Pecka týdne: Česká ryba nesmrdí!
Naučte se konečně jíst ryby. Jak jsou zdravé, se dozvídáte ze všech stran, CityBee teď i těm nejzarytějším odpůrcům ukáže, že ryby můžou být opravdu chutné. A to i ty sladkovodní!
Speciality z českých ryb můžete až do začátku srpna ochutnat na svých talířích v několika pražských restauracích
v rámci festivalu Ryba z Čech. "A to je skvělé. Konečně si český člověk začíná uvědomovat, že čerstvě připravená
ryba nesmrdí,“ říká o akci Roman Vaněk, ředitel Pražského kulinářského institutu.
Festival Ryba z Čech začíná v pondělí v šesti pražských vybraných podnicích a potrvá až do 5. srpna.
Za 290 korun dostanete tříchodové menu s předkrmem, hlavním jídlem a dezertem (ten už rybí není!). Pokud k nám
na portál CityBee.cz zavítali i obyvatelé jiných měst, měli by vědět, že gastronomického festivalu se účastní
i jeden podnik z Pardubic a z Ostravy.
Přidejte si akci do svých oblíbených přímo TADY (...a doporučte ji svým přátelům, uložte si ji do kalendáře nebo si udělejte rezervaci)
EU nám tu rozhání rybí smrádeček
Pojídání ryb má v naší zemi tradici odjakživa, jenom se na ni v poslední době trochu zapomnělo a české ryby
byly odstaveny na druhou kolej. Rybář Milan z jihočeského Písku říká, že už za první republiky a pak dokonce
i za komunistů byly ve městech běžné obchody s drůbeží, zvěřinou a právě i s rybami. "V dnešní době ale
přichází tolik nařízení z EU, že se už málokomu vyplatí takovou prodejnu otevřít,“ dodává Milan a ještě
připomíná, že ani koupit si čerstvou rybu není zrovna snadné. Dalším smutným faktem je, že se lidé s rybami
příliš nekamarádí a nemají k připraveným jídlům důvěru.
Šéfkuchař Restaurantu Mozaika, kam můžete mimo jiné na festival vyrazit, Jaroslav Kučera má s opatrností hostů
vůči českým rybám také zkušenosti. Z jeho menu nás zaujal neobvyklý hlavní chod – kapří burger, ve kterém spojil
našeho starého rybího známého se zaoceánským artefaktem. "Udělat kapří burger nás napadlo spontánně. Když už
tady existují kapří hranolky, tak proč nevytvořit i burger? Udělat se dá v podstatě ze všeho, takže i z ryby.
I on však vnímá ostražitost ze strany hostů: "Je pravda, že naše zákazníky musím k jeho objednání občas
popohnat, protože tomu nejdřív moc nevěří. Chodím mezi stoly a vysvětluju, že naše jídlo je z precizně připraveného
rybího masa a nemá žádné kosti,“ popisuje své nesnáze. Roman Vaněk k tomu dodává: "Podobná jídla se u nás
vždycky jedla a je jedno, jestli se tomu říká burger nebo karbanátek!“
Chudáci lososi...
V rámci akce Ryba z Čech se můžete zakousnout i do dravých ryb, jako je pstruh, siven nebo candát. Zrovna
Restaurant Mozaika je dováží z Klatovského rybářství, které je položeno docela vysoko nad mořem a ryby tam
žijí v chladnějších vodách, jsou tak víc fit a mají lepší chuť. Jen je škoda, že si zatím v Česku
nepochutnáme na lososovi, kdysi rybě chudiny. Jeho popravištěm se za minulého režimu stala zdymadla na Labi ve Střekově.
Snad podobné festivaly vytrvají až do jeho opětovného přemnožení.
Tip Romana Vaňka, šéfa Pražského kulinářského institutu:
Češi všeobecně začínají objevovat ryby a také zjišťovat, že čerstvé ryby nesmrdí. Myslím, že v případě
rybích pokrmů ani tak nejde o to, jestli je to zdravé nebo ne, spíš je skvělé, že se lidem rozšiřuje škála nových
zajímavých chutí a textur rybího masa. Čerstvá, dobře udělaná ryba, to je přece něco úžasného. A hlavně by
to mělo být přirozenou součástí jídelníčku Homo sapiens!
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.