Jemenský pražič píše v Praze příběh výběrové kávy z válkou zmítané země
Energický Haitham Al-Shoriy je nadšenec do kávy původem z Jemenu žijící v Praze. Tady také založil značku Tribes of Mokha, pod
jejíž hlavičkou praží výběrovou kávu ze své domoviny. Vytyčil si ambiciózní cíl. Oživit zašlou slávu země,
která ač v historii a rozvoji pěstování kávy sehrála významnou roli, dnes stojí i vlivem probíhající války ve
stínu ostatních kávových velmocí. Mimochodem, věděli jste, že kořeny slov jako „arabica“ nebo „káva“ bychom
našli právě v Jemenu?
Text: Jakub Ročňák
Foto: archiv Haithama Al-Shoriyho
Jak jste se vlastně ocitl v Česku a proč jste se rozhodl žít právě tady?
Žil jsem původně v jemenském hlavním městě San’á a taky v kanadské Ottawě. Pak jsem dostal možnost studovat
marketing na univerzitě v Česku. Později jsem se ale rozhodl školu opustit a vydat se jiným směrem. A dneska jsem pražič.
Kde začala vaše cesta k výběrové kávě?
Od doby, co jsem zavítal do Česka, jsem většinu času přemýšlel o tom, že bych chtěl pracovat s kávou. Užíval
jsem si práci s lidmi, rád jsem trávil čas ve společnosti a říkal jsem si, že by bylo skvělé mít vlastní kavárnu.
V kavárnách jsem totiž trávil dost času. A pak jsem se dostal ke kávě z Jemenu. V tom okamžiku jsem si uvědomil,
že bych tak mohl propojit svůj nynější domov s mým původním domovem, spojit Jemen s Českou republikou nebo rovnou
s celou Evropou.
Peklo na zemi
Jaká je současná situace v Jemenu?
Říká se, že Jemen je peklo na zemi. V zemi je občanská válka. Světová zdravotnická organizace tvrdí, že je to
jedno z nejnebezpečnějších míst na zemi. Určitě by si situace zasloužila, aby se o tom, co se v Jemenu děje, víc
mluvilo. Káva je skvělý způsob, jak takový dialog nastartovat.
Kávový průmysl je prakticky jediné odvětví, které se podařilo udržet i ve válečných časech, protože je do něj
zapojena celá řada mladých lidí a podnikatelů. Ti investují nemalé prostředky do toho, aby zlepšili situaci nejen
samotných farmářů, ale na všech úrovních celého řetězce. Je to dlouhodobý proces. Po jemenské kávě byla a stále
je velká poptávka. Je to ale teprve několik let, co v Jemenu odstartoval trend výběrové kávy. Farmáři jsou tak nyní
schopní vypěstovat a prodat více kávy, a tak i zajistit důstojné živobytí pro sebe a svoje rodiny, zabezpečit svoji
budoucnost. Svým, nutno říct nešťastným, způsobem je obchod s kávou jedno z odvětví, které v těžkých časech
války prosperuje nejvíc.
Jak složité je ze země zmítané občanskou válkou, která navíc způsobuje jednu z největších humanitárních krizí
současnosti, dovážet kávu?
Je to složité. Trvalo mi téměř rok dostat se k těm správným lidem a navázat správné kontakty. Musel jsem vyjednávat
s mnoha často neznámými lidmi, byla to řada pokusů a omylů. Lidé si neuvědomují, co všechno obnáší dostat balíček
kávy z Jemenu až k jejich dveřím.
S jakými největšími problémy potýkají jemenští farmáři?
Pro farmáře je největším problémem nedostatek infrastruktury a jakéhokoliv podpůrného systému. Ten nefunguje napříč
odvětvími. V zemi je například nedostatek benzínu. I v hlavním městě tak lidé musejí tři čtyři dny čekat ve
frontě, aby dostali alespoň nějaký benzín na příděl. Potřebují ho mimo jiné do generátorů na čerpání vody,
které je obecně v Jemenu nedostatek. Jsme velmi suchá země. Navíc chybějí silnice i zdravotnická péče, a tak bych
mohl pokračovat dál. Jemen je skutečně ve svízelné situaci.
Posedlý džezvou
Stále platí, že výběrová káva z Jemenu není v kavárnách běžně k dostání. Je složité přesvědčit lidi, aby
vyzkoušeli něco, s čím třeba nemají zkušenosti?
Povzbuzuji v tom každého – kavárny v Česku i v Evropě a obzvláště pražiče kávy, aby jemenskou kávu vyzkoušeli
a ta se tak dostala k více lidem. Snažím je jim skrz dlouhou historii Jemenu, tamní situaci i kvalitu, která dnes splňuje
standardy výběrové kávy, ukázat, že odebírat kávu z Jemenu je privilegium. Naše káva je velmi výrazná a těžko
k dostání, zvláště teď kvůli válce. Hlavní úskalí je ale cena. V Česku je to velká výzva. Veškeré podnikání
je řízeno cenou, nikoliv sociálním rozměrem jako to naše. Musíte tak najít ty správné partnery. Kdybych pracoval
s kávou z jakékoli jiné země, nemusel bych si procházet tím, čím si procházím. Má to svá pozitiva i negativa.
Jaký je váš nejoblíbenější styl pití kávy?
V poslední době jsem trochu posedlý džezvou. Chtěl jsem se dokonce zapsat na české mistrovství v přípravě kávy
v džezvě, ale zjistil jsem, že žádné takové se tu nepořádá. Je to skvělý způsob pití, protože se od ostatních
metod jako V60 nebo Aeropressu hodně liší. Ale co se týče konzistence a kontroly kvality, preferuji nejvíc pour over.
A co je pro vás v současnosti ta největší výzva?
Máme hodně co na práci. Vytyčili jsme si hodně velký cíl, totiž abychom mohli vídat jemenskou kávu v domácnostech
daleko více lidí, a to nejen z naší pražírny Tribes of Mokha, ale i od dalších pražíren z Česka i Evropy a koneckonců
i z celého světa. Moc rád bych viděl, jak se Jemen skrz kávu otevírá světu a naopak jak lidé díky kávě, která
se jim dostane do rukou, poznávají Jemen.
Kde můžete jemenskou kávu v Praze ochutnat? Například zde:
Tonkin Café
První vietnamská večerka, kde se domluvíte, kde nakoupíte produkty od místních firem...
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.