karlín
Nová italská vinotéka a bistro v Karlíně....
Další nově otevřené podniky v Praze najdete v našem článku ZDE.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.