Šest nových podniků, které byste neměli přehlédnout
Škrtič letenských hipsterů, restaurace bez jediné kapky krve nebo první kupkejkárna - to jsou jen tři ze šesti nových
podniků, které v minulých týdnech otevřely své brány poprvé veřejnosti. Lidé, čtěte!
Text: Lukáš Rozmajzl
Nabídka nové veganské restaurace Incruenti - viz níže.
COBRA - ŠKRTIČ LETENSKÝCH HIPSTERŮ
Kdo častěji jezdil přes Strossmayerák, nemohl si nevšimnout nonstop herny Cobra v dolní části. Jenže některé věci
se díky bohu mění, takže od srpna se prostor otevřel světu. Zmizely polepy oken i hrací skříňky a objevil se úžasný
prostor pro kavárnu a bar, ke kterým by brzy měla přibýt i kuchyně a povýšit podnik na plnohodnotné bistro. Co ochutnat?
“Přes den vynikající kávu z pražírny Rusty Nails a domácí limonády, večer naše nové menu míchaných drinků,
z nich hlavně CCTV nebo Cobra Punch,” radí Jiří Šebesta z Aerofilms, kteří provozují nedaleké Bio Oko
a teď začali pucovat i Cobru.
Cobra
Bar na Letné, který vznikl na místě bývalé nonstop herny....
Takhle měl podle návrhu vypadat interiér baru Cobra na Letné. Jak vypadá v reálu? Zajeďte se tam podívat!
LELÍ´S CUPCAKES - KUPKEJKÁRNA Z KAMPANĚ
Původně chtěli 250 tisíc, nakonec v jarní kampani na HitHitu vybrali o čtvrtinu víc, takže si vedle Náplavky zrekonstruovali
prostory a na konci srpna v nich otevřeli jeden z prvních obchodů specializovaný na malé dortové košíčky, tzv. cupcakes.
“Na místě si můžete vybrat z 10-12 různých druhů dortíků (včetně veganských a bezlepkových), dát si fair trade
kávu nebo domácí limonádu,” popisuje majitelka Lelí.
Podle ní momentálně v poptávce vede delux čokoládový cupcake se slaným karamelem, ale na paty mu šlape americká
klasika red velvet s mascarpone a jahodou. Ochutnat můžete i speciality s cukrovými žížalami nebo dortíky, na nichž
jsou prsa a koule. Z každého prodaného kusu jde 10 korun na podporu organizace KOKOZA
či projektu #prsakoule.
Lelí's Cupcakes
Cupcakes nejsou pouze malé dortíky, jsou symbolem potěšení, je to malý dárek, který...
Dortíčky, kapkejky, muffiny s krémem... Říkejte jim, jak chcete. Foto: Lelí´s Cupcakes.
TONKIN CAFE - PRVNÍ VIETNAMSKÁ KAVÁRNA
Vietnam už delší dobu jede renesanci svého původního jídla v klasických restauracích. Tonkin Café vnímáme jako
první vlaštovku, která snad pozvedne image vietnamských večerek. Nový podnik, který najdete v Opletalce u Václaváku,
funguje napůl jako obchod de facto se sortimentem farmářských prodejen.
Hlavně je to ale první kavárna, co servíruje vietnamskou kávu a další typicky vietnamské nápoje. “Z naší nabídky
rozhodně doporučím kokosový phin - vietnamská překapávaná káva se salkem a ledovou tříští z kokosového mléka,”
uvedla spolumajitelka podniku. Mimochodem, vietnamské kafe se vyznačuje právě tím, že je slazené kondenzovaným mlékem.
Kvůli tropickým teplotám ve Vietnamu totiž nevydrží mléko dlouho čerstvé. Nově mají v nabídce taky koblihy od
Donuter Donuts, čaj matcha nebo matcha latté.
Tonkin Café
První vietnamská večerka, kde se domluvíte, kde nakoupíte produkty od místních firem...
Interiér obchodu s kavárnou Tonkin Café vedle Václaváku.
SYLVIUS - SCHIZOFRENICKÝ BISTRO & GIN BAR
Sylvius je schizofrenik. Přes den funguje jako bistro. S hodně neobvyklou nabídkou - hlavní položkou na jídelním lístku
jsou vedle polévek a standardních jídel především bruschetty (opečené nebo zapečené chleby a bagety s bohatou oblohou).
Se setměním se pak otevírají brány sklepních prostor, ve kterých najdete bar zaměřený výhradně na gin. Koncept
je laděný do prohibičního období 20. a 30. let minulého století. Ochutnat byste měli primárně koktejl Rubicon -
“Hlavní ingrediencí je samozřejmně gin, další dominantní složkou je rozmarýn, který se před samotným servisem
zapaluje...” A zbytek složení si manažer podniku Adam Pindor nechal jako tajemství.
Sylvius wine bistro & bruschetterie
Bistro nabízí zejména lehká a čerstvá jídla. Pečlivě vybraná italská, maďarská a...
Koktejl Rubicon rozhodně nepatří do ruky malým dětem a pyromanům!
SPOON VS KNIFE - MEXICKÁ KUCHYNĚ NA KOLECH
V letošním roce vyjelo do ulic metropole několik foodtrucků. Jedním z nejnovějších přírůstků flotily pojízdných
občerstvovacích stanic je černo-zelená dodávka Spon vs Knife. “Vařím pouze a jedině autentické mexické street
food dobroty,” chlubí se majitel Ondra Rais. A svým způsobem jede proti filozofii fastfoodů: “Například chili con
carne vaříme dohromady asi čtyři hodiny, aby to mělo texturu takovou, jakou to má mít... V nabídce máme spoustu dobrot
typu kukuřice ´elote´ nebo burger s trhaným pomalu pečeným vepřovým masem.” Pevné parkovací místo v Praze nemá,
takže si ho musíte stopnout na nějaké open-air gastro akci.
Spoon vs Knife
Americko-mexický street food je tu....
Drive Fast. Eat Slow - motto mexického foodtrucku Spoon vs Knife.
INCRUENTI - RESTAURACE BEZ KRVE
Název nově otevřené restaurace na Vinohradech Incruenti odkazuje k italsko-latinským termínům, jež by se daly přeložit
jako "bez krve" či "bez bolesti". Servírují veganské pokrmy a zaměřují se především na středomořskou kuchyni.
“Plánujeme víkendy mezinárodní kuchyně se speciálním degustačním menu, výstavy v prostorách našeho salonku a
další akce,” láká majitel Adam Novotný. Nevyberete-li si sami z menu, objednejte si “domácí ravioli se třemi druhy
plnění a omáček, které si připravujeme sami”.
Incruenti
Veganská restaurace zaměřená na středomořskou kuchyni a vlastní produkci těstovin....
Menu v Incruenti: Cibulová polévka se šalvějí a krutonky, cukety plněné bulgurem a zeleninou podávané se salátem, minnesotské chilli s dýňovo-bramborovou kaší a řepným salátkem.
Pokud je vám těchto šest nováčků na pražské scéně málo, můžete se podívat na 30 dalších, kteří začali fungovat na konci léta.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.
Vybrali jsme nejlepší zmrzlinárny v Praze, nejen v centru, ale i dál od řeky. Ochutnat můžete klasickou zmrzku, parlorky (tedy cookies se zmrzlinou) i lahodný sorbet.