Z „křivého“ ovoce uvaří 1000 skleniček džemu. Přijďte si pro ně!
Už tuto neděli můžete ochutnat džemy, čatní nebo letní drinky vyrobené z ovoce, které mělo tu smůlu, že vyrostlo
trochu nakřivo. Z esteticky nedokonalých přírodních výrobků a z přebytků tuzemských ovocnářů se bude vařit ve
velkém. Přijďte se podívat a ochutnat a jednu z 1000 skleniček džemu dostanete zadarmo domů. Navíc se dozvíte, jak
i vy můžete přestat plýtvat jídlem, které patří do žaludku, nikoli do odpadkového koše.
Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Zachraň jídlo
Nedělní Jam session organizuje iniciativa Zachraň jídlo, která už v roce 2013 uspořádala na Václaváku obrovskou
hostinu, při které navařili 1000 porcí polévek z křivé nebo jinak nehezké zeleniny. Na otázky co se bude v neděli
ve Stromovce dít, na co se těšit, ale i jak správně skladovat plody léta, odpovídala Anna Strejcová.
Jaký džem budete v neděli vařit? Na jaké příchutě se lidé můžou těšit?
Záleží, jaké ovoce se nám podaří tento týden získat. Oslovili jsme ovocnáře a velkosklady, se kterými jsme v
kontaktu. Už máme jisté višně, jablka, broskve, citróny a další ovoce. Jeden ze tří hrnců, ve kterých se bude
vařit, bude obsahovat pro nás netradiční čatní. Vařit budou zkušení kuchaři a záleží, jaký recept nakonec zvolí:
koneckonců jde o improvizaci, jam session. Věříme, že výsledek bude skvělý!
Kdo dorazí, dostane skleničku marmelády. Nebo můžou kolemjdoucí přidat ruku k dílu a škrábat, loupat a vařit?
Pokud dorazíte, tak dostanete skleničku marmelády, ale není to podmíněné tím, že budete pomáhat. Džemu bude dost
pro všechny. Dobrovolnickou pomoc ale samozřejmě oceníme, protože vaření a hlavně příprava ingrediencí není žádná
hračka! Pokud byste se do příprav chtěli zapojit, napište na e-mail dobrovolnik@zachranjidlo.cz.
Odkud pochází ovoce, ze kterého se bude o víkendu vařit?
České ovoce utrpělo značné šrámy kvůli jarním mrazům a následnému suchu (škody se odhadují na půl miliardy
korun). Vzhledem k tomu jsme oslovili také velkosklady, které dovážejí zeleninu a ovoce z jižní Evropy. To se někdy
vyřazuje kvůli nedostatečnému estetickému vzhledu, případně proto, že některé kusy v balení jsou poškozené.
My je vytřídíme a použijeme.
Můžou vám lidé donést vlastní třeba nechtěné výpěstky ze zahrádek nebo nadprodukci svých sadů, kterou by jinak
vyhodili, aby si z toho uvařili džem?
Na místě budou vařit profesionální kuchaři za pomoci dobrovolníků a s přípravou se začne už ráno, tudíž všechny
ingredience už budou mít připravené. Nikomu ale nebráníme přinést si přebytky a darovat je ostatním: na místě
budou bedničky, kam umístíme zbylé ovoce a zeleninu na rozebrání.
Tři velké hrnce, ve kterých se bude v neděli vařit. Bude to stačit, myslíte?
SLADKÉ PŘEKVAPENÍ
Jaký bude doprovodný program k samotnému vaření džemů?
Během odpoledních workshopů vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo a to díky
správnému systému skladování v lednici a ve spíži. My všichni - koncoví spotřebitelé - jsme totiž zodpovědní
za největší část z celkového objemu vyhozených potravin. Jam session bude samozřejmě také o dobré hudbě: těšte
se na vystoupení alternativní folk-rockové skupiny Johannes Benz, downtempového složení The Syndicate, demofolkové
kapely LeDva a balkánské lidovky Sarma band. Budeme dělat palačinky, vynikající drinky ze zachráněného ovoce a máme
v záloze ještě jedno sladké překvapení (ale to nebudeme zatím prozrazovat).
Aktuálně dozrávají meruňky, broskve nebo okurky - jak je správně skladovat, aby vydržely co nejdéle fit?
Meruňky a broskve samozřejmě velmi rychle dozrávají, takže pokud je chceme skladovat, měli bychom je dát do šuplíku
v lednici. Naopak okurky nemají chlad rády a proto se nedoporučuje skladovat je v chladničce, ale v nějaké chladnější
místnosti.
Zachraň jídlo
Občanská iniciativa upozorňující na plýtvání jídlem....
Připravujete na druhou půlku léta nebo na podzim nějakou podobnou akci?
Nepřipravujeme, ale až do konce sezóny budeme jezdit paběrkovat na pole - počítáme, že až do konce října.
Ohledně paběrkování na polích - je možné prostě vyjet někam za město a nasbírat si třeba bedýnku, nebo je potřeba
to vždy domluvit s majitelem?
Paběrkování je organizovaná činnost, kterou děláme ve prospěch klientů tzv. potravinových bank. To jsou instituce,
které poskytují jídlo lidem v nouzi, a s tímto vědomím nám zemědělci umožňují sbírat přebytky u nich na poli.
Zároveň tímto projektem chceme upozornit na plýtvání jídlem v zemědělství, ke kterému často dochází kvůli přísným
estetickým normám na vzhled. Vypěstovat dokonalé ovoce a dokonalou zeleninu je ale při nestálém počasí těžký úkol.
Proto bychom si měli jídla vážit a využívat ho v maximální míře.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.