Noční klub vedle hipsterského bistra. Dělnický Žižkov se mění.
Čínská restaurace, noční klub a hned vedle hipsterské bistro. Jedna z tepen protínajících pražský Žižkov –
Seifertova ulice – se v posledních měsících výrazně mění. Zatím tu přežívá starý svět dělnické čtvrti
po boku toho nového. Ve slunečný březnový den míjí vietnamské večerky i malé kavárny proudy lidí, mezi nimi výrazná
část studentů. Právě oni přináší do dolního Žižkova velký impuls pro jeho přeměnu. Ale taky „hrozbu“, že
zdejší genius loci časem zmizí.
Text: Markéta Žižková (INFO.CZ)
„Žižkov je jedna ze čtvrtí, která má ještě atmosféru. V Karlíně ani na Vinohradech už se mi to moc nelíbí,“
vysvětluje jeden z majitelů malého podniku Kafe a koblihy, proč se rozhodl otevřít před necelým měsícem právě
v dolní části Seifertovy ulice. „Líbí se mi, že přes den se tu dá chodit, ale v noci je to tu ještě nebezpečný,“
popisuje atmosféru pražské čtvrti. A na první výsledky podniku si nestěžuje. Zákazníky představují z drtivé většiny
studenti z nedaleké Vysoké školy ekonomické.
Kafe & Koblihy
Kavárna s nejlepšími koblihami v Praze....
Stejně mluví i majitelé dalších kaváren a bister, které na Seifertově ulici jen kousek od Hlavního nádraží vyrůstají.
Tržby jim dělají hlavně studenti, pak lidé, kteří pracují v kancelářích poblíž, cizinci a pár místních.
„Jsme tu od července. Rozjíždělo se to celkem pomalu,“ popisuje mladá žena za barem v kavárně La Familia. K prodeji
francouzských pěnových dortíků pomohly sociální sítě. Díky fotografiím na Instragramu teď za nimi na Žižkov
jezdí lidé i ze vzdálenějších částí Prahy. „Jedna paní přijela speciálně k nám až ze Stodůlek,“ směje
se dvacátnice a do kavárny právě vstupuje anglicky mluvící cizinec. „Bydlí o ulici dál a každý den si tu něco
koupí,“ popisuje pravidelného zákazníka.
Cafe La Familia
Přijďte ochutnat netradiční pěnové zákusky a dát si šálek dobré kávy....
V posledních týdnech a měsících se objevilo v Seifertově ulici hned několik nových podniků. Jiné ale zavírají.
Ne všechny tu přežijí dlouho. „Začátky byly těžší. Jsme tu už pět let. Kolem nás se ale to hodně střídá,“
popisuje majitel podniku nabízející domácí těstoviny. Sídlí až na dolním konci ulice, kousek od křižovatky U Bulhara,
ale zase s výhledem na budovu vysoké školy. Původně chtěl být o něco výše, tam ale nájem nevyšel. „Dolní Žižkov
se v posledních letech hodně mění. Jen tenhle konec je o něco horší,“ dodává.
Otázkou tak je, jestli i tuto část Žižkova nepostihne stejný osud jako třeba Karlín, který se během posledních
let změnil téměř k nepoznání. Vyrostly v něm nové kancelářské budovy, otevírají se nové restaurace a bistra.
Pro původní obyvatele ale začíná být k žití příliš drahý. „Záleží, co se tu bude otvírat. Z Karlína se
stala bohatá čtvrt, protože se jeho velká část musela po povodni strhnout a přišly tam velké peníze. Tady se to
podle mě nestane. Nebudou sem vstupovat tak velcí hráči,“ myslí si vousatý majitel Kafe a koblihy.
Jenže by to vůbec nemusela být pravda. A dokladem toho, že původně dělnický Žižkov může projít v příštích
pár letech výraznými změnami, můžou být i všichni lidé, kteří na Seifertově ulici právě otvírají své podniky.
„To, co sledujeme, je prvotní symptom. Pokud tam tito lidé uspějí, tak se to roznese a postupem času sem přijde i
větší kapitál, významnější podnikatelé a spekulanti s nemovitostmi. Cena lokality se zvedne,“ vysvětluje antropolog
Michal Lehečka z organizace Anthropictures.
Už dnes je jasně vidět, že ceny v nových bistrech jsou od těch „lidových“ daleko vzdálené. Podle něj se podobně mění i nedaleká Koněvova ulice, další z tepen Žižkova. Ale nejen ta. „Je to vidět po celé Praze, třeba i na Smíchově. Začínají se tam objevovat tetovací salony, barber shopy, prostě projevy moderního městského života. Ty jsou samy o sobě blahodárné, ale hrozí, že se objeví velký kapitál, který se to bude snažit vytěžit,“ říká Lehečka. A právě to by pak mohlo vytlačit původní obyvatele, kteří už si bydlení v místě prostě nebudou moct dovolit. A postupně zmizí i „ušmudlaná“ atmosféra místa.
Donuter Donuts
Právě studenti mají podle Lehečky zásadní vliv na to, že se lokalita začala měnit. „Nezbytně se do změn promítají
už dlouho. Jde o to, co je právě předmětem jejich vkusu,“ říká. Právě teď to jsou podle všeho bistra nabízející
koblihy či raw food nebo třeba barber shopy. „Mladí lidé jsou prvotním přílivem něčeho nového, inovativního.
Lokalita díky nim nabývá na atraktivitě,“ vysvětluje antropolog.
Jaký bude další osud místa, se uvidí. Zatím tu starý a nový Žižkov přežívají bok po boku. Čínská restaurace
tak těsně sousedí s nočním klubem. A hned vedle se blyští reklamní cedule na čerstvé šťávy. Podle Lehečky ten
ideální čas. „Přesně v tento okamžik je tu moc prima. Město kooperuje a je rozmanité,“ říká. S rostoucí atraktivitou
místa by ale vyšší nájmy mohly časem třeba právě tuto čínskou restauraci vyhnat a původní styl podnikání vytlačit.
Jenže co je tu původní? „Město je neustálý pohyb. Zabránit se tomu nedá,“ říká Lehečka.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.