ROZHOVOR: V čem je Hliněná bašta unikátní? Večeři si vyberete v akváriu
Posaďte se na terasu u malebného rybníčku a nasajte středomořskou atmosféru. V nabídce restaurace Hliněná bašta najdete nejen spoustu
vynikajících jídel vycházejících z tradiční české gastronomie, ale i pestrou nabídku ryb a mořských „potvor“.
Tak seberte odvahu a vyberte si svého humra přímo z akvária. Připraví vám ho tým zkušených kuchařů v čele s
Hynkem Vávrou, kterého jsme se zeptali na několik otázek.
Text: Petra Müllerová
Foto: Hliněná bašta
V Hliněné baště si můžete objednat například mušle svatého Jakuba na risottu s limetkovou tapiokou.
Hliněná bašta
Středomořská kuchyně plná delikates. Takové jsou trumfy Hliněné bašty....
Hliněná bašta servíruje jídlo svým hostům už více než dvě desetiletí. Jaké novinky chystáte pro letošní letní sezónu?
Servírujeme hostům už třetí desetiletí. V létě budeme mít na jídelníčku hlavně středomořské pokrmy, ryby, krevety, pasty, risotta, kombinované s polední poctivou prvorepublikovou kuchyní… Naše týdenní nabídka se odvíjí také podle počasí.
Vyhlášení jsou vaši čerství humři. Mohou si je zákazníci sami vylovit z akvária?
V tom jsme právě jedineční, čerstvějšího humra si nikde jinde dát nemůžete. Host si v akváriu vybere „fešáka“, který se mu zalíbí, a my mu ho naservírujeme. Pokud host neví, jak probíhají humří hody, rádi poradíme.
Hlavní duší Hliněné bašty je zkušený šéfkuchař Hynek Vávra, který se neustále inspiruje světovou gastronomií a pro každou sezonu připravuje nové, chuťově neotřelé pokrmy.
Chobotnice s tapiokou v šafránu. Ochutnáte?
Aktuálně začala sezóna chřestu – jak ho letos podáváte u vás v restauraci?
Oblíbená je klasika s holandskou omáčkou, servírujeme i chřestový krém ve formě polévky. Chřest také podáváme jako přílohu k rybám připravovaný na grilu, vaříme risotto s chřestem, chřestovou omáčka a další. Já osobně rád pracuji se zeleným chřestem.
Dezerty u vás má na starosti vaše žena Andrea. Který z nich vám nejvíce chutná?
Těžko z dezertů a dortů vyzdvihnout jeden či dva kousky. Má je výtečné opravdu všechny, od cheesecaku až po
větrník. Není se čemu divit, neustále se vzdělává na cukrářských kurzech a zkouší něco nového.
Stálice české gastronomie oslovuje své hosty nejen unikátní středomořskou atmosférou, podtrženou nádhernou terasou
rozprostřenou u malebného rybníčku.
Jaké další speciality jste si v Průhonicích připravil na letošní jaro a léto?
Z oblíbených sezónních surovin jarních měsíců nebudou chybět artyčoky, chřest, fenykl, třešně, mladé zelí
či mladá kapusta. Mladá zelenina má nejen bezvadnou chuť, ale také na talíři krásně vypadá.
Návštěvníci naší restaurace se tak mohou těšit třeba na mořského ďasa zabaleného v mladé kapustě a servírovaného
s chřestovým pyré, Béarnskou espumou a s olejem z fialové bazalky. Další unikátní specialitou budou mušle svatého
Jakuba s chřestem a holandskou omáčkou.
Jaké jídlo je u vás nejoblíbenější?
Grilovaná chobotnice s restovanou zeleninou a opečenou polentou. Ta je dlouhodobě v Hliněné baště jedničkou, tedy nejprodávanější položkou.
Hliněná bašta
Středomořská kuchyně plná delikates. Takové jsou trumfy Hliněné bašty....
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.