Nejlepší cukrárny, kde se mlsá už stovku let
Vánoční trhy jsou super, ale kdo by se chtěl brodit tou břečkou, která jednou naprší, jednou zmrzne. A to jenom pro kus žvance
- třeba trdlo nebo pikle. Raději jsme pro vás vypátrali, jak se to má v Praze s tradičními cukrárnami, kam se před
slotou můžete schovat a pracovat na svých vánočních michelinech. A nakonec - raději jsme se poohlídli i přímo po
typických pražských sladkostech.
Napsala: Michaela Kratochvílová
Nádech nostalgie dvacátých let
Praha + cukrárny = Myšák. Tahle cukrárna ve Vodičkově ulici byla založena už na počátku 20. století. Záhy se zde začaly
setkávat významné osobnosti. Mezi zdejší mlsouny patřil třeba představitel filmového milovníka Kristiána, Oldřich
Nový, operní pěvkyně Ema Destinová, ale i několik československých prezidentů. Do starých časů vás vtáhne výzdoba
- historické fotografie - ale také vlastnoručně upražená káva nebo zákusky připravené podle receptů zakladatele
cukrárny Františka Myšáka. Zkuste třeba Tvarohový kmen či dort Azték. Tip na oblíbenou pochoutku nám dal i
Petr Modrý, zástupce vedoucího provozovny: "Nejraději mám Zmrzlinový pohár Myšák, který právě v těchto prostorách
vznikl a dodnes je vyráběn podle původního receptu pana Myšáka."
Funkcionalismus i chlebíčky
Před zimou se už sedmdesát pět let můžete schovat i v Erhartově cukrárně na Letné. To je i tajný tip pro milovníky meziválečné
architektury. Díky nepřetržitému provozu se zde zachovaly funkcionalistické interiéry. Letos navíc otevřeli i druhou
pobočku na Vinohradské třídě. Jestli vás k smrti nebaví péct, cukroví, můžete si ho v Erhartových cukrárnách objednat.
Přímo v centru města, na Národní třídě, je pak Paukertovo lahůdkářství. Znovuotevřeno bylo roku 2008, ale kořeny firmy sahají do roku 1916. Zakladatel firmy je vynálezcem slavného českého chlebíčku. Ty jsou zde k dostání dodnes, stejně jako celá řada dortíků. A slavní zákazníci z dob minulých? Například herci Lída Baarová, Hugo Haas nebo Vlasta Burian, ale opět i Ema Destinová, která si na mlsání očividně potrpěla.
Když chcete mlsat doma, ...
... kupte si lázeňské oplatky. Ale ne ty bakelitové ze supermarketu. Vždyť Praha byla první městem, které se začalo
výrobě křehkého pečiva věnovat! Jejich produkce byla z hlavního města odsunuta až po roce 1948. Letos chystají
Pražské oplatky velký comeback – podnikatel Robert Cholenský se rozhodl přivést je zpátky. K dostání jsou ve čtyřech různých
obalech s motivy Prahy na zhruba sto místech v centru města a jeho blízkém okolí.
A jestli nechcete vytáhnout nohy ani do krámu, upečte si něco doma. Ale ne cukroví - recept na klasický jablkový závin
pro vás přichystali šéfkuchaří se školy Chefparade.
Kvásek:
125 ml vlažného mléka
1 PL cukru krystal
42 g droždí
Těsto:
500 g proseté hladké mouky
1 ČL soli
2 PL cukru krystal
4 PL vody
125 ml vlažného mléka
150 ml oleje
Náplň:
5-6 oloupaných a nastrouhaných jablek
3 PL cukru krystal
1-2 ČL skořice
hrst rozinek
vlašské ořechy
1 vejce na potření
Postup:
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Smícháme prosetou mouku se solí, cukrem a vodou. Přidáme
hotový kvásek a olej. Vypracujeme těsto. Postupně přiléváme vlažné mléko podle potřeby. Hotové těsto necháme
kynout asi hodinu nebo dokud neznásobí svůj objem. Mezi tím si připravíme náplň. Smícháme nastrouhaná
jablka, skořici, cukr, rozinky a posekané vlašské ořechy. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části. Každou část
rozválíme, potřepe připravenou směsí a srolujeme. Štrúdl potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby vyhřáté
na 180°C na 30-35 minut.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.