Stylová zmrzlinářství: 5 míst, kde se skvělá zmrzlina snoubí s dokonalým interiérem
Přinášíme další exkurzi po české gastro scéně. Tentokrát si přijdou na své milovníci zmrzliny. Specifických
provozů nabízejících tuto ledovou pochoutku postupně přibývá. Vybrali jsme 5 zmrzlinářství se skvělou zmrzlinou
a jako vždy se zaměřili na řešení interiéru a celkovou atmosféru místa.
Text & foto: Klára Rokosová - CZECHDESIGN
(Článek nám poskytl online magazín CZECHDESIGN.)
Parlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil
Kam na zmrzlinu s příchutí designu?
1/ Angelato Bělohorská ⇒ Více ZDE
2/ Zmrzlinář ⇒ Více ZDE
3/ Amato U Itala ⇒ Více ZDE
4/ Parlor Cafe ⇒ Více ZDE
5/ Zmrzlinová dílna Antonína Pudila ⇒ Více ZDE
id="angelato" name="angelato"> 1/ Angelato Bělohorská
Angelato - Břevnov
Řemeslná italská zmrzlina sametové struktury a andělské chuti....
Rodinné zmrzlinářství Angelato svou první pražskou pobočku v Rytířské ulici otevřelo už v roce 2007, o něco později následovala cukrárna na Újezdě, jako poslední vznikla zmrzlinárna Angelato Bělohorská. Právě tato nejnovější a také největší pobočka se stala cílem naší první návštěvy. Návrhu jejího interiéru se ujali Lenka Křemenová, Zuzana Sagitariová a David Maštálka z ateliéru A1Architects, a navázali tak na předchozí úspěšnou realizaci.
Angelato Bělohorská | Foto: A1Architects
Místo se vyznačuje jednoduchým a prosluněným designem a díky všudypřítomnému dřevu, kombinací jednotlivých prvků a světlých barev, působí přátelským dojmem. Rozlehlý prostor je členěn do dvou místností vzájemně oddělených zaoblenou stěnou s průchody po obou stranách. Hlavním prvkem vstupní části je barový pult, který svým provedením a délkou určuje charakter místa a zákazníkovi umožňuje vizuální výběr zmrzliny.
Angelato Bělohorská | Foto: A1Architects
Jednotícím prvkem se stal tvar kruhu, který se prolíná celým prostorem. Jsou to jednak kulaté stoličky a stoly, kulatá jsou také zrcadla na stěnách, výřezy ve dveřích a v policích, stejný tvar se opakuje také v osvětlení. Originálním prvkem je stolek s kulatým umyvadlem a kulatým zrcadlem.
Angelato Bělohorská | Foto: A1Architects
Příjemný dojem dokresluje působení živých květin, které jsou nedílnou součástí dekorace. Spolu s mnoha velkými okny a výkladci vnáší do místností život a vzduch. Prostor pobočky v Bělohorské ulici umožňuje posezení 50 lidí, další milovníky ledové lahůdky uvítá také přilehlá terasa. Odsud se vám nebude chtít odejít.
id="Zmrzlinář" name="Zmrzlinář"> 2/ Zmrzlinář
Zmrzlinář
Nekompromisní zmrzlina, bez chemie, s láskou....
Za otevřením zmrzlinárny ve Slezské ulici na Vinohradech stojí rodinná firma 2AD založená v roce 2008. Svou, dnes
už vyhlášenou zmrzlinu z Kačic, se rozhodli přiblížit Praze. A udělali dobře. Vznikl Zmrzlinář.
Interiér této zmrzlinárny se vyznačuje čistým minimalistickým designem jemných a světlých barev s pastelovými
tóny. Na jeho návrhu se podílela architektka Katka Petkovšek spolu se sochařem Martinem Roubíčkem a designérem Jakubem Polívkou.
Zmrzlinář | Foto: Zmrzlinář
Místnost doplňuje jednoduchý nábytek vyrobený na míru truhlářem Aloisem Krobotem a židle TON. Dlouhý pult s masivní dřevěnou deskou a obložení pultu zajistila firma Perfecto Design, kaučuková podlaha je od studia Boca. Prostor protíná černý žárovkový řetěz typický pro venkovní prostory, pult osvětluje několik bodových žárovek.
