Nové podniky k ochutnání: Kuchyň na Hradě, zmrzlina u řeky, ale i lahodné sklo
Dali byste si něco... Něcoo...? Něcooo! Ale prostě nemůžete přijít na to co? Poradíme vám kam zajít na jídlo,
pivo, zmrzlinu a na výstavu. Abyste nakrmili všechny své žaludky i duše. Navštívili jsme čtyři nedávno otevřené
podniky v metropoli a tady je naše nová dávka inspirace, kam stojí za to zajít.
Text: Vendula Andrejsová
Foto: Vendula Andrejsová, archiv podniků
Do OSSEGGU na kachnu ve dvou či na pivo s partou přátel
Založení oseckého pivovarnictví se datuje k roku 1701. Od začátku je spojeno s řádem cisterciáků, kteří pivo
vařili ve zdech svého kláštera. Historii pivovaru ukončil až poválečný rok 1946. Po sedmdesátiletém odpočinku
sládci opět navázali na starou tradici a provoz pivovaru obnovili.
Toto pivo můžete ochutnat nyní i v nově otevřené restauraci, která převzala název právě po zmiňovaném pivu.
Restauraci OSSEGG naleznete kousek od Náměstí Míru. V klidné boční ulici. Pivo i něco dobrého na zub si můžete
vychutnat uvnitř a za příznivého počasí i na venkovní terase. Výhled nic moc, ale vynikající chuť piva skóre srovná.
Uvnitř restaurace si možná budete připadat trochu jako ve výkladní skříni holičství. Střízlivá černobílá
malba interiéru a velká okna působí otevřeným a tak trochu sterilním dojmem. Designérský záměr ozdobit strop nezměrným
množstvím žárovek různých velikostí mohl být efektivní, ale v celkovém pohledu tento efekt vyznívá do prázdna.
Když vám však sympatická obsluha přinese podnos s ještě sympatičtější křupavou kachnou, přestanete žárovky
na stropě počítat. Kachnu samozřejmě zapijete místním pivem. Začátečníkům s jeho výběrem poradí personál
a domů už se budete vracet s úsměvem na rtech a rozhodnutím, že si tento zážitek budete muset v blízké budoucnosti
zopakovat.
OSSEGG Praha
...
Sklo je taky umění!
Česko je proslavené svou bohatou sklářskou historií. I proto propůjčila smíchovská vila Portheimka své prostory stálé expozici s názvem Sklo jako umění. V galerii uvidíte umělecká díla takových osobností jako je Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová, Miluše a René Roubíčkovi, Václav Cigler a další.
Skleněné exponáty jsou nainstalovány v šesti místnostech tak, aby podtrhly barokní ráz vily Portheimky. Například
v klenuté místnosti s názvem Kaple si tvůrci výstavy pohráli se zrcadlením prostoru. Při nahlédnutí do tmavého
skla umístěného na podlaze mohou mít návštěvníci pocit, že se dívají do hlubin magického temného jezera, v němž
se jako měsíc odráží nádherný křišťálový lustr.
Efekt zrcadlení je použit v tzv. Mramorovém sále. Při vzhlédnutí vzhůru zase budete mít pocit nikdy nekončícího
prostoru a budete se cítit maličcí a zanedbatelní proti vší té nekončící skleněné kráse.
V Hodovní síni vás ohromí prohýbající se stůl pod náporem všech možných skleněných dobrot z dílny Miluše
Roubíčkové. V této místnosti na vás také čeká překvapení. Jeho odhalení však nechám na vás.
Portheimka
Dovolujeme si Vám oznámit, že od 7. března 2022 byl provoz musea ukončen....
Do Kuchyně na poctivou českou klasiku
„Nadzvedněte pokličky, přivoňte si a nechejte si nandat na talíř.“ Tak zní úvodní heslo nové restaurace Kuchyň
ze sítě Ambiente na Hradčanském náměstí lákající návštěvníky na poctivou českou kuchyni. Heslo zní neotřele
a nadmíru lákavě, skutečnost je trochu jiná.
Místo v restauraci rozhodně doporučuji předem zarezervovat, bývá zde často plno a snadno se vám tak může stát,
že budete na místa čekat půl hodiny a více.
Ke stolu vás usadí ochotná obsluha a jako milou pozornost podniku vám nabídne slivovici a představí výběr předkrmů
a polévek. Polévku si zde rozhodně doporučuji dát. Jsou výborné a navíc si z přinesené terinky můžete dle libosti
dolévat.
Pak už přichází čas na hlavní chod a největší lákadlo restaurace Kuchyň – nahlédnutí pod pokličku šéfkuchaře.
Obsluha vás zavede do přípravny jídel a postupně vám představí všechna jídla včetně příloh. Značnou nevýhodou
však je velký ruch kolem a také fakt, že vůně jídel se prolínají, takže kýžený reflex Pavlovových slintajících
psů se u vás nedostaví. Což výslednému zážitku ubírá na bodech.
Všechny tyto nedostatky vám však přijdou zanedbatelné, jakmile vám zvolený pokrm přinesou. Vyladěná a skvěle promyšlená
jídla české klasiky vám vyrazí dech a chuť se znovu vrátí. Výhled na Strahovský klášter a panorama pražských
střech vám zážitek z jídla ještě umocní.
Kuchyň
Pivní terasa s nejlepším výhledem na Prahu. Pečlivě ošetřené tankové pivo a česká...
Zmrzlina pro cyklisty, bruslaře i pejskaře
Hruška s gorgonzolou, maková, celerová s rumovými rozinkami, sorbet okurka a mnoho dalších bizarních chuťových
kombinací vás čeká v nově otevřené zmrzlinárně na Braníku. Na své si samozřejmě přijdou i zapřisáhlí zmrzlinoví
klasici, jejichž fantazie nepřesáhne poctivou čokoládovou. A ta branická tedy opravdu poctivá je.
Na výběr máte z 18 druhů zmrzlin neobvyklých i klasických chutí. Když si s výběrem nebudete vědět rady, nezoufejte,
ať si dáte jakoukoli, nemůžete se splést a při opakovaných návštěvách, které určitě budou, můžete ochutnat
třeba všechny.
Výhodou zmrzlinárny je její umístění. Naleznete ji kousíček od modřanské cyklostezky, která vede od Mánesa až
ke Zbraslavskému mostu. Návštěvu zmrzlinárny tedy můžete spojit s výletem na kole či in-line bruslích a po náročném
výkonu si dopřát vynikající sladkou tečku.
V zmrzlinárně jsou připraveni i na vaše čtyřnohé mazlíčky. Miska vody značí, že se tu s nimi počítá. A navíc
je v těsné blízkosti krásný klidný park Branické skály, kde se váš pes může proběhnout.
Zmrzlinárna Braník
Poctivá řemeslná zmrzlina + něco dobrého na snídani či na svačinu + káva, čaj,...
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.