Otevřel první pražský butik pouze s věnečky. Těmi dezerty, nikoli pohřebními...
Občas si lidé myslí, že v místě s názvem Věnečky Janeček koupí pohřební věnce. Není tomu tak a majitel podniku
Roman Janeček se tímhle omylem kolemjdoucích vlastně docela baví. Žádné „Spi sladce!“ tedy v Pštrossově ulici
nečekejte. Připravte se spíše na „Jez sladce!“. A vlastně i kysele. Kromě věnečků s čokoládovým nebo pistáciovým
krémem tu totiž nově začali prodávat i věnečky citrónové.
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Boutique Věnečky Janeček
Věnečky Janeček
Bůh stvořil Věnečky, ďábel namíchal krém a zakoupit je můžete v našem věnečkovém...
Proč jste si mezi cukrářskými výrobky vybral právě věnečky? Proč ne indiánky, špičku nebo punčák?
Vlastně to bylo tak, že ony byly vybrány mně. Pekl jsem pro radost, bábovky, buchty, zkrátka hrnečkovou klasiku. Co jsem napekl, odnesl jsem kolegům do práce. A pak zazněla osudová otázka: Proč nám neupečeš věnečky? Tím začal proces a díky tomu teď sedíme v butiku Věnečky Janeček.
Prezentujete se jako butik – V čem je vaše prodejna jiná oproti klasické cukrárně?
Tím, že se jedná výhradně o věnečky, cukrárna koncepčně nebyla nasnadě. Do ní člověk přijde pro dort, roládu
či věneček. K Janečkovi jdete pro věneček v různých variacích.
Proto jsem se rozhodl místo stolků s židlemi mít pouze dvě křesla na kávu a „věneček to go” a celý prostor
ladit do stylu butiku s módou. S tím rozdílem, že dominantou není figurína a štendr, nýbrž bílý pult s vitrínou,
kde jsou věnečky vystaveny. Nad nimi pak visí lustr s papoušky.
Co vás v prvních týdnech po otevření butiku nejvíce překvapilo?
Bezpochyby „nečitelnost“ názvu Věnečky Janeček. Lidé se zastavují, aby se zeptali, zda jsme pohřební služba či zda zhotovujeme pohřební věnce. Baví mě to a vlastně si myslím, že ten zákusek sám o sobě k tomu svádí.
Aktuálně máte v nabídce tři druhy věnečků - máslový, čokoládový a pistáciový. O jaký z nich je největší zájem?
Už toho máme víc. V nabídce máme čtyři věnečky sladké a jeden slaný. Nedávno jsme začali prodávat svěží kyselý citron. K létu tato příchuť bezpochyby patří a reakce na ni jsou báječné. Věneček se okamžitě (spolu s pistácií) vyšvihl na první příčku, což mě mile překvapilo, protože u něj opravdu hraje prim velmi intenzivní kyselost.
Plánujete nabídku měnit? Na jakou barvu se můžeme těšit jako další?
Zmíněný citron je kanárkově žlutý, další věneček bude pravděpodobně do oranžova, cihlova. Novinek máme v šuplíku několik. Obvykle je prezentujeme jako limitované edice. Nabídka je dynamičtější, když se sortiment sezónně obměňuje.
Vaše věnečky jsou oproti standardní nabídce menší, zhruba poloviční. Proč tomu tak je?
Velikost je jeden z pilířů celého konceptu. Sám mám rád, když můžu něco „slupnout na jedno sousto“ a neřešit
talířek nebo ubrousek. Věnečky si klienti nejčastěji berou jako firemní dárek, pohoštění či na společenské rauty.
Jejich velikost je vlastně jejich přidaná hodnota.
Kdo je nezná, tak bývá někdy překvapen velikostí kanapky a setkáváme se pak s komentářem, že na fotkách vypadají
větší.
Plánujete do budoucna nějaké novinky? Kurzy pečení? Rozšířit nabídku o další dezerty? Otevřít další pobočku?
To je velmi přímá otázka, vezmeme-li v potaz, že máme otevřeno třetí měsíc. Novinky jsou jednoznačně na cestě. Klienti si limitované edice oblíbili a díky nim se nám také daří oslovovat více zákazníků. Otázku na rozšíření sortimentu dostávám často. Výhledově si myslím, že je to možné, ale vše má svůj čas. Otevřít další pobočku by bylo báječné. Přiznám se, že večer, kdy jsem otevřel Pštrossovu, problesklo mi hlavou: Tak, kde otevřeš další?...
Věnečky Janeček
Bůh stvořil Věnečky, ďábel namíchal krém a zakoupit je můžete v našem věnečkovém...
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.