Zmrzlinář | Foto: Zmrzlinář
Dva velké nosné sloupy u vchodu jsou opatřené pemrlovaným umělým kamenem. Působivé stěny jsou dílem malířů-patinérů Libora Michálka, Báry Petříkové a Davida Trávníčka. Svým pojetím umožňují propojení interiéru s ulicí, barevností, tak použitou technikou. Ta zahrnuje natírání i stříkání různých odstínů barev po vrstvách. Stěny také vizuálně pomáhají oddělit kachličkový stánek zmrzlináře od samotného sezení pro zákazníky.
Zmrzlinář | Foto: Zmrzlinář
id="amato" name="amato"> 3/ Amato U Itala
Amato U Itala
Řemeslná zmrzlina dle italské tradice, která velí používat pouze základní a kvalitní...
Patříte-li mezi pamětníky, zmrzlinárnu U Itala ve Vodičkově ulici vám představovat nemusíme. Spolu s několika dalšími
původními cukrárnami k hlavnímu městu patří hezkou řádku let. První zmínka o této zmrzlinárně pochází z období
kolem roku 1897, tak dlouho se zde prý zmrzlina prodává. Od loňského roku tady ale najdeme překvapivě nového provozovatele.
Na dlouholetou zmrzlinářskou tradici tohoto místa se snaží navázat Gelateria & Caffé Amato. Po úspěchu s první
provozovnou na Letné, založené v roce 2015, si o čtyři roky později otevřeli pobočku právě zde. Dovětkem „u Itala“
v názvu nová zmrzlinárna vzdává hold původnímu zmrzlinářství.
Amato u Itala | Foto: Amato
Původní návrh interiéru v prvorepublikovém stylu navrhla architektka Otília Perglová
na základě zadání majitele domu, finální podoba je ale nakonec úplně jiná. Majitelé zmrzlinárny do interiéru
promítli své představy o moderním jednoduchém prostoru, pod dohledem architektky vznikl nový design.
Prostor se vyznačuje světlými barvami, dřevěnými doplňky v kombinaci s bílou barvou a zlatými detaily a jemnými
pastelovými tóny nábytku.
Amato u Itala | Foto: Amato
Stěnu zdobí plastické prvky ve tvaru zmrzlinových kornoutků a logo ztvárněné Graphite studiem. Originální osvětlení ve tvaru zmrzlinových kornoutů z terakoty navrhl a vyrobil přímo Pietro, majitel a zmrzlinářský mistr v jedné osobě. Další stěna je doplněna nabídkovým menu v podobě dřevěných destiček s textem.
Amato u Itala | Foto: Amato
Stoly jsou stejně tak, jako barový pult, vyrobený na zakázku, židle od Tonu doplňuje další nábytek a doplňky jsou vybrané z COVEROVER boutique. Součástí kavárny je také venkovní posezení. Původní vitríny s lomenými oblouky byly zachovány z důvodu památkové zóny.
id="parlor" name="parlor"> 4/ Parlor Cafe
Parlor Café
Ice cream & cookie sandwich kavárna....
Do pražského Karlína se vydáme, zatoužíme-li po něčem víc, než je tradiční zmrzlina v kornoutku. Parlor Cafe je
originální koncept spojující zmrzlinu a sendviče z cookies, první svého druhu v České republice. Zmrzlinová sandwichárna
potěší nejenom naše chuťové buňky.
Specifickou atmosféru místa umocňují vysoké klenby spolu s historickými obloukovými výkladci do ulice. Vše do sebe
zapadá díky citlivým zásahům v interiéru, který navrhly Lenka Míková
spolu s Markétu Bromovou
a Klárou Šumovou.
Parlor Cafe | Foto: Parlor cafe
Parlor je koncepčně rozdělen na dva hlavní prostory společně tvořící jeden celek. Místa jsou navzájem propojena
obloukovými průchody, díky tomu vznikají nečekané průhledy i kombinace jednotlivých barev. Přední část disponuje
okny do ulice, na vstupní část s barem a přípravným pultem a kavárnou navazuje salonek, který je orientovaný do dvora.
