Gastronaut.cz: Nej gurmánské akce, které stihnete ještě v lednu
Nejen kulturou je člověk živ, a proto pro vás Gastronaut.cz připravil výběr několika akcí, kde si naplníte pupík ještě do konce ledna.
Prague Wine Week
21. – 27. ledna 2013, vybrané restaurace, vinotéky a bary v Praze
Spojení dobrého jídla a vína, to je opět Prague Wine Week. Stejně jako předešlé roky se v pražských restauracích,
vinotékách a barech představí takzvané „wine and food tandemy“. Jedná se o spojení vybraných podniků s
dodavateli nebo vinaři, kteří získali ocenění v soutěži Prague Wine Trophy. Vychutnejte si připravená menu společně
s oceněnými víny nebo přijďte jen ochutnávat lahodná vína na vinné degustace.
Akce na Gastronaut.cz zde.
Masopustní hody
21. ledna – 10. února 2013, vybrané restaurace nejen v Praze
Abyste ochutnali masopustní pochoutky, nemusíte se účastnit žádných průvodů, brát si masky a ani mrznout někde
na návsi či náměstí. Stačí si na stránkách Alakarte.cz zarezervovat stůl v jedné z vybraných restaurací, a těšit
se na poctivé pokrmy sestavené do tříchodových menu. Na jídelních lístcích najdete na různé způsoby upravená
kolínka jehněčí, selečí i vepřová. Jako předkrm se budou podávat šunky, sýry i paštiky. A dezerty budou excelentní
tečky na závěr v podobě koláčků, zmrzlin, krémů, buchtiček a vdolků… aleluja!
Akce na Gastronaut.cz zde.
Losos na pět způsobů
25. ledna 2013, Škola vaření Chefparade, Husitská 63, Praha 3
Losos je ryba lahodná a vůbec není těžká na úpravu, jak by si mohl leckdo myslet. Přijďte se o tom přesvědčit
na kurz vaření od Chefparade. Naučíte se připravit pět pokrmů, a to od předkrmu až po hlavní chod. Kurzem vás provedou
specialisté z oboru a celou výuku zakončíte večeří složenou z vámi připravených pokrmů.
Akce na Gastronaut.cz zde.
Průzkumná výprava po asijské tržnici SAPA
27. ledna 2013, Asijská tržnice SAPA, Praha – Libuš
Tato průzkumná výprava se známým šéfkuchařem pražské restaurace SaSaZu Shahafem Shabtayem je vhodná jak pro gurmány
znalé asijské kuchyně, tak pro nesmělé začátečníky. Shabtay vás provede všemi zákoutími asijské tržnice a to
nejen těmi týkajícími se jídla. Poradí vám, kde nakoupit čerstvé suroviny a jak je následně zpracovat. Jistě také
vytáhne z rukávu své tajné tipy a triky, které sám používá při přípravě thajských pokrmů. A na závěr se můžete
těšit na společný oběd. Podávat se budou samozřejmě vybrané lahůdky z asijské kuchyně.
Náš tip: Jestli se chystáte na jeden ze SAPA výletů, přečtěte si, jaké to je v reportáži naší kritičky Mariany. Jestli raději vaříte, ponořte se rovnou do kuchařky Shahafa Shabtaye.
Grand Restaurant Festival 2013
15. 1. – 28. 2. 2013, vybrané restaurace v Praze (i v ostatních regionech ČR)
Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Nejlepší jídlo od maminky, specialita šéfkuchaře, sezónní potraviny a lokální receptury, celá degustační menu. To vše a mnoho dalšího nabídne tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí.
Akce na Gastronaut.cz zde.
Tip gastro kritika Standy:
A je to tu! Opět víme, kde máme jíst...
Slovy klasika: "Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést spory, ..., ale to je tak všechno, co se s tím dál dělat."
Vydavatelství Pavla Maurera v listopadu opět tradičně vyhlásilo TOP 100 nejlépe hodnocených restaurací v České republice. Hodnotiteli jsou "běžní" i běžní milovníci dobrého jídla. Současně autor žádá asi 20 expertů z oblasti kolem gastronomie, aby znal i jejich názor na oblíbené restaurace. Dole můžete porovnat jak se shodují názory dobrovolných hodnotitelů a expertů.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.