Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Svařák je věda, kam na ten nejlepší v Praze?

gastro | 25. 12. 2012

Zákaz prodeje alkoholu, který má více než 15 procent, platí na trzích po celé Praze. Což znamená, že při vánoční procházce se letos grogem nebo punčem něnezahřejeme. Milovníky svařáku to ale naštěstí trápit nemusí. Kam tedy zajít na dobrý svařák? A co když je venku taková zima, že se nám nikam nechce?

Připravila: redakce CityBee.cz 


vajn.jpg

U stááánkůůůů...
Skoro u každého stánku na tržištích po celé Praze nabízí prodejci svařák. Díky tomu máme možnost si vybrat a nepít obarvenou a okořeněnou vodu, ačkoli nejvyvoněnější svařák stejně bude jenom v restauracích. Dobrý stánek poznáte tak, že si u něj teplou pochoutku můžete dochudit podle svého. Cukr v hygienickém balení by měl být samozřejmostí. Stojí také za to, si předem prohlédnout, do čeho prodejce víno nalévá. Nechcete se přeci spálit plast tenký plast kelímku.

Na Staroměstském náměstí nás lákají i okolní restaurace, které svařák prodávají venku. Navíc u nich nejsou takové fronty. Ovšem dle mých zkušeností, je lepší si frontu vystát jinde. Svařák nebyl nic moc, víno se mi zdálo naředěné, a pomeranč, který v kelímku plaval, nebyl omytý. Takže při závěrečném zakousnutí mi chuť zhořkla natolik, že jsem šla hledat, čím to zapít.

Svařák v teple
Na svařené víno si můžete zajít i dovnitř nějaké restaurace. Pokud jste ovšem milovníci opravdu kvalitního svařáku, zeptejte se, jak je připravován. Některé podniky totiž víno v hrnečku jen ohřejou a koření dostanete ve stejném pytlíčku jako čaj. Na zahřátí dobré, ale ve výsledku je to švindl. Dobrý svařák jsem ochutnala v pivnici Konvikt v Bartolomějské ulici, kde sice není připravován "po domácku", ale byl v hezkém hrnečku, z dobrého vína, ozdobený pomerančem. Za zmínku také stojí kavárna Velryba v Opatovické (nyní prochází rekonstrukcí, ale před Vánocemi by už měla být otevřena), kde byl v příjemném uměleckém prostředí svařák také výborný.

Nedodržujte hranice
Pokud procházíte domácí trhy každý rok a už Vás to nudí, řešením je vyjet do zahraničí. Spousta turistů míří na vánoční trhy do Drážďan. A opravdu to má své kouzlo. Kromě toho, že stánkaři nabízejí pochutiny, které u nás téměř neznáme – jako jablka v červeném karamelu - tu za malou zálohu dostanete svařené víno v porcelánovém hrnečku. A navíc, cesta tam není tak dlouhá, jen okolo 150 km.


trh%281%29.jpg

 

Jako od maminky
Zaručeně nejlepší svařák si člověk připraví doma. Dochutit ho můžete hřebíčkem, cukrem, skořicí, pomerančovou či citronovou kůrou, ale i badyánem, muškátovým květem a rozinkami. Koření seženete v jakémkoliv supermarketu,já doporučuji menší obchůdky, třeba Prodejnu u Salvátora v Náprstkově ulici. Tento romantický krámek nabízí koření nepřeberného množství, a hlavně ho mají dvakrát do týdne čerstvé.

Co se týká vína, nemusíte automaticky sahat po červeném - výborné je i bílé. Navíc je celkově lehčí a nemusí se tolik sladit. Rozhodně neplýtvejte na svařák drahým vínem, ale nekupujte krabicák. To by byla škoda. Než začnete víno ohřívat, zamíchejte do něj koření a pak si dejte pozor, aby neprošlo varem - přišlo by o veškerý alkohol. Jakmile svařák začne bublat, vařič ztlumte. Nechte ho pět minut odležet a pak přes sítko nalijte do průhledných skleniček. Neměl by vám tam chybět také pomeranč.


doma%281%29.jpg
 















 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!