Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Symposium Živé zemědělství přinese inspirativní přednášky a workshopy

advertorial | 21. 2. 2024

Může být zemědělství produktivní a zároveň ohleduplné k přírodě? Jaká je budoucnost zapojení nových technologií do ekologické produkce potravin? A v čem spočívá přínos malých zemědělců a rodinných farem v České republice? Na to vám odpoví Symposium Živé zemědělství.

foto8.jpg
Foto: Šárka Krčílková

 

Symposium Živé zemědělství

Národní zemědělské muzeum Praha

01.03. - 02.03.

Symposium se tentokrát zaměří zejména na postupy při pěstování zeleniny a připomene stoleté výročí biodynamického zemědělství. Těšit se můžete na inspirativní přednášky, praktické workshopy, debaty a na možnost setkat se s inspirativními zástupci farmářů, odborníků, vědců, studentů, neziskového sektoru i firem z České republiky i ze zahraničí. 

„Jedná se o jedinou akci svého druhu v České republice. Je to jedinečná možnost potkat se se zástupci všech aktérů, které spojuje téma ekologického zemědělství a zodpovědné produkce i spotřeby potravin. Letos jsme vybírali zajímavé příklady z praxe od světových špiček ekologického a biodynamického zemědělství. Promluví například Martin Ott, Mar van der List, Martin von Mackensen nebo Jonas Machnik. Chybět nemohou ani zástupci místních farmářů, sociálního zemědělství a enviro-sociálního podnikání jako je například sociální podnik Jasan, Svobodný statek na soutoku, Biozelenina Velehrad, Farma Hany Součkové a další,“ představuje program jeden z organizátorů, Jiří Prachař. 

100 let biodynamického zemědělství

Letos uplyne přesně 100 let od doby, kdy Rudolf Steiner poprvé představil koncept biodynamického zemědělství. To představovalo jakousi první vlaštovku na cestě k ekologickému zemědělství. V rámci Symposia Živé zemědělství tento významný milník připomene Martin Ott, dlouholetý člen správní rady a výkonné rady Výzkumného ústavu ekologického zemědělství (FIBL) ve Fricku. Na symposiu promluví také biodynamický zemědělec a pedagog Martin von Mackensen ze statku Dottenfelderhof u Frankfurtu nad Mohanem.

20210624-_DSF1620%282%29.jpg

Rodinné farmy jsou přínosem pro celou společnost

Rodinné farmy představují dnes funkční a trvale udržitelný model pro venkov v Evropě i ve světě. Plošně jsou nejrozšířenějším způsobem obdělávání půdy a zemědělského hospodaření vůbec. V roce 2020 bylo v Evropské unii přibližně 9,1 milionu farem. 

Foto_5_Sarka_Krcilkova.jpg
Foto: Šárka Krčílková

Stále je zapotřebí posilovat cesty odbytu potravin malých producentů

Téma lokálních odbytových tržišť na symposiu přiblíží Michal Bajgart. Ten se v rámci Hnutí DUHA věnuje koordinaci Živého regionu zaměřeného na podporu biodiverzity v krajině, rozvoje ekozemědělství a krátkých odbytových řetězců. Tento model je v současnosti pilotovaný v regionu Podbrněnska. Michal Bajgart se ale zabývá také regionalizací a potravinovou bezpečností, které jsou spjaty s konceptem BIO regionů. Praktické příklady přidají manželé Jakub a Radka Formánkovi ze spolku Malá jižní stráň a Barbora Gottwaldová z MAS Brána Vysočiny.

Program Symposia Živé zemědělství

    • 100 let biodynamického zemědělství | Martin Ott
    • Pěstování zeleniny na farmě Velehrad | Petr Weidenthaler
    • Výživa půdy v zelinářských podnicích – na co se zapomíná? | Martin von Mackensen
    • Příklady dobré praxe | Farma Částkov | Králíčkova biozelenina | Dobrodružný statek | Farma mezi poli | Farma Jednorožec | Svobodné hory
    • Zelinářská praxe na dánské farmě Svanholm | Mar van der List               
    • Praktické příklady z oblasti sociálního zemědělství a enviro sociálního podnikání | Biostatek na Nábřeží | Ekozahrada Raková | Levandulovna | Sociální podnik Jasan | Svobodný statek na soutoku
    • a mnoho dalšího… 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!