Co chystá Pan Zmrzlinář? Čokoládové týdny, novou pobočku a kořeněné zmrzliny
Proč je vanilková zmrzlina údajně jenom pro mimina? Proč možná některé pobočky Crème de la Crème na zimu zavřou?
Kdy je lepší příchutě nekombinovat? Na jaké zmrzliny se můžete těšit na podzim? Začtěte se do odpovědí od Pana
Zmrzlináře Honzy Hochsteigera. Nicméně předem upozorňujeme, že vám při čtení může ukápnout (nejedna) slina...
Text: Lukáš Rozmajzl, Petra Müllerová
Foto: Crème de la Crème
Blíží se podzim, projde vaše nabídka obměnou? Můžeme se těšit na nějaké sezónní zmrzliny?
Ano, projde. Zmenšíme podíl sorbetů, objeví se voňavé a kořeněné druhy, kaštan, skořice, Masala a další. Na své si přijdou i milovníci čokolády, protože jako už tradičně budeme pořádat čokoládové týdny.
Je vůbec možné vymýšlet ještě nějaké nové příchutě zmrzlin, nebo všechno už bylo vymyšleno?
Zcela jistě je stále co vymýšlet a také zdokonalovat už existující recepty. Jsou tu i zcela nové směry, kterými je možné se vydat. Zejména alternativní zmrzliny bez cukru, či některé veganské varianty stále čekají na úspěšné doladění.
Je nějaká nová příchuť, kterou byste označil za hit letošního léta?
Ať vymyslím a vyrobím cokoliv, klasiku v čele s pistácií na pomyslném zmrzlinovém trůnu rozhodně nic neohrozí. Přesto, a nebo naopak právě proto, zkoušíme pravidelně nové a zajímavé zmrzliny. Letos to je zmrzlina z fermentovaného mladého kokosu. Ta je moc chutná a taky zdravá. Kvašení a fermentace je tradiční a dlouho dobře známý proces – všichni známe kysané zelí.
Kdyby k vám někdo přišel poprvé, jakou jednu zmrzlinu by měl ochutnat jako první a proč?
Vanilku. Zmrzlina z vanilkových lusků je tak stará jako výroba zmrzliny sama. Nikdo neví, kde se před 300 lety vzal nápad, použít toto vzácné a drahé koření právě do zmrzliny. Jedno ovšem zůstává stejné dnes stejně jako před lety: Vanilková zmrzlina je vizitkou každého zmrzlináře. Její chuť je především o mléce, smetaně, žloutcích – to jsou základní suroviny a tady se pozná, kdo je dobrý zmrzlinář.
Tak kolik zmrzliny dáte na posezení? Pojďte to zjistit a vyzkoušet bezedný kelímek, který vám umožní si na jedno
posezení dát třeba úplně všechny.
V nabídce máte taky bezedný kelímek – tedy “all you can eat”. Jaký je o něj zájem?
Zájem postupně roste. Mnoho lidí vůbec nevědělo, že něco takového máme. Skoro všichni si navíc myslí, že sníst kilo zmrzliny najednou by je zabilo. Já často pozoruji vytrvalostní zmrzlinové jedlíky, takže vím, jak to dělají. Nepospíchají. Jí pomalu, přitom si čtou, hrají tetris v mobilu, nebo surfují a hlavně: nekombinují zběsile dvacet druhů, ale třeba jen čtyři či pět.
Vedete si statistiku o rekordech, kolik zmrzliny zvládl nějaký váš zákazník sníst nejvíc na posezení?
Ano, snažím se o to. Jedna má kamarádka za noc snědla neuvěřitelných 11,5 kg zmrzliny. Ale bylo jí potom opravdu špatně. Běžně lze sníst bez následků tak kolem 3 kg. Už mnoho let plánuji uspořádat v pojídání zmrzliny soutěž, jen stále zvažuji, zda se taky přihlásím, nebo ne.
Jaká zmrzlina je u vašich zákazníků nejoblíbenější?
Pokud se podíváme na statistiky prodeje zmrzliny, tak jednoznačně pistáciová. Potom je dlouho nic, pak mangový sorbet, zase dlouho nic a pak následuje slaný karamel, čokoláda, vanilka a další druhy.
Prodává se spíš klasika, nebo lidé rádi experimentují?
Lidé experimentují velmi rádi. Ale pak se vždy vrací ke svým nejoblíbenějším druhům. Je to jako s jídlem. Také občas rádi vyzkoušíme něco zcela zvláštního, ale na obědové menu si vždy objednáváme to, co známe a máme rádi.
A je v tomto ohledu rozdíl, zda před váš pultík přijdou děti, nebo rodiče?
Děti chtějí nejčastěji vanilku, čokoládu a jahodu. Můj čtyřletý syn začínal v roce u vanilky a dnes jí téměř výhradně pistácii s tím, že vanilka je prý pro mimina.
Veganské zmrzliny. Už jste je vyzkoušeli?
V Praze máte celkem 5 poboček. Chystáte se v dohledné době na otevření ještě nějaké další?
V původním plánu našeho udržitelného rozvoje z roku 2018 máme poboček 6 – ještě jedna nám tedy chybí. Realita je ovšem vždy odlišná od skutečnosti. Projekt našeho Zmrzlinového salonu na Národní byl (a je) výrazně složitější a náročnější, než se čekalo – dodnes ještě není hotov. A řízení pěti zmrzlináren také není snadné. Jednoduše řečeno, je možné a pravděpodobné, že ještě jedna malá zmrzlinárna vznikne, ale více ne. Raději se budeme věnovat provozům, které už máme.
Zůstanou všechny vaše pobočky otevřené i na podzim a v zimě?
Mimo období covidových lockdownů byly vždy všechny naše cukrárny otevřeny 365 dní v roce a někdy i 366, což se
ale ne každý rok podařilo. Dnes jsou ceny energií trojnásobné než před rokem a zima je pro všechny naše provozy
ztrátová i bez nich. Stojíme tedy před otázkou, zda všechny naše provozy zachováme otevřené, nebo některé dočasně
zavřeme. Zatím o tom není rozhodnuto. Já se spíš kloním k uzavření, protože je mi líto odepisované zmrzliny, která
se neprodá.
Zmrzlinový salon Créme de la Créme
Zmrzlinový salon se nachází na Národní třídě v Praze v nádherných a noblesních...
Crème de la Crème - Dejvice
Nová zmrzlinárna Crème de la Crème Prague....
Crème de la Crème - Gelato Bistro
Italská zmrzlina prostá veškeré chemie, umělých barviv, konzervátorů, umělých...
Zmrzlinárna Průběžná
Na dobrou zmrzlinu už dávno nemusíte do Itálie! Naše zmrzlina je 100% HOMEMADE, 100%...
Crème de la Crème - Gelato café
Vyhlášená zmrzlinárna v Husově ulici....
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.