NOVÉ PODNIKY: Je libo jedlá hlína, nebo jídlo od bezdomovců?
Pět nových podniků, které jsem navštívila. Chcete ochutnat jídlo od žen, které žily na ulici, pořádnou flákotu
masa nebo luxusní jehličí a jedlou hlínu? Jako dezert si dát úžasné vafle nebo domácí palačinky a na drink zajít
do newyorského baru v centru Prahy? Tady je návod, jak na to.
Ochutnala, napsala a nafotila: Kristina Ježková
Bistrot 104: Luxusní jehličí na talíři
Je libo trochu luxusního jehličí na talíři? Sto čtyřka u Flory ráda poslouží. Tahle skandinávská záležitost
rozhodně stojí za návštěvu, obzvlášť pokud se nebojíte trošku experimentovat. Mě tu třeba uchvátila jedlá hlína.
Ta chutnala nejdřív jako hrouda prsti, akorát ji někdo v kuchyni bůhvíjak dodal naprosto lahodný šmak, takže jsem
ji z talíře doslova vyluxovala. Podobně jsem slupla i jedlý papír z mořských řas, cizrnovou kaši a neuvěřitelně
měkké hovězí líčko.
Bezva na tom všem je i to, že bylinky, které vám tu do talíře nahází, si kuchaři pěstují přímo v podniku, hned
u okna. A vařit vám tu budou hezky na očích za barovým pultem!
Co jsem ochutnala: Amuse bouche (grátis), hovězí líčka s cizrnou, slaninou a kešu za 170 Kč a k tomu borovicovo-brusinkovou
limonádu za 39 Kč. Kamarádka si dala jedlou hlínu jako přílohu k rybě (dohromady za 205 Kč) a na závěr dostala zadarmo
karamelku.
Bistrot 104
Neformální fine diningové bistro na Vinohradech inspirované nordickou gastronomickou...
Sojový guláš s knedlíkem zasytí. A zahřeje i kuchařky, které strávily část života na ulici.
Jídelna kuchařek bez domova
Dali byste ženské na ulici s nataženou rukou pár korun? A co kdyby vám za ně v druhé ruce podala domácí muffin? Navíc
takový, který sama upekla v novém bistru kousek od Anděla?
Projekt jídelny pro ženy, které žily na ulici, vznikl díky organizaci Jako doma. Podle její zakladatelky vzešlo bistro
jako odpověď na přání samotných žen bez domova. Ty zkrátka daly hlavy dohromady, samy vymyslely, jak by měl podnik
vypadat, a díky troše finanční pomoci organizace teď mají skvělé místo, kde si můžete dát třeba polední menu
za 120 korun.
Na plný úvazek tu sice pracují zatím jen dvě ženy z ulice, o dost víc jich ale s projektem vypomáhá, třeba prodejem
zdejších dobrot na Náplavce. Ať už tak nebo tak, je pro ně podnik novým začátkem, který rozhodně stojí za to ochutnat!
A mimochodem - jídlo je za všech okolností 100% z rostlinných zdrojů!
Co jsem ochutnala: Polední menu = pórková polévka, sojový guláš s knedlíkem a domácí limonáda (za 120 Kč). A
jako dezert jsem si dala vanilkový muffin (za 20 Kč).
Kulinářství Kuchařek bez domova
Ženy se zkušeností s bezdomovectvím otevírají vlastní jídelnu, nabízejí catering a...
Nová Kantýna je vypečený podnik obzvlášť pro všechny masožravce. Foto: Filip Šlapal
Kantýna: maso - MASO - M! A! S! O!
Pokud by vám po návštěvě veganské Jídelny kuchařek bez domova chybělo maso v žaludku, zajděte do nové Kantýny,
která - stejně jako Naše maso v Dlouhé
- patří do sítě restaurací Ambiente. Podnik najdete snadno. Když ne podle obrovské cedule, tak podle vůně masa,
která se z ulice Politických vězňů line málem až k Václaváku.
Samotná restaurace sice otevírá až v 11:30 hod., pokud byste ale měli hlad dřív, nebo si chtěli odnést nějakou
krvavou dobrotu s sebou, rádi vás obslouží v řeznictví, které ke Kantýně patří a nachází se na stejné adrese.
