NOVÉ PODNIKY: Bistro pro hipstery i prostě chlapsky trhané
Jaro pučí a je to znát i v pražských ulicích. Tak si taky půjčte nějaký peníz a vyražte objevovat nové podniky
na pražské scéně. Navštívili jsme pětici nováčků, kteří své první zákazníky přivítali v letošním roce.
Tady je malá ochutnávka z toho, co by vám mohlo chutnat.
Text a foto: Kristína Ježková
A kde budete dneska jíst vy? Ilustrační foto: Foodies
The Conductor aneb líheň hipsterů na Krymské
The Conductor
Take away bistro v Krymské....
Už podle adresy jsem předpokládala, že sváča v Conductoru mi přiblíží taje pražské bohémy. Dva vyklidnění chlapíci
tu sice vaří domácí polévky a další dobroty vždycky jenom večer od pěti do deseti, ale jak jsem sama zjistila, dá
se sem občas dostat i dřív, když na to přijde. Tady se zkrátka na nějaká pravidla moc nehraje.
Menu napsané na notovém papíře mi přišlo jako fajn nápad, zbytek interiéru ale dvakrát nenadchne. Páni majitelé
se nejspíš jako správní hipsteři chytli minimalismu, takže tu kromě pultu a několika žárovek visících od stropu
nenajdete nic. Ani židli, ani stůl. Zkrátka take away, jak má být.
Nicméně čerstvě dopečený skořicový šnek, kterého mi nabídli, se na jazyku jenom rozpadal. Takže jestli se vám
zdá, že by tohle bistro mohl být váš šálek kávy, ohrňte lacláče, nasedněte na favorita a šup do Conductoru!
Čtyřnárodní Frasky's Bistrot
Frasky's Bistrot
Hřejivé polévky, vynikající quiche a jiné dobroty...
Vystoupíte na Florenci, projdete kolem divadla Karlín a jste ve Frasky's. Francouzský quiche vám tu připraví italský
kuchař, zaplatíte za něj tmavovlasé Slovence a na stůl vám ho donese mladá Američanka. Interiér podniku téhle multikulturní
bandy je útulný. Přestože je to „jenom“ bistro, najdete tu kromě překvapivě pohodlných barových židlí i dva
velké stoly, kde by se klidně dalo vysedávat s partou kamarádů.
Ceny tu nejsou vůbec špatné, o to slabší pak ale byla samotná fenyklová polévka a quiche s kozím sýrem. Chyba nebyla
ani tak v chuti, jako spíš v tom, že jídlo bylo studené a quiche nebyl větší než pivní tácek.
Na druhou stranu jsem ocenila, že jsem před výběrem mohla několik jídel ochutnat. Navíc jsem tu jako všichni ostatní
zákazníci dostala zdarma i kousek jablečného koláče a k dispozici jsem měla kromě velkého džbánu s vodou i plnou
mísu parmazánu k polévce.
Prostě chlapské Prostě trhané
Prostě trhané
Vepřové a hovězí trhané maso. Prodejna funguje jako take away bistro, uvnitř mají...
Maso. Vepřový. Hovězí. Trhaný. Pálivý. Chlapáčtější bistro už zkrátka chtít nemůžete. I interiér jako by
se koupal v testosteronu – minimalisticky zařízená maličká místnůstka laděná do černé, šedé a bílé.
Funguje to tady naprosto jednoduše. Na pult hodíte 140 korun a pak už jenom vybíráte: Hovězí, nebo vepřové? V bagetě,
nebo s kuskusem? S hořčicí, nebo s BBQ omáčkou…?
Maso tu před natrháním pečou celých osm hodin, takže se doslova rozpadá a pečivo odebírají z rodinné pekárničky.
Já zkusila hovězí v bagetě se smaženou cibulkou a nelitovala jsem. Chlapík za pultem mi k tomu navíc přihodil i nachos.
A když mi povídal něco málo o svojí práci, nezapomněl zmínit, že “šéfikové jsou moc fajn. A jsou fakt hezký.”
Takže dámy – i my si tu najdem to svý.
Dallucci pro fajnšmekry
Caffè Dallucci
Kavárenský hub point... zde můžete být neustále online, pít kávu, dát si lehký oběd...
Když tu po mně chtěli za malý dezertík 90 korun, zatvářila jsem se trošku kysele. Už po prvním soustu jsem ale pochopila.
S čistým svědomím můžu říct, že lepší laskominu než tenhle bezlepkový valentýský speciálek s malinami, černým
rybízem a krémem Philadelphia jsem ještě neochutnala. Na výběr je tu každý den asi z deseti cukrářských majstrštyků,
které se tvoří přímo zákazníkům na očích za prosklenou stěnou.
Na své si tu přijdou i milovníci zdravé domácí kuchyně. Kromě teplých polévek si tu můžete pořídit klidně
i pražené kešu nebo si v chlaďáku můžete vybrat fresh džus podle chuti.
Prostoru je tu spousta, takže tu ani přes oběd není nijak rušno. Navíc připočtěte Wi-fi, která po mně nechtěla
ani heslo, takže jsem tu mohla v klidu pracovat několik hodin ukotvená v příjemném designovém křesle. Jediné, co
mi k tomuhle luxusním podniku trochu nesedlo, bylo Rádio Kiss, které jelo na plné pecky celé dopoledne.
Šťastná kavárna dvou zaláskovaných
Šťastná kavárna
Kavárna, za kterou stojí blogerka píšící na web Mary´s Kitchen Love....
Pokud znáte blog Mary’s Kitchen, radši se posaďte - Mary má kavárnu! Spolu s kamarádem Vaškem loni doslova zešílela a během několika
měsíců si splnila životní sen. Krom toho, že to s Vaškem dali dohromady, vede teď i příjemný podnik kousek od Palackého
náměstí.
“Před náma tu byl takovej začouzenej pajzl,” pověděla mi Maruška, zatímco mi tiskla účtenku za kafe a ovesnou
kaši s karamelem, kiwi a jablíčky ze zahrádky. A podnik dneska? Moderního interiéru ve svěžích barvách si všimnete
už z ulice krs výlohu. Vzhledem k tomu, že obsluhovat vás tu budou Maruška s Vaškem osobně, můžete se těšit na
prvotřídní servis. Jídlo je samozřejmě domácí, ať už si dáte dopolední meníčko jako já, a nebo zapékané tousty,
případně jenom dezert. Příjemně mě překvapilo i to, s jakou samozřejmostí jsem k jídlu dostala karafu čerstvé
vody a heslo k super rychlé wi-fi.
To, že mi málem zůstala v ruce klika na dámském záchodě, jsem těm dvěma zamilovaným odpustila hned. Však oni si
to spraví, až jim sem začnou chodit lidi. Tak začněte! Když tu budete sedávat pravidelně, dostanete každou desátou
kávu zdarma.
P.S. Pokud je vám tahle nadílka nových podniků málo, podívejte se na kompletní přehled 32 novinek
otevřených na konci prosince a v lednu letošního roku.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.