Disco salát: Pojďte si udělat salát z křivé zeleniny, která měla skončit v koši
ROZHOVOR: Jsou příliš malé, moc velké nebo zkrátka nerostly podle pravítka... Saláty, řepa, mrkve, které by za normálních
okolností skončily v koši. A vy si z nich můžete udělat salát a k němu dát půllitr piva ze ztvrdlého chleba! Pojďte
se naučit, jak zachraňovat jídlo. Na detaily nejen ke středeční akci jsme se zeptali Anny Strejcové, manažerky z iniciativy
Zachraň jídlo.
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Zachraň jídlo
Budete připravovat salát ze zachráněné křivé zeleniny. Odkud bude? Od zemědělců, nebo vyřazené produkty z obchodů?
Budeme ji mít přímo od zemědělců, půjde například o nedorostlé saláty nebo příliš malé či příliš velké
řepy.
Součástí vaší akce bude i fermentační workshop - co se na něm lidé naučí?
Na workshopu budeme učit principy fermentace. Budeme nakládat klasiku: mrkev, cibuli, zelí nebo jiné kombinace, podle
toho, co budeme mít. Každý si to nakonec dokoření podle sebe křenem, kmínem či zázvorem.
Je možné si donést i vlastní vyvařenou skleničku, ale malé zavařovačky budeme mít na místě.
Takhle vypadal červnový workshop fermentace a kvašení v Chefparade.cz. Teď si můžete zakvasit i vy!
Avizujete, že se bude podávat pivo ze ztvrdlého chleba. Jak vlastně takové chlebové pivo chutná?
Chlebové pivo chutná dost podobně jako běžný ležák. Podle sládka z Jihočeské univerzity, kde se pivo vařilo,
se "v chuti piva objevila mírná slanost po zbytkové soli právě z českého chleba, do kterého je přidávána. Degustační
testy dopadly velmi dobře a pivo bylo hodnoceno velmi pozitivně, se závěrem, že mírná slanost podporuje vyšší konzumaci
a není nijak závadu ani nesnižuje plnost piva ani další znaky hodnocené při degustaci."
Pivo z chleba by se vařit dalo, ale jde jen o jednu s příměsí (další info ZDE). Takže si umím spíš představit, že by se vařilo
v nějakém malém pivovaru jako speciální produkt.
Jak se podle vás za poslední roky změnil přístup obchodů ke křivé zelenině?
Stala se běžnou součástí sortimentu a obchody ji nabízejí už třetí sezónu. Rohlik.cz minulý rok rozšířil sortiment
a prohlašuje, že je u zákazníků zelenina populární.
Existují nějaké základní rady, co by měl člověk, který chce “zachraňovat jídlo”, začít dělat?
Ano, určitě: na webu máme tipy, jak začít: Jak správně nakupovat - více ZDE, Jak uložit potraviny, aby vydržely - více ZDE.
To hlavní, co může každý z nás ovlivnit, je naše vlastní spotřebitelské chování. Víc se zamýšlet nad tím,
co nakupujeme a kdy - jestli zrovna neodjíždíme na víkend, na dovolenou, co máme otevřeného v lednici a podobně.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Teploty klesají, obliba zimních sportů stoupá. Kam v Praze na brusle? V našem článku najdete přehled nejzajímavějších míst v metropoli, kde se bruslí pod otevřeným nebem. Článek pravidelně aktualizujeme.