Vybranou flákotu vám navíc za 20 minut rovnou ugrilují a dodělají třeba na hamburger.
Během čekání si tu navíc můžete pokecat se skvělou a sympatickou obsluhou, která ví o mase první poslední. Základní
info: Ať si v Kantýně dáte cokoliv, buďte si jistí, že jíte maso z českých chovů a to buď Čestr, v případě
hovězího, nebo Přeštíky, pokud vás zlákalo vepřové. Kdyby vám i tohle bylo málo, sedněte si dozadu do restaurace
třeba na špičkovou polévku nebo na řízečky.
Co jsem ochutnala: Můj tatarák s řeřichou a topinkami stál 175 korun.
Kantýna
Nechejte si naložit na tác české hovězí a vepřové z ohně, u výčepu si objednejte pivo...
Tudy prosím do nového baru a restaurace The Street. Foto: The Street
The Street: Tak chutná New York
Barová restaurace vedle Betlémské kaple? No proč ne! Pokud půjdete kolem během dne, zaskočte na oběd, když večer,
stavte se na drink. Jak už napovídá sám název, zařídili to tu ve stylu newyorské ulice, takže se můžete těšit
na posezení u pat mrakodrapů. (Čert to vem, že jsou jen na tapetách.) Obslouží vás tu milá parta, ať už se posadíte
na delší chvíli, nebo si objednáte take away.
Kuřecí pappardelle se sýrem byly na jedničku a chuťově zajímavý byl i malý brownie s buráky, který mi tu k objednávce
přihodili.
Jediné, co tu ještě asi nestihli zařídit, je cedule nad vstupními dveřmi, takže se připravte na to, že budete podnik
možná chvilku hledat. Když se ale postavíte zády k Betlémské kapli, proti vám bude Konviktská ulice a v ní po pravé
straně The Street najdete.
Co jsem ochutnala: K obědu jsem si dala menu - pappardelle s kuřecím masem, brownie a vodu, dohromady za 120 korun.
The Street Restaurant & Cocktail Bar
Restaurace a koktejl bar, kde nabízejí i obědové menu....
Foto: The Street
Waf-Waf: Vaflovo-palačinkový masakr
Tohle je jednoduše vaflovo-palačinková paráda. Pokud nás sledujete na Facebooku, o novém letenském podniku, už jste
určitě slyšeli. Teď vám konečně můžeme nabídnout i dojmy z vlastní ochutnávky.
V prvé řadě je nutno podotknout, že vafle a palačinky tu neservírují jenom nasladko, ale klidně i se šunkou nebo
třeba s kozím sýrem. Ať už máte chuť na cokoliv, tady vám zkrátka vyjdou vstříc a to hlavně díky super systému
“Udělej si vlastní”. Funguje tak, že pokud se vám nelíbí nic na fixním menu, stačí si vzít tabulku, do pravého
horního rohu naškrábat svoje křestní jméno a pak už jen vybírat z desítek přísad a náplní. Když je jedno z vašich
nejtěžších životních rozhodování u konce, tabulku odevzdáte a pak stačí jen čekat, až paní za pultem vyvolá
vaše jméno.
Chuť je perfektní. Vafle je tak akorát sladká a tím, že si k ní můžete dát to, co máte nejradši, vám bude chutnat,
i kdybyste nechtěli. Jak mi prozradil majitel, používají tu navíc speciální francouzský vaflovač, díky kterému
budou okraje vaší pochoutky božsky křupat.
Co jsem ochutnala: Dala jsem si vafli s mascarpone, jahodami, banánem a Kinder Bueno za 119 korun.
Waf-Waf (Letná)
Unikátní koncept zaměřený na vafle a palačinky na Letné....
Designový interiér, povedené vafle a navrch ještě bezedný plecháček.
Předchozí gastrotoulky po nově otevřených pražských podnicích najdete tady:
► 5 nových podniků: tibetský, kroketový, kontrastní, skákací a umělecký ⇒ ZDE
► NOVÉ PODNIKY: Bistro pro hipstery i prostě chlapsky trhané ⇒ ZDE
MAPA: Nově otevřené pražské podniky
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.