HAKA PIES: Už jste ochutnali novozélandské koláče s kachnou a se zelím?
Už od začátku letošního roku můžete ochutnat HAKA PIES – plněné masové a zeleninové koláče z listového
těsta. Pokud i vy patříte k těm, které smetla vlna neodolatelné chuti těchto novozélandských pájů, pak tušíte,
že jsme se majitele bistra HAKA PIES Lawrence Allena prostě museli zeptat, co dalšího plánují a jestli si na tuto
dobrotu budeme moci zajít i jinam než jen na Flóru.
Haka páje jsou masové a zeleninové koláče pocházející z věhlasné pekárny Hataitai ve Wellingtonu na Novém Zélandu.
Lawrenci, pocházíte z Nového Zélandu. Co vás zaválo do Česka?
Poprvé jsem přijel do Česka v roce 2005 jako asistent trenéra mužského softbalového týmu. Natrvalo jsem se sem nastěhoval až v roce 2012, kdy se tu narodil můj syn. Pak jsme prodávali koláče HAKA PIES na festivalech v Německu téměř rok, ale naším cílem bylo usadit se v Praze a odsud postupně expandovat do celé republiky.
Proč zrovna bistro s novozélandskými koláči?
Zjistil jsem, že v Praze zeje mezera na trhu s výrobou pájů. Také jsem zaznamenal, že zde prakticky neexistuje žádné
typicky české takeaway jídlo. Zkrátka jídlo české kuchyně, které by se dalo vzít s sebou a sníst cestou.
Haka Pies
Novozélandské masové a zeleninové koláče Haka Pies...
Nové bistro na Flóře jste nerozjížděl sám, že?
Podnik HAKA PIES jsme založili spolu se dvěma dalšími partnery, Ondrou Žufanem a Matoušem Humlem. Ondra byl tři roky
můj zaměstnanec. Společně jsme trávili na street food festivalech v Německu a v Rakousku 42 víkendů v roce. Ondra
je člověk, díky kterému může podnik růst, proto jsem mu nabídl partnerství jako odměnu za jeho služby.
Lawrence Allen a Ondřej Žufan
Matouš je kamarád mojí přítelkyně, ale hlavně byl také několik let šéfkuchařem v exkluzivním resortu na Srí
Lance. Takže jsem nabídl partnerský podíl i jemu s cílem využít jeho kuchařské zkušenosti v českém kontextu.
Matouš vyrábí náplně, Ondra a já zase páje. Společně se nám daří propojit tradiční novozélandský pokrm s
českou kuchyní.
Která příchuť HAKA PIES je u zákazníků nejoblíbenější?
Steak a sýr je na prvních příčkách. Hned za ním následuje kachna se zelím, potom ragú a sýr. Kari kuře jde také dobře na odbyt.
Co se vám zatím osvědčilo lépe, přímý prodej v bistru nebo objednávky přes eshop?
Řekl bych tak půl na půl. Hodně lidí přijde do bistra osobně, aby se porozhlédli a udělali představu o našich produktech. Poslední dobou se však prudce zvýšil i počet online objednávek.
První páj-shop v Praze najdete na Flóře
Co plánujete na letošní rok?
Plánujeme zavést "Páj týdne", jehož náplň by se každý týden obměňovala. Tato idea nám dává prostor pro vymýšlení
a zkoušení nových druhů náplní. Takže budeme postupně rozšiřovat nabídku o páje s novými příchutěmi. Naším
cílem pro rok 2019 je otevření dalších 3-4 poboček v Praze. Poté bychom chtěli naši značku rozšířit po celé
republice.
Všechny začátky jsou složité, ale jsme tady, abychom je překonali, i když to třeba bude chvíli trvat. Jsme na to
připravení. Češi jsou úžasní a my se těšíme na jejich seznamování s naším produktem.
Vybírat můžete z novozélandských příchutí jako je ragú a sýr nebo z české řady pájů, kde si pochutnáte třeba na guláši či kachně se zelím.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.