Každá část má také svou vlastní barevnost i vlastní princip a velikost tečkového dekoru. Dekor z nepravidelných
teček připomíná tvarem logo a hlavní produkt – sendvič z cookies a zmrzliny. Množení teček odpovídá pestré škále
nabídky a pastelová barevnost evokuje různé příchutě zmrzliny a sušenek.
Parlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil
Okenní portály s historickým obložením výkladců jsou záměrně zdůrazněné tmavě šedou barvou, oblouk před toaletami vyplňuje překližkové obložení s posuvnými dveřmi, obloukovou niku za barem zase rozjasňují lesklé dlaždičky s nasvícením a neonem. Jednoduché a čisté detaily barového pultu dávají možnost vyniknout všem materiálům, které jsou na pultu použity. Jeho vrchní deska je z bílého corianu, bočnice a čelo pultu z drátoskla, které je o 45° natočeno. Mezi sklem a samotnou konstrukcí pultu je mezera, ve vrchní a spodní části, které jsou umístěné led pásky osvětlující sklo.
Parlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil
Minimalistická trubice je vyrobena na míru, stejně tak jako všechna ostatní svítidla, které jsou řemeslně zpracovanými konstrukcemi s ručně foukanými skleněnými baňkami. Stoly jsou vyrobeny přímo do prostoru Parlor a doplněny různými vintage kousky. Velkou roli zde hrají také rostliny umístěné v prostoru, nebo zavěšené ze stropu.
id="Pudil" name="Pudil"> 5/ Zmrzlinová dílna Antonína Pudila
Na další zmrzlinovou a designérskou lahůdku vás pozveme kousek za Prahu. Litovat ale rozhodně nebudete. V někdejším
královském městě Slaný sídlí nedávno otevřená Zmrzlinová dílna Antonína Pudila. Najdeme ji kousek od Velvarské brány, která byla součástí
bývalého středověkého opevnění města.
Místo sladkého ráje ve Slaném se nachází ve staré budově, jež byla paradoxně v minulosti masnou. Výzvou při proměně
se stala snaha o zachování historických souvislostí, alespoň co se týče samotného interiéru. Očištění původního
prostoru a odkrytí stavebních nánosů dalo vyniknout historickým klenbám, citlivé doplnění moderních prvků dodalo
místu tu správnou atmosféru. Novou podobu interiéru vtiskli mladí designéři Bára Moravová a Adam Chmiel z Baad Studia,
kteří stojí rovněž za studentskou kavárnou v objektu FFUK Kampusu Hybernská a jeho přilehlé zahrádky.
Zmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína Matušková
Malá zmrzlinárna je tak akorát velká pro umístění několika míst k sezení. Celému prostoru dominuje efektní pult se zmrzlinovými nádobami v netradičním pojetí. Materiálem zvoleným k obložení pultu je stejný jako podlaha – lité terazzo – v jemných prvcích v různobarevných tónech. Zajímavou atmosféru rozehrává osvětlení v podobě podobě neonových trubek umístěných přímo nad pultem.
Zmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína Matušková
Prosklená část nabízí lákavou možnost nahlédnout přímo na výrobu zmrzliny, koncept tohoto propojení je postaven na kontrastu materiálů. Výrobna, jako nerezová, technická a surová ,,jeskyně” a prodejna, jako prosvětlená a jednolitá harmonická hmota. Realizaci všech kovových prvků se ujalo Pasířství Jirků.
Zmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína Matušková
Před zmrzlinárnou se můžete usadit na zahrádku, která je společnou s vedlejší cukrárnou stejného provozovatele.
Zahrádka spojuje oba podniky jedním širokým chodníkem, sezení v úrovni chodníku je řešeno pozinkovanými lavicemi
s vestavěnými květníky z modřínu vyrobených na míru, vše doplněné o židle HAY.
Pokud si plánujete výlet s dětmi, můžete využít speciální vlakovou soupravu Cyklovláček. Z pražského hlavního
nádraží vás proveze Pražským Semmeringem, který je považován za nejhezčí pražskou železniční trať. Svou trasu
vlak ukončí právě ve městě Slaný